آشنایی با زخم فشاری

 

 
   

 

 

 

 

   
   

  www.isaarsci.ir

   
     
 

 

 
 

 

هنگامي که برای اولين بار درسال 1324 هجری شمسی اولين بيمار جنگی با ضايعه نخاعی در مرکز ضايعات نخاعی استوک مندويل انگلستان پذيرفته شد و در کنار مراقبتهای پزشکی ، آموزشهايی به زبان ساده برای مجروح ارائه گرديد شايد کسی تصور نمی کرد ، روزی اين پديده بصورت جهانی و در کشورهای مختلف جهان گسترش يابد. يکی از اهداف بسيار مهم در راه خدمتگذاری به عزيزان جانباز نخاعی برنامه ريزی صحيح و مناسب برای ادامه زندگی آنان است. يکی از اقدامات ضروری در اين رابطه آموزش جانباز و خانواده وی با عارضه هايی است که ميتوان از آنها پيشگيری بعمل آورد و زخم فشاری يکی از همين موارد است. برای پيشگيری از زخم فشاری توجه به يکسری نکات بهداشتی ضروری است که مهمترين آنان بشرح زير می باشد :

1- تغذيه مناسب : برنامه غذايی مناسب نقش مهمی در پيشگيری از زخم فشاری بر عهده دارد. افراد چاق و بسيار لاغر نسبت به ديگران در معرض خطر زخم فشاری قرار دارند. افراد چاق بعلت آنکه وزن زياد آنان فشار بيشتری بر نشيمنگاه وارد می کند و افراد لاغر بعلت کمی چربی بدن که لايه محافظ به حساب می آيد سريع تر دچار زخم فشاری می شوند . غذاهای پروتئين دار( گوشت سفيد ، گوشت قرمز ، تخم مرغ ، شير و حبوبات ) و حاوی ويتامين A ( لبنيات ، جگر و هويج ) و ويتامين C ( سبزيجات ، ميوه جات و مرکبات ) در بهداشت پوست بدن نقش مهمی را ايفا می کنند . نوشيدن حداقل 15 ليوان آب در روز برای جلوگيری از خشکی پوست و نيز تسهيل نمودن خونرسانی به تمامی نواحی بدن بسيار مهم است .

2-ورزش : حرکتهای ورزشی سبب گردش بهتر خون در بدن می شود و همين امر سبب می گردد فشار زيادی بر روی قسمت نشيمنگاه وارد نشود . بلند شدن از روی قسمت نشيمنگاه ويلچر و تعويض تکيه گاههای بدن از وقوع زخم فشاری در نقاط مستعد پيشگيری می کند . در مورد جانبازانی که توانايی ورزش کردن ندارند، می توان خانواده های آنان را آموزش داد و جانباز قادر خواهد بود با کمک خود حرکتهای ورزشی را بهتر انجام دهد. حرکتهای ورزش درمانی بصورت هر نيم ساعت تا دو ساعت سبب می شوند ، قدرت پوست در مقابله با زخم فشاری افزايش يابد. جانبازان با تغيير وضعيت در بستر می توانند از فشار بر قسمتهای مستعد زخم بکاهند.

3- استحمام : اگر چه استحمام جانبازان ضايعه نخاعی امری مشکل است ولی بايد دانست تعريق در قسمتهای تحت فشار بدن و خون گيری کم پوست بعلت کم تحرکی در اين نقاط ، سبب می شود که فرد مستعد زخم فشاری گردد. لذا توصيه می شود فرد روزانه حمام نمايد. برای استحمام می توان از وضعيت های به پشت خوابيده استفاده نمود. برای شستشوی بدن بايد از صابونهای معمولی بدون عطر و بدون تحريکات پوستی استفاده شود. توصيه می شود همراه با آب ولرم ، ماساژهای دورانی قسمتهای تحت فشار انجام گيرد. کرم های نرم کننده هم با توصيه پزشک قابل استفاده می باشد. همچنين موهای زايد بايد تراشيده شوند که اين امر نيز نقش مهمی در سلامت پوست و پيشگيری از زخم فشاری بر عهده دارد. استفاده از کرمهای موبر با نظر پزشک معالج بلامانع است. در صورت وجود وان ، استحمام راحت تر خواهد بود. بايد مواظب بود بريس ها ( کمربندهای نگهدارنده ) و برانکاردهای حمل کننده موجب خراش و زخم شدن پوست جانباز نشوند . در جانبازان ضايعه نخاعی گردنی ، حمام کردن بايد با نشستن در زاويه 45 درجه صورت گيرد تا از وقوع خفگی جلوگيری بعمل آيد. همچنين دمان آب بايد کنترل شود. ريختن آب داغ بر روی قسمتهای بی حس زمينه را برای سوختگی و ايجاد زخم فشاری مهيا می کند.

4- بهداشت فردی : طراوت و پاکيزگی نقش مهمی در روحيه جانبازان خواهد داشت. در دسترس بودن مسواک ، شانه و ساير وسايل شخصی موثر در بهداشت فرد ، موجب استقلال کاری جانبازان در رعايت اصول بهداشت فردی می شود . جانبازان عزيز بايد بدانند پوست ناحيه پاها سخت و ناخن آنها ضخيم می شود و انتهای پاشنه پا مستعد زخم است . لای انگشتان پا حداقل روزی يکبار بررسی شود و پاها روزانه شسته و خشک شوند. به هنگام ناخن گرفتن بايد دقت لازم صورت گيرد تا پوست زخم نشود. کفشها يک شماره بزرگتر بوده و بنددار و کشی باشند ، زيرا در غير اينصورت پاها دچار ورم می شوند . کش های جورابها بايد ضعيف باشند. ضمنا" پوست بدن بايد بطور روزانه مورد بازديد قرار گيرد و در قسمتهايی از بدن که ديده نمی شود بايد از آئينه کمک گرفته شود.
 


در مورد زخم فشاری به نکات زير توجه کنيد :



به هنگام استحمام جانباز ، حتما" درجه حرارت آب بايد کنترل شود.

با تغيير وضعيت بدن ، از فشار بر قسمتهای مستعد زخم شدن کاسته و از زخم فشاری پيشگيری نماييد.

بايد مواظب بود بريس ها و ديگر لوازم مورد استفاده موجب خراش و زخم شدن پوست جانباز نشوند.



 

 

 

منبع : مقاله " زخم فشاری " -برگرفته از سایت  مرکز  ضایعات نخاعی

 

 

   

 

ارسال مقاله

 

 

صفحه  آموزشی  زخم فشاری  در نظر دارد  تا با ارائه مطالب آموزشی  مرتبط با موضوع زخم فشاری  ، اطلاعات مفیدی  را در اختیار علاقمندان  قرار دهد تا بدین وسیله بتوان   با رشد آگاهی ها   ، اقدام لازم را در خصوص پیشگیری  و درمان زخم فشاری   بعمل آورد . آن دسته از علاقمندانی که دوسندار ارسال مقاله برای  انتشار در این صفحه آموزشی می باشند می توانند مقالات  خود را به پست الکترونیک زیر  ارسال نمایند تا پس از تایید علمی  در صفحه آموزشی  زخم فشاری  منتشر شود .

bedsore@isaarsci.ir

 

 

سایت مرکز  ضایعات نخاعی

www.isaarsci.ir

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

                   بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

good hits

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

free hits