نقش فرهنگسراها در آشنا نمودن جامعه با افراد آسیب نخاعی و آموزش در جهت مشارکت هر چه بیشتر آنان در فعالیت ها

 اعظم مهرمنش و فاطمه چقایی

 اعضای افتخاری انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک

 

دومین کنفرانس اینترنتی  با عنوان  آموزش جامعه در خصوص توانمندی ها و مشکلات افراد دچار آسیب نخاعی

   
   

 

مرکز ضایعات نخاعی جانبازان

www.isaarsci.ir

 

 

انجمن معلولین ضایعات نخاعی استان تهران

www.scia.ir

 

   

 

 

 

 




با توجه به اینکه وظیفه فرهنگسراها اشاعه فرهنگ های متناسب با جامعه در یک محیط آرام و به دور از دغدغه های سیاسی و اقتصادی می باشد و این کارکرد از طریق آموزش و یا نمایش به صورت برگزاری همایش ها، نمایشگاه های هنری و تبلیغات فرهنگی و... می باشد، اما متاسفانه افراد آسیب نخاعی بعنوان یک عضو از این جامعه بهره ای از این مکان های فرهنگی ندارند و فرهنگسراها هم اقدام بسزایی در جهت بالا بردن سطح فرهنگی جامعه نسبت به برخورد با این افراد نکرده اند.

در صورتی که مردم ما با وجود مهر و عطوفت فراوانی که در دل دارند خواستار یاری یکدیگر هستند اما در برخورد اول با یک فرد آسیب نخاعی به دلیل عدم شناخت کافی از شرایط این گونه افراد قادر به ارتباط صحیح با این عزیزان نیستند و مهر و عطوفتشان را در قالب ترحم ابراز می نمایند و این امر یکی از مهمترین دلایل انزوا و گوشه گیری این قشر شده است و به طور کلی میتوان گفت فرهنگ ارتباط صحیح با افرادی که از صندلی چرخدار استفاده می کنند در کشور ما نهادینه نشده است و نخستین اولویت در شرایط فعلی تغییر نگرش جامعه نسبت به این عزیزان است که انجام این مهم با وجود افراد تحصیلکرده و خردمندی که در پیشرفت فرهنگی جامعه در فرهنگسراها فعالیت دارند دور از دسترس نیست.


انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک تجربه هم اندیشی با جوانان خلاق، تحصیلکرده و متفکر جامعه را دارد که نتیجه این همفکری و تجربه حاصل از آن را در قالب راهکارهای ذیل جهت بهتر شدن ارتباط جامعه با افراد آسیب نخاعی به مسئولین فرهنگسراها پیشنهاد مینماییم:


1- با برگزاری همایش های ارتباط موفق، هم فرهنگ ارتباط سالم و موفق را ترویج داده و هم اینکه با همکاری انجمن های حمایتی و مددکارانی که در ارتباط با افراد آسیب نخاعی موفق بوده اند آموزش های لازم جهت برخورد با این قشر را ارائه نمایند.


2- انعکاس مشکلات افراد آسیب نخاعی از طریق برگزاری نمایشگاه های عکس و فیلم و به تصویر کشیدن مشکلات ایشان در قالب پوستر


3- برگزاری نمایشگاه های اختصاصی از آثار هنری و توانمندی های این افراد تا به جای تاسف بر ناتوانی ظاهری عزیزان آسیب نخاعی ذهن ها متوجه روح بزرگ و ذهن خلاق ایشان گردد و توانایی، صبر و همت والایشان الگویی شود برای دیگر افراد جامعه


4- طراحی پوسترهایی با موضوع:


الف: نحوه ی یاری رسانی صحیح به افراد آسیب نخاعی در اماکن و معابر مناسب سازی نشده
ب: نحوه ی تعامل صحیح با این افراد
ج: نمایش توانمندی های این قشر

5- برگزاری مسابقات با فراخوان عمومی جهت ارائه راه حل و راهکارهایی جهت رفع مشکلات فرا روی افراد آسیب نخاعی
مسئله دیگری که حائز اهمیت میباشد مشارکت افراد آسیب نخاعی در برنامه های فرهنگی جامعه است که این مشارکت تاثیر بسزایی بر روحیه این افراد خواهد داشت و حس مفید بودن و اعتماد به نفس را در ایشان بالا خواهد برد . پر واضح است که برای این مشارکت ابتدا می بایست افراد آسیب نخاعی فرصت یابند تا استعدادهای خلاق فکری و هنری خود را رشد داده و آن را نه تنها برای منافع خود بلکه برای غنی سازی بار فرهنگی جامعه بکار گیرند و با وجود اینکه این قشر آسیب هایی از قبیل جرم، جنایت، مزاحمت، ترافیک و.. به جامعه وارد نمی کنند اما متاسفانه کمترین بهره را در استفاده از منابع ملی دارند و تا کنون فرهنگسراها در ارتباط با مسائل فرهنگی و آموزش های هنری این قشر به طور جدی اقدامی صورت نداده اند، در حالی که تجهیزات، فضای آموزشی و نیروی متخصص را در اختیار دارند .


در اینجا لازم به ذکر است که انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک با توجه به کمبود امکانات آموزشی و مشکلات فراوانی که در فراهم آوردن فضای آموزشی داشته است با همکاری اساتید افتخاری مجرب اقدام به برگزاری دوره های آموزش نویسندگی، معرق کاری، انیمیشن، خطاطی داشته است که هم نقش مهمی در غنی سازی اوقات فراغت این افراد داشته و هم با کشف استعدادهای بالقوه مددجویان کمک بزرگی به توانمند سازی افراد کرده که این خود می تواند زمینه ی اشتغال زایی و حضور موثر در اجتماع را برای این عزیزان فراهم آورد . لذا فرهنگسراها که از نظر آموزشی هم از امکانات بهتر و فضای آموزشی مناسب تری برخوردارند این امکان برایشان فراهم است که ضمن آموزش های لازم افراد آسیب نخاعی را برای مشارکت در فعالیت های فرهنگی اجتماع آماده سازند. که برای رسیدن به این مهم راهکارهای زیر مورد پیشنهاد است:


1- در مرکز هر استان فرهنگسرای مختص به افراد به ظاهر ناتوان جامعه داشته باشیم و هر بخش از آن را متناسب با توان هر مجموعه به یکی از این گروهها اختصاص دهیم . بعنوان نمونه بخش آفرینش های هنری را به افراد آسیب نخاعی اختصاص داده تا با مدیریت افراد موفق آسیب نخاعی ضمن آموزش های لازم به دیگر مددجویان اقدامات فرهنگی متناسب با عمده مشکلات مددجویان در آن مقطع زمانی خاص صورت پذیرد.


2- برگزاری دوره های آموزشی هنرهای تجسمی، موسیقی، تئاتر، طراحی، شعر و ادب و...
که ضمن کسب مهارت آماده شوند جهت فعالیت و حضور در فرهنگسراها تا با حضورشان دیده شوند و عمده ای از مشکلات فرهنگی مربوط به این قشر را خود ایشان به تصویر بکشند و بیان کنند که صد البته بسیار شایسته تر میتوانند مشکلاتی که لمس کرده اند را به تصویر کشیده و به دیگران انتقال دهند.


مطالب فوق اندک تجربه ای بود که پس از گذشت پنج سال زندگی با این عزیزان نصیب ما شده است ضمن خدا قوت و آرزوی موفقیت برای برگزار کنندگان این کنفرانس ها امیدواریم که زحمات این عزیزان به نتیجه مطلوب برسد و مردم عزیز و مسئولین محترممان بیشتر به افراد آسیب نخاعی توجه نموده و در تدوین برنامه های آتی این قشر را مد نظر قرار دهند
 

****

 

 

منبع : تجربیات  شخصی  "   نقش فرهنگسراها در آشنا نمودن جامعه با افراد آسیب نخاعی و آموزش در جهت مشارکت هر چه بیشتر آنان در فعالیت ها" -تهیه کنندگان : اعظم مهرمنش و فاطمه چقایی - اعضای افتخاری انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک -انتشار در   دومین  کنفرانس اینترنتی  با عنوان  آموزش جامعه  در خصوص توانمندی ها و مشکلات افراد دچار آسیب نخاعی

 

 

مشارکت کنندگان کنفرانس دوم آسیب نخاعی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.isaarsci.ir

 
 

 

 

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 يكم مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005    Isaarsci  Website . All rights reserved

Google Page Rank