آنفولانزای نوع (آ ) یا آنفولانزای خوکی

   

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 


آنفولانزای نوع A یا آنفولانزای خوکی که آنفولانزای H1N1 نیزنامیده می شود(NوH مخفف دوواژه "نورامینیداز" و"هماگلوتینین" هستندکه نام دو ترکیب غشاء سلولی ویروس می باشند)،یک بیماری است که دراصل خوک ها به آن مبتلا شده، ولی بدلیل تشابه ساختار بدن انسان با خوک، انسان ها نیز به آن دچار می شوند. در وهله اول با شنيدن چنين نامي تصور مي رفت که اين بيماري منحصربه خوک ها است و ربطي به کشورهاي مسلمان که از گوشت خوک استفاده نمی کنند و فاقد خوکداري هستند ندارد. اما بعد از مدتي که پزشکان بر روي اين بيماري تحقيق کردند دريافتند که آنفولانزاي خوکي تنها مربوط به حيوان خوک نبوده و هر انساني در هر جاي دنيا نیزممکن است به اين بيماري مبتلا شود.بنابراین بایدتوجه داشت که این بیماری ارتباطی با تماس باخوک و یا حتی خوردن گوشت خوک در کشورهای غربی نداردو احتمال شیوع آن در دیگر نقاط جهان نیز وجوددارد. دراصل مرکز این بیماری در مکزیک بوده است.اما در حال حاضر اين بيماري در 137 كشور جهان از جمله 7 كشور همسايه ايران نیز گزارش شده است.

علائم بیماری:

ويروس اين بيماري عمدتا به طور مستقيم از راه قطرات و ترشحات دستگاه تنفسي فوقاني بيماران در اثر سرفه و عطسه ویاازطریق تماسی انتقال مي يابد . اين ويروس از يک روز قبل از شروع بيماري تا 7 روز بعد از شروع آن در دستگاه تنفسي فوقاني افراد مبتلا وجود دارد. آنفولانزای خوکی همانند دیگر انواع سرماخوردگی است .علائم آن نیزهمانند دیگر سرماخوردگی ها، همراه با اختلالات تنفسی،سرفه،اشک ریزش،سردرد، گلودرد،کوفتگی عضلانی، درد مفاصل، تب و لرز و گاهی تهوع و اسهال وبه هم خوردن تعادل الکترولیتی بدن است. علائم بیماری پس از ورود ویروس عامل بیماری به بدن شخص مبتلا و بعد از يک دوره نهفتگي 2 تا 4 روزه قابل مشاهده و تشخیص است.

راههای سرایت بیماری:

آنفولانزای خوکی می تواند به آسانی ازانسانی به انسان دیگرمنتقل شود.مهمترین راههای انتقال آن ازطریق عطسه ،سرفه وترشحات بینی ودهان است.بطوری که ویروسهای بیماری زا قادرهستندازفاصله یک ونیم متری بوسیله عطسه وسرفه منتقل شوند. ويروس آنفلوانزا براي مدت 2 تا 8 ساعت وحتی بيشترمی تواند بر روي اشيا»، زنده باقي بماند.بنابراین ازراههای مهم دیگرانتقال تماس دست با قسمتهای آلوده ماننددرها،دستگیره ها وگوشی تلفن وسایراشیاء مکانهای آلوده وسپس لمس بینی ودهان وچشم بادست آلوده است.

راههای مراقبت

 همانطورکه ذکرشد این نوع آنفولانزا همانند دیگر انواع سرماخوردگیها می باشد و تنها راه جلوگیری از سرایت این بیماری، انجام و تشدید مراقبت های لازم است .لذامواردبهداشتی زیر توصیه می شوند :

- از هرگونه تماس نزديك با افرادی که مبتلا هستند خودداری کنید.
- بهترین ومناسب ترین راه جلوگیری ازاین بیماری رعایت بهداشت فردی است. بنابراین باید مکررا" دست های خود را به خوبی با آب و صابون و یا مواد تمیز کننده استاندارد دیگر بشوئید.اگرآب دردسترس نداشتیدمی توانیدازژلهای تمیزکننده استفاده نمائبد.
برای پیشگیری ازگسترش میکروبها بایستی شستشوی دستها طی 7 مرحله زیر انجام شود:

1- شیر راباز کرده ودرجه حرارت مناسب آب راتنظیم کنید.سپس دستها ومچ را خیس کنید.
2- به مقدارکافی از صابون مایع روی کف دست خودبریزید.
3- کف صابون غلیظی ایجادکرده و حدود 15 ثانیه به خوبی دستها را بمالید. بین انگشتان ، ناخنها، زیر ناخنها وپشت دستها را پاک کنید.
4- دستهارازیرآب جاری شستشودهید.هنگام شستشو دستها درداخل روشوئی پائین نگه دارید تاازپرتاپ قطرات شستشوجلوگیری شود.
5- دستهاراطوری نگه دارید که جریان آب ازمچ تانوک انگشتان جاری شود.
6- دستها رابا دستمال کاغذی کاملا" خشک کنید.
7- برای بستن شیرآب ازدستمال کاغذی استفاده کنیدتادستهای شما پاکیزه باقی بمانند.

- در هنگام عطسه از دستمال کاغذی یکبارمصرف بر روي دهان و بيني خود استفاده نموده وسپس آن را دوربیاندازید.درصورت نداشتن دستمال قسمت داخلی آرنج خودرادربرابردهان وبینی بگیریدتا دستهاآلوده نشوند.
- ازانداختن آب دهان وترشحات بینی روی زمین خودداری کنید.
- استفاده ازماسک کارآئی صددرصدنداردولی بی فایده هم نیست.ماسکهای معمولی تنهاحدود2 ساعت می توانندفردرامصون نگه دارندچراکه بعدازآن محیط مرطوبی به وجودمی آیدکه برای استقرارویروسهامناسب است.اما استفاده ازآن درمحیطهائی مانندمترو،خودروها، وبیمارستانها بخصوص برای پرستاران و پزشکان توصیه می شود.
- ازمصاحبت وملاقات باافرادمبتلا به ویژه درمحیطهای سربسته جدا" خودداری کنید.
- ازبوسیدن ودست دادن با افرادی که ازسفرهای خارجی می آیندپرهیزنمائید.
- درصورت ابتلا از حضور در اماکن عمومي شلوغ وبسته خودداري کند.
- ازدست زدن به دهان،چشم،بینی درمحیطخارج ازمنزل پرهیزنمائید.
- درمحیط های کاری بسته بهتراست گاهی دروپنجره هارابازکنیدتاهواجریان پیداکرده ومحیط خشک ونامساعدنشود.
- درصورت بروزیکی ازعلائم بیماری سریعا"به پزشک مراجعه کنید.
- ازانجام فعالیتهای بدنی مناسب،خوردن غذاهای حاوی ویتامین وخواب کافی غفلت نکنید.
- افرادمبتلابایددراتاقی جداگانه استراحت نموده وکلیه سطوح ووسایلی که احتمالا" بابیمارتماس دارندبا موادضد عفونی کننده پاک شوند.
- بیماران قلبی عروقی،افرادمبتلا به مشکلات تنفسی،بیماران کلیوی،افرادی که دارای نقص دستگاه ایمنی بدن هستند، مبتلایان به ضایعات نخاعی، افرادبالای 65 سال وکودکان وجوانان وزنان باردارازگروههای مستعدابتلا به بیماری محسوب می شوند.

شايان ذکر است که به علت نزديکي به فصل سرما و رابطه مستقيم شيوع اين بيماري باسرما انتظار اپيدمي اين بيماري می رود.

درمان

ویروس این بیماری در5 روزاول ابتلا بیشترین خطرراداشته وبه خصوص درکودکان حتی تاروزدهم نیزمی تواندخطرناک باشد.تاکنون واکسن موثری برای آنفولانزای خوکی ساخته نشده وهیچ گونه مصونیتی برای انسان دراین موردوجودندارد،اما داروهای موثری برای این نوع ویروس وجوددارندکه می توانندازعوارض بیماری کم کنند.داروهای ضدویروس ازداروهای موثری هستندکه مانع تکثیروپیشرفت ویروس آنفولانزامی شودولازم است فردطی 48 ساعت اولیه شروع علائم ازآن استفاده کند.این داروها عمربیماری کوتاه ترکرده وازپیچیده شدن آن جلوگیری می کند.درکنارآنتی ویروسها استفاده ازمسکن ها واستراحت درمنزل یابیمارستان به منظورکنترل تب وحفظ تعادل مایعات بدن توصیه می شود.
این بیماری در صورت اقدام به موقع، قابل درمان است. استفاده از آنتي بيوتيک ها در درمان آنفلوانزا جايي ندارد چرا که استفاده نابه جاي آن ممکن است به مقاومت دارويي منجر شود.ویروسهای آنفولانزاقابلیت تبدیل وجهش دارندوهمین مسئله کارداروسازان رابامشکل مواجه کرده است. اماهمانطورکه ذکرشد معمولا اين بيماري به طور خود به خود و با اقدامات درماني فوق الذکر و استراحت ظرف يک هفته بهبود پيدا مي کند.
 

****

منبع: مقاله " آنفولانزای نوع (آ ) یا آنفولانزای خوکی -گردآوري :مهندس عباس كاشي (ohealth2007@yahoo.com) - انتشار : مركز ضايعات نخاعي جانبازان - مرداد ماه 1388 -
     

 

 

 

   

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved