کلسترول درافرادنخاعي

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

کلسترول :

شما خيلی شنيده ايد که کلسترول بد است. گوشت قرمز نخوريد. بيشتر ماهی مصرف کنيد. از خوردن تخم مرغ پرهيز نمائيد. غذاهای چرب نخوريد. زياد ورزش کنيد. شايد حتی شما شنيده باشيد که آسيب نخاعی می تواند اوضاع را بدتر کند. آيا آن مثل اعتياد يك مشكل جدي است؟ آيا اين موضوع يک مشکل مهمي است که بايد به آن پراخته شود؟ آيا ميزان کلسترول بدن شما به اندازه ای است که بايد شيوه زندگی خودتان را تغيير دهيد؟ در اينجا آنچه که شما بايد بدانيد مطرح شده است.

کلسترول چيست ؟

بدن شما برای اينکه به درستی کار کند ،نيازمند مقدار معينی چربی است. کلسترول کمک می کند تا چربی در جاهايی که مورد نياز است، نقل و انتقال شود. بنابراين بدن شما به کلسترول نياز دارد. به اين ترتيب معمولا" بدن ،همه کلسترول مورد نياز خودش را توليد می کند. وقتی که کلسترول بيش از حد معمول باشد، يک نوع چربی بنام LDL افزايش می يابد. اين LDL  است که عروق خونی شما را مسدود می کند و باعث افزايش خطر حمله و بيماری قلبی می شود.

HDL نوع ديگر کلسترول است که  به عدم تشکيل رسوب درعروق خونی شما كمك می کند. ولی اگر شما مقدار زيادی چربی مصرف کنيد، بدن شما واقعا" به سختی می تواند HDL  را در سطح مناسب نگه دارد. در اينجاست که کلسترول به يک مشکل تبديل می شود.

بطور کلی، مقدار زيادی LDL  بد می باشد در حاليکه HDL  بيشتر ،معمولا" خوب است. بنابراين، بعنوان يک قانون کلی، شما دوست داريد که سطح LDL ( يعنی کلسترول بد ) کم شود و ميزان HDL (يعنی کلسترول خوب ) بيشتر گردد. LDL کمتر و HDL بيشتر، کمک می کند که عروق خونی شما مسدود نشوند.

اگر برای شما مثل خيلی از مردم مشکل است که کلسترول خوب و بد را به خاطر بسپاريد سعی کنيد فرم زير را مدنظر داشته باشيد.

( کلسترول سالم )  HDL= Healthy cholesterol

( کلسترول بدوکثيف ) LDL= Lousy cholesterol

چه کسانی مشکلات کلسترول خواهندداشت؟

افراد چاق، کم تحرک و سيگاری ها به احتمالا" بيشتر افرادی هستند که LDL بدن آنان زياد است و لی HDL  آنها کم است. اشخاصی ( مثل بسياری از ما ) که غذاهای چرب مثل شيرپر چرب و گوشت قرمز مصرف مي کنند ،نيز سطح کلسترول بد آنها بيشتر می باشد.

کلسترول افراد مسن و زنان بعد از دوره يائسگی، نيز معمولا" مشکل زا است و افرادی که دارای سابقه بيماريهای قلبی يا ديابت هستند ،نيز بايد ميزان کلسترول بدشان را با دقت خيلی زيادی کنترل کنند. بالاخره اينکه در موارد بسيار اندکی بعضی ها صرف نظر از عادات يا سوابق شخصی آنان، دارای کلسترول بد هستند.

آيا ضايعه نخاعی وضعيت کلسترول بدن را بدتر می کند؟

اگر چه گاه تحقيقات دراين زمينه جسته و گريخته است ،ولی اکثر محققين نظر بر اين دارند که افراد مبتلا به آسيبهای نخاع بايستی بطور مرتب کلسترول بدن خود را کنترل کنند. چرا که معمولا" در افراد نخاعی سطح کلسترول خوب    ( HDL )  پائين تر و سطح کلسترول بد ( LDL ) بالاتر است. اين مسئله مي تواند عمدتا" ناشی از نحوه ونوع آسيب باشد كه خود می تواند بر روی متابوليسم بدن تاثير بگذارد و درواقع متاثر از عامل تحرک است.  پژوهشهاي بعمل آمده به ما نشان داده که پائين بودن سطح فعاليت بدنی با افزايش کلسترول بد ارتباط مستقيم دارد. اما حتی افراد دارای آسيب نخاعی که خيلی فعال هستند، نيز قادر نيستند که به لحاظ جسمی بر روی کلسترول بدن خود به نحو مطلوبی تاثير بگذارند. خوشبختانه، ارزشمندترين راه علاج مشکلات  کلسترول  استفاده ازرژيم غذايی مناسب است ، و شما اگرچه يك فرد نخاعي هستيد  ولي  از اين طريق   مي توانيد    كلسترول خود را كنترل كنيد  .

من چگونه آزمايشات کلسترول را انجام دهم؟

قبل از هر چيز، شما بايد به پزشک مراجعه نمائيد. ساده ترين و متداولترين آزمايش کلسترول تنها اندازه گيری سطح HDL  و کلسترول کل خون (که ترکيبی از انواع مختلف کلسترول است )،می باشد. برای انجام اين آزمايش، فردبايدقبل از خون گيری ناشتا باشد.

آزمايش ديگری که معمولا" متداول است و بايد با معده خالی انجام شود، اندازه گيری کلسترول کل و HDL  و همچنين LDL  و انواع ديگر کلسترول ميباشد. اگر چنانچه شما مشکل کلسترول داشته باشيد ،با اين آزمايش ساده ،ايده نسبتا" خوبی را بدست می آوريد، ولی آزمايشات کاملتر جزييات بيشتري  را به شما نشان  خواهد داد  .

عليرغم اينکه، آزمايشات کلسترول به راحتي و با يك خون گيري ساده از شما انجام می شود ولی از زمان بروز ضايعه نخاعی احتمالا" بايستی صدها بار انجام شود. بطور کلی نتايج آزمايشات برای روز بعدقابل استفاده هستند و شما می توانيد به پزشکتان مراجعه و نتايج حاصله را جويا شويد.

چه ميزان هائی از کلسترول بد هستند؟

خوب ، بستگی دارد. اگر شما چندين عامل خطر را برای بيماريهای قلبی مثل ديابت، استعمال دخانيات يا فشار خون بالا داشته باشيد، بايستی سريعا"با مراجعه به پزشکتان بفهميد که کلسترول شما بايد چقدر باشد. اما اگر يکی از فاکتورهای خطر يا هيچکدام از آنها را نداشته باشيد، معمولا" اگر ميزان کلسترول کل زير 200 باشد، مناسب  است. همچنين ميزان HDL  بيشتر از 35 خوب درنظرگرفته مي شود. بطوركلي مهمترين مسئله اين است که سطح LDL  شما بايد کمتر از 130 باشد. به اين ترتيب، از آنجائيکه ميزان کلسترول هيچکس دقيقا" با ارقام مندرج در کتب هماهنگی ندارد، بهتر است از پزشکان و ميزان هائی که آزمايشگاه تعيين می کند، کمک بگيريد.

برای داشتن سالمترين ميزان کلسترول چه بايد کرد؟

قبل از هر چيز، با پزشک خود مشورت کنيد. رايج ترين توصيه ای که به شما خواهد شد اين است که به رژيم غذايی خود توجه کنيد. غذاهايی که دارای مقدار زيادی چربی اشباع شده هستند نظير چربیهاي حيوانی، شيرهای کامل، کره، خامه يا بستنی می توانند سطح LDL  بدن شما را افزايش و ميزان HDL  را کاهش دهند.

 همچنين در مورد کاهش وزن به شما توصيه هايی خواهد شد. داشتن اضافه وزن مخصوصا" اگر تراكم چربی زيادي در ناحيه شکم داشته باشيد، می تواند موجب بالا رفتن LDL  و نزول HDL گردد.

در اينجا نكاتي مطرح شده که می توانند  برای بهبود ميزان کلسترول مفيد باشند:

  • اگر اضافه وزن داريد، آنرا کاهش دهيد.

  • سيگار کشيدن را کنار بگذاريد.

  • ورزش کردن را شروع کنيد.

  • رژيم غذايی حاوی چربی های اشباع شده را کنار گذاشته و از غذاهای محتوی چربی های اشباع نشده استفاده کنيد. اگر براي تعيين رژيم غذائي خود احتياج به کمک داريد با متخصصين تغذيه مشورت نمائيد.

  • مقدار فيبر قابل حمل را در رژيم غذايی خود با غذاهايی مثل جو، لوبيا و مصرف انواع ميوه افزايش دهيد.

  • استفاده ازنوشابه های الکلی منع شده است.

  • ميزان سطح کلسترول بدنتان را کنترل کنيد. در اين مورد با پزشکتان مشورت نمائيد.

اگر هيچيک از موارد فوق موثر واقع نشد، پزشک شما تصميم به تجويز دارو برای شما خواهد گرفت.

بنظر می رسد که آنچه گفته شد ساده باشد ولی متاسفانه چيزهای ديگری نيز به شکل کلسترول آزاد موجوددرغذاها وجوددارند که می توانند سطح کلسترول بدن شما را بالا ببرند. برای مثال غذاهايی با کلسترول پائين مثل  مارگارين می توانند کلسترول شما را واقعا"  افزايش دهند. اين مسئله به اين علت است که آنها حاوی مقادير زياد از چربی های اشباع شده يا اسيدهای چرب ترانس هستند. وقتی بدن شما سعی می کند کلسترول را تجزيه کند، چربی های اشباع شده را نمی تواند هضم و تجزيه کندو اگر بدنتان نتواند کلسترول را تجزيه کند، سطح آن دائما" افزايش می يابد.

بعلاوه در بين غذاهايی که حاوی مقدار زيادی کلسترول هستند، از مصرف غذاهای حاوي چربی های اشباع شده پرهيز نمائيد.

توجه داشته باشيد که بدنبال غذاهايی بگرديد که روی آن واژه "هيدروژنه "  (  partially hydrogenated  )  درج شده باشد.

يا از وجود چربی های حيوانی مثل چربی شير يا چربی گوشت در غذاها مطلع شويد. بعضی غذاها، مثل غذاهای خوراكها و غذاهای پخته شده آماده، حاوی چربی های حيوانی هستند. خوردن مقدار زياد از اين غذاها می تواند سطح کلسترول را بالا ببرد، در حاليکه مصرف اندک آنها مانعي  ندارد. قوانين جديد تنها اجازه می دهد که توليد کنندگاني نام" غذاهای کم کلسترول " را بر روی محصولات خود درج کنند که توليدات آنها کمتر از 2 گرم چربی اشباع شده به ازاي هركيلوگرم داشته باشند.

منابع و اطلاعات بيشتر :

پزشک شما يا متخصصين تغذيه می توانند جزواتی را به شما ارائه دهند يا اطلاعات تخصصی بيشتری را درموردکلسترول، رژيم غذايی و برنامه های تندرستی افراد نخاعی در اختيارتان بگذارند.

 

****

 

منبع:مقاله:"كلسترول درافرادنخاعي"  مترجم :مهندس عباس كاشي( ohealth2007@yahoo.com  )      - انتشار  :  مركز ضايعات نخاعي جانبازان - ارديبهشت  1387

- برگرفته ازسايت:http://www.craighospital.org/

 

 

 

   

 

 

 

   

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved