www.isaarsci.ir

   
         

 

 

 

 

 

 

 

 



هر چند اغلب این
گونه تصور می شود که فردی که روزانه بصورت جدی تلاش جسمی می کند را می توان یک ورزشکار نامید ولی آیا بین فعالیت بدنی روزانه و فعالیت بدنی و ورزش تفاوت و تمایزی وجود دارد که برای درک این مطلب با بازنگری تعاریف علمی این لغات می توان به پاسخ این سوال دست یافت.


فعالیت بدنی روزانه : به هر گونه فعالیتی که افراد در طی یک روز انجام می دهند را فعالیت بدنی گویند و چه بسا این فعالیت ها باعث تقویت یا آسیب به فرد شود خالی از بعد نتیجه به چنین حرکاتی که چهارچوب منظم و خاصی ندارد فعالیت بدنی اتلاق می شود.


فعالیت بدنی :به هر نوع حرکات بدنی ،نرمش و ورزش که آمادگی و ورزیدگی جسمی وبدنی ، تندرستی و سلامت افراد و خانواده ها را افزایش داده یا حفظ می کند ،گفته می شود .


ورزش : معنای لغوی ورزش به معنای ورزیده و کسی را گویند که مواظبت و ممارست بسیار در کاری داشته باشد که با توجه به معنای لغوی ورزش نبایست از یاد برد که اهداف فعالیت های ورزشی در صورت تکرار و تمرین حاصل می شود(1).


با توجه به تعاریف ارائه شده می توان نتیجه گرفت تفاوت فعالیت بدنی روزانه با فعالیت بدنی یا ورزش در هدف، قانونمند و منظم بودن فعالیت بدنی است همچنین تفاوت فعالیت بدنی با ورزش در تکرار و ممارست است به گونه ای که فعالیت بدنی که در طی یک مدت معین، توسط ورزشکار اجرا شود بعنوان فعالیت ورزشی آن فرد مشخص می شود.


فعالیت های ورزشی شامل فعالیت هایی هنرمندانه و علمی است که افراد مختلف با شرایط جسمی و روحی متفاوت با اهداف متنوع مانند کسب سلامتی، حفظ سلامتی، گذراندن اوقات فراغت، قهرمانی در قالب تمرین و مسابقات به انجام آن می پردازند که با این تفاسیر می توان نتیجه گرفت فعالیت ورزشی نیازمند قانون، زمان و مکان خاص خود می شود بنابراین پریدن از روي یک مانع در مقابل دیدگان هزاران نفر در یک میدان سر پوشیده فعالیت ورزشی است در حالی که پریدن از روي یک چشمه هنگام پیاده روي در روستا فقط تلاش براي خیس نشدن پاي فرد است(2).

با توجه به اینکه فعالیت های ورزشی در قالب هنر و علم تشکیل دهنده ی المپیزم، بعنوان رایجترین فلسفه ورزش است، انجام هر فعالیت ورزشی بایست بر اساس آگاهی از ظرافت های علمی و هنری آن ورزش باشد تا بتواند برای فرد مفید واقع شود که در غیر اینصورت چه بسا انجام فعالیت ورزشی بدون دانش کافی خود عاملی برای تشدید آسیب های روحی و جسمی باشد. انتخاب ورزش در بین معلولین بایست متناسب با شرایط جسمی آنها انتخاب شود که برای انتخاب صحیح بایست ابتدا با رشته های ورزشی مختلف آشنا شوند و سپس بر اساس علاقه مندی و استعداد خود بتوانند رشته ی ورزشی متناسب را انتخاب کنند تا با انجام فعالیت های ورزشی صحیح بتوانند به اهداف از پیش تعیین شده ی خود دست یابند.(3).

اهمیت و قدمت ورزش


در عصر حاضر ورزش بعنوان یک زبان بین المللی در بین جامعه های بشری در حال کاربرد است از این رو تعاریف، تنوع رشته های ورزشی و طبقه بندی فعالیت های ورزشی بسیار گسترده است. امروزه ورزش می تواند برای حل مسائل و مشکلات اجتماعی و اقتصادی، سلامتی و تربیتی استفاده شود (4). برای نمونه برخی اهداف جسمانی عبارتند از حفظ دامنه حرکتی مفاصل ، بهبود انعطاف پذيری، توسعه و پيشرفت در روند توان بخشی، بهبود استقامت قلبی- تنفسی، بهبود تعادل، پر کردن اوقات فراغت، تقويت روحيه افراد، کاهش آثار منفی روانی از جمله اضطراب ، استرس و برخی اهداف اجتماعی عبارتند اجتماعی شدن، اعتماد به نفس، نظم پذیری، احترام به قوانین، همکاری، تقویت ارزش های انسانی مانند شجاعت، صداقت و...می باشد.

 به نظر می رسد اکثر مردم به يک يا چند دليل از چهار علت جسمی زير ورزش مي کنند: بهبودوضعیت انعطاف پذيری بدن،افزايش قدرت بدنی،افزايش استقامت يا آمادگی هوازی ، بهبود شکل بدن که می توان هر یک از این فاکتور ها را عامل مهمی در بهبود و نگهداری از سلامت روحی جسمی یک فرد دانست(5). فعالیت های ورزشی قدمتی به اندازه تاریخچه زندگی انسان دارد. هر چند در عوام از فعالیت ورزشی ، فعالیت بدنی نسبتا طاقت فرسا تصور می شود ولی جالب است بدانیم برخی ورزش ها نیازی به چنین فعالیت هایی ندارد.


در تقسیم بندی فعالیت های ورزشی می توان فعالیت های ورزشی را به دو بخش جسمی و فکری تفکیک کرد که در ادامه بصورت کلی تعریف می شوند:

ورزش فکری

عبارت از فعالیتی است که در جهت به کار انداختن مغز به منظور گسترش فکر و سرگرمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ورزش‌های فکری در جهان امروزی بسیار با اهمیت بوده و بیش از صدها نوع از آن‌ها موجودند.

جهان پیشرفته برای کودکان، نوجوانان، جوانان، کهن‌سالان، معلولین و از کار افتادگان انواع گوناگونی ورزش‌های فکری الکترونیکی و غیر الکترونیکی بروی شیشه، کاغذ، چوب و غیره را اختراع نموده‌اند و می توان در کشورهای مختلف ورزش های فکری را یافت که ریشه در فرهنگ و ارزش های آن کشور دارند، یافت که مزایای بسیاری برای افرادی که به انجام آن می پردازند دارد از جمله نشاط، سلامتی، تقویت حافظه، تغییر روحیه و... (6).

ورزش جسمی


به مجموعه ورزش هایی که انجام آن مبتنی بر فعالیت بدنی است گفته می شود که دارای رشته های گوناگونی مانند والیبال نشسته، بسکتبال روی ویلچر، فوتبال، تیر اندازی می باشد که فرد با تلاش و انجام حرکات موزون و هدفمند بدنی با رعایت یکسری قوانین از قبل تعیین شده در غالب تمرین و مسابقه سعی در ایجاد سلامتی و کسب درآمد بعنوان ورزشکار حرفه دارد.

سلامت جسمی و روحی


روح و جسم انسان دو روی یک سکه اند که سلامت انسان را تضمین می کنند و فعالیت های ورزشی سعی در تقویت جسم و روح انسان را دارد. با توجه به اهداف فعالیت های ورزشی که تقویت و شکوفایی توانایی جسم و روح همچنین پیشگیری کاهش و نقص سلامت جسم و روح است می توان این انتظار را داشت که افراد هر چند مشغول به ورزش فکری بدون کوچکترین حرکتی باشند توانسته اند توانایی های روحی خود را تقویت کنند و سلامت خود را بهبود بخشند.

علاوه بر فواید ذکر شده جسمی و روحی؛ دو هدف ویژه فعالیت های ورزشی برای معلولین شامل تغییر نگرش، تفکر و دیدگاه معلولان نسبت به خود و تغییر نگرش، تفکر و دیدگاه جامعه نسبت به معلولیت و نیازهای آن می باشد.

 فعالیت های ورزشی در معلولین علاوه بر تضمین سلامت این قشر می تواند بعنوان یک حلقه ی ارتباطی بین معلولین و سایر افراد عمل کند به گونه ای که افراد جامعه با معلولیت و شرایط آن آشنا شوند و مسئولیت خود را در برابر پدیده ی معلولیت به درستی ایفا کنند. (7)

ورزش و درمان


درمان یعنی به کاربردن مجموعه تدابیری برای کاهش و برطرف کردن نقص و آسیب ایجاد شد ه
در سیستم سلامتی انسان که به صورت نجویز دارو و فعالیت های درمانی مانند ورزش درمانی و روان درمانی می باشد که طی فرآیند شامل بررسی، تشخیص، برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی حاصل می شود(8).

 در عصر کنونی ورزش بعنوان یک شیوه درمانی مورد کاربرد است از ویژگی های ورزش درمانی تنوع حرکات و رشته های مختلف است که می تواند با توجه به علایق، فیزیک افراد و استعداد آنها برای ترمیم و بهبود سلامتی افراد بکارگرفته شود که بعنوان یکی از مولفه های اصلی پر کردن اقات فراغت نیز محسوب می شود که افراد را با روحیه و استعداد مشابه کنار هم جمع می کنند و علاوه بر ورزش بصورت غیر مستقیم به افراد کمک می کند تا روحیه خود را تقویت کند و راهی برای پیشگیری از افسردگی بیابد و با عزمی جمعی به مقابله با محدودیت ها بپردازد.

فعالیت های ورزشی شامل جسمی و فکری برای افراد بویژه معلولین کمک می کند که تا لحظات سر شار از لذت را تجربه کنند که هر چقدر این لذت بردن بیشتر باشد ورزش بعنوان یک عامل انگیزشی برای درمان کاربرد دارد.

محدویت های ورزشی


البته نبایست از یاد برد فعالیت ورزشی که فرد برای پرداختن به آن مجبور شود استقلال خود را با وابستگی عوض کند نه تنها لذت بخش نیست بلکه عذاب آور است که می توان برخی از عواملی که باعث کاهش لذت از ورزش کردن می شود را اینگونه ذکر کرد(9):
1 – نبود امکانات و تجهیزات مناسب برای معلولین
2 – عدم دسترسی آسان به اماکن و مجموعه های ورزشی
3 – برخورد نامناسب کارمندان مجموعه های ورزشی با پدیده ی معلولیت به دلیل ناآگاهی از نیازها و ویژگی های پدیده ی معلولیت
4 – طراحی و معماری نامناسب اماکن و مجموعه های ورزشی
5 – نبود فضاهای مناسب برای گردهمایی بعد از انجام فعالیت ورزشی برای برقراری ارتباطات دوستانه بین معلولین و همراهان آنها با هم

 

منابع


1 – لغت نامه دهخدا
2 – کتابخانه ی مجازی الکترونیک ایران، 90، ورزش چیست؟.
3 – میرزا حسینی، امید.(1392).مشارکت معلولین در ورزش همگانی با در نظر گرفتن نوع محدودیت های حرکتی و کلاسبندی پزشکی ورزشی _ ورزشی، اولین همایش واکاوی و تبیین راهبردی فرمایش های مقام معظم رهبری در حوزه ورزش همگانی و فعالیت بدنی.
4 – نیک شعار، اکرم. (1387)، نقش ورزش در صلح جهانی،نشریه رشد و آموزش تربیت بدنی، شماره 3، ص50-53.
5 – کاشی، عباس.(1387).هدف از ورزش درافرادنخاعی، مرکز ضایعات نخاعی جانبازان
6 –
مطالب  موجود در ویکی پدیا
7 – جایگاه ورزش همگانی برای جانبازان و معلولان عباس اردستانی. عباس، مشرف جوادی. بتول ،سید باقری. سید احمد.(1392). اولین همایش واکاوی و تبیین راهبردی فرمایش های مقام معظم رهبری در حوزه ورزش همگانی و فعالیت بدنی.
8 – حقگو جهرمی، مهران.(1392). نگاهی به فرآیند و برنامه مراقبت پرستاری
9 – سجادی، سید نصرالله. جعفری، حسین.(1389). طراحی و نگهداری اماکن و تاسیسات ورزشی، چاپ اول، تهران: انتشارات آوای ظهور.

 

 

 

****

 

منبع : مقاله  "  معلولین، ورزش فکری و جسمی  " -  محمد حسین میرسلیمانی کارشناسی ارشد مدیریت ورزشی-انتشار: مرکز ضایعات نخاعی  جانبازان- فروردین  1393   -www.isaarsci.ir

 

 

 

 
 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved