مهمترین عوارض دستگاه ادراری در افراد نخاعی و اقدامات مورد نیاز

www.isaarsci.ir

   
         

 

 

 

 

 

 

 

 

سنگ های کلیه و مثانه


این سنگ ها در افراد مبتلا به آسیب نخاعی خیلی شایع هستند . آنها می توانند در همان اوایل ضایعه نخاعی ایجاد شوند ، چرا که در چند ماه اول بعد از آسیب نخاعی استخوان ها مقادیر زیادی از کلسیم خود را از دست می دهند . اما ابتلاء به سنگ های ادراری در زمانهای طولانی تر شایع تر است  و علت این موضوع هم ایجاد عفونت در دراز مدت است . باکتری ها اوره را به مواد شیمیایی تجزیه می کنند که باعث تشکیل سنگ هایی می گردد که می تواند باعث انسداد ، صدمه به کلیه ها و عفونت های جدی شود .

هیدرونفروزیس و رفلاکس


این عوارض مشابه هم هستند که شامل انسداد ادرار و یا جریان رو به عقب ادرار یعنی به سمت کلیه ها است . بروز این عوارض به علل متعددی می تواند باشد ، و درمان آنها این است که هر آنچه باعث انسداد سیستم ادراری شده حذف گردد تا فشار مثانه کاهش یابد .

سرطان مثانه



خطر سرطان مثانه برای افرادی که از سوندهای پایدار استفاده می کنند کم است . توصیه های غربالگری بحث برانگیز هستند ، چرا که ما نمی دانیم چه کسانی پس از آسیب نخاعی نیاز به غربالگری دارند و باید چند وقت به چند وقت و چگونه آن را انجام دهند . متاسفانه سرطان مثانه منجر به چنان سرطان های تهاجمی می شوند که حتی با غربالگری های سالانه هم نمی توان متوجه آنها شد چرا که آنها خیلی سریع رشد می کنند . خوشبختانه ، سرطان مثانه شیوع خیلی زیادی ندارد .

آزمون های غربالگری


بطورکلی برای شناسایی مشکلات موجود در دستگاه ادراری از تست های مختلفی استفاده می شود .

تستهای آزمایشگاهی :


1. کراتینین سرم (آزمایش خون) : کراتینین توسط کلیه ها به خارج فیلتر می شود . سطح بالای کراتینین در خون به این معنا نیست که کلیه ها به اندازه کافی آن را فیلتر نمی کنند . برای این که ازغربالگری نتیجه گیری بهتری داشته باشیم ، باید نتایج آزمایشات انجام شده در طول زمان تحت نظارت قرار گیرند تا اگر تغییراتی وجود داشته باشد ، متوجه آن شد . اگر کراتینین شروع به افزایش باشد ، نشانه این است که در کلیه ها مشکلی وجود دارد .

2. آزمایش میزان پاکسازی کراتینین : آزمایش ادرار 24 ساعته برای مشاهده میزان فیلتر کردن کلیه ها در طول زمان انجام می شود . نتایج این آزمایش ممکن است قابل اعتماد نباشند .

تست های آزمایشگاهی دیگری نیز تحت مطالعه هستند تا آنچه که برای غربالگری بهتر است شناسائی شوند .

آزمایشات تصویربرداری

1. استفاده از اولتراسوند ( سونوگرافی ) : که اشعه ای عاری از خطر است ، راهی برای تشخیص سنگها یا انسدادها محسوب می شود .

2.سی تی اسکن از کلیه ها ، حالب ها و مثانه (CT - KUB) : در این روش از مقدار زیادی اشعه استفاده می شود و ممکن است با احتمال یک در 3000 تولید یک سرطان کشنده کند . با وجود این که به عنوان یک تست معمول توصیه نمی شود ، اما در شرایط خاص مفید می باشد.

3. اسکن کلیه ها : این آزمایش برای نشان دادن عملکرد کلیه مورد استفاده قرار می گیرد ، اما تصویر آنها مبهم است.

آزمایشات  غربالگری هر چند وقت یکبار باید انجام شوند ؟


در مورد اینکه برای هر کس و هر چند وقت یکبار چه آزمایشاتی باید انجام شود ، تحقیقاتی انجام نشده است . اما این موضوع تا حدی به خود بیمار و نوع مشکلات او بستگی دارد .

با وجود اینکه غربالگری زود هنگام برای کسانی که روی مثانه خود کنترل نسبتا" طبیعی دارند ، وافرادی که وضعیت حسی خوبی دارند و علائم مرضی ندارند ، ضرورت ندارد ، اما بیشتر افراد مبتلا به آسیب نخاعی باید بعضی از انواع آزمایشات دوره ای مربوط به دستگاه ادراری خود را انجام دهند تا قبل از اینکه به مشکلات بزرگ تبدیل شوند ، شناسایی گردند .


کنسرسیوم پزشکی آسیبهای نخاعی ، برای پزشکانی که غربالگریهای سالانه را انجام می دهند ، راهبردی را منتشر کرده است . با وجود اینکه تحقیقاتی در مورد نحوه تکرار تستهای ضروری غربالگری انجام نشده است ، اما دستورالعملی که بطور جدی حاوی توصیه های مربوط به زمان تکرار آزمایشات مورد نیاز باشد ، وجود ندارد .

 

عفونتهای ادراری و آنتی بیوتیک ها


هنگامی که برای مقابله با عفونتهای ادراری از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود ، نکته مهم این است که عفونت های واقعی از کولونی ها تمیز داده شوند .


1. اگر در ادرار فرد باکتری وجود داشته باشد ( که از طریق تستهای آزمایشگاهی مشخص می شود) و علائم عفونت (تب ، درد ، اسپاسم) هم دیده شود ،می توان گفت که فرد مبتلا به عفونت ادراری است و باید با آنتی بیوتیک درمان شود.


2. اگر در ادرار فرد باکتری وجود داشته باشد ، اما هیچ نشانه ای دیده نشود ، باید گفت که او اصطلاحا" دارای " کولونی" است و نیازی به مصرف آنتی بیوتیک ندارد .


به طور کلی درمان عفونت ادراری، بجای اینکه تنها بر اساس شمارش تعداد باکتری انجام شود ، باید براساس علائم صورت گیرد . بعضی باکتری ها هیچ علامتی ایجاد نمی کنند ، و حتی ممکن است حضور آنها در ادرار مانع وجود سایر باکتری هایی شود که می توانند باعث بروز مشکلات شوند . در واقع ، در حال حاضر یکسری تحقیقات امیدوار کننده در خصوص این ایده یعنی "دخالت باکتریایی" در حال انجام است تا تعیین کند که آیا تلقیح یکسری باکتری های خاص و نسبتا" بی ضرر به افراد مبتلا به عفونت مانع رشد باکتری های مضر خواهد شد یا خیر .


در مطالعات پژوهشی مفید بودن استفاده ازآنتی بیوتیک های باز دارنده ، و یا مصرف همیشگی آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری ازعفونتهای ادراری به اثبات نرسیده است و این کار می تواند منجر به افزایش مقاومت باکتری هایی مقاومی شود که به سختی درمان می شود . برای کاهش میزان عفونتها بصورت آزمایشی ماده ای به نام متنامین ( methenamine) ، که در مثانه تبدیل به فرمالدئید می شود ، توسط برخی از بیماران مورد استفاده قرار می گیرد .


مصرف کرانبری یا قره قاط ( بصورت عصاره یا قرص ) نیز به عنوان راهی برای جلوگیری از ابتلاء به عفونت ادراری تحت مطالعه بوده است . معمولا" توصیه می شود که کرانبری به صورت قرص استفاده شود ، چرا که نوشیدن معجون قره قاط مملو از قند و کالری است . اگرچه تاثیر کرانبری در آزمایشات بالینی مربوط به افراد نخاعی به اثبات نرسیده است ، اما به نظر می رسد که به بعضی از افراد کمک می کند . با توجه جنبه های زیاد کنترل مثانه پس از آسیب نخاعی ، پیدا کردن آنچه که کارآمد باشد ، اغلب بر اساس موضوع آزمون و خطا انجام می گیرد .

 

****

منبع : مقاله  " مهمترین عوارض دستگاه ادراری در افراد نخاعی و اقدامات مورد نیاز" " -ترجمه و تنظیم : مهندس عباس کاشی- (email : ohealth2007@yahoo.com) – انتشار :  سایت مرکز ضایعات نخاعی -www.isaarsci.ir- دی ماه1390 

برگرفته از سایت   http://sci.washington.edu

 

 
 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved