تجهيزات مورد استفاده در زندگی روزمره افراد داراي آسيب نخاعی 

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

مقاله تجهيزات مورد استفاده در زندگي  روزمره افراد داراي آسيب نخاعي كه در مركز ضايعات نخاعي جانبازان  ترجمه شده است ، تلاشي است براي ارتقاء آگاهي هاي  كارشناسان و افراد دچار ضايعه نخاعي  و اميد است كه مورد قبول اين عزيزان  واقع شود .

  1. منابع اطلاعاتی

  2. نحوه تهيه تجهيزات

  3. مناسب سازی محيط

  4. پوشش کف

  5. رمپ ها

  6. بالابرهای با ارتفاع کوتاه

  7. بالا و پائين رفتن از پلکان ها

  8. نقاله ها و تجهيزات جابجائی

  9. توالت

  10. دوش ها

  11. حمام

  12. اتاق خواب

  13. آشپزخانه

  14. سيستمهای کنترل محيط

  15. تلفن

  16. اعلان کننده های موارد اضطراری

  17. کامپيوتر

مقدمه:

عموم مردم در زندگی روزمره خود با انواع محدويتها و مشکلات مواجه  می شوند (مثلادربازکن هائی که بدرستی کار نمی کنند، کابينتهائی که در آنها به سختی باز و بسته می شوند، لوازمی که اندازه آنها نامناسب است و از اين قبيل ) و از آنجا که كمتر بدنبال راه حلی برای آنها هستند، معمولا" خود را با شرايط تطبيق می دهند، اما برای يک فرد با آسيب طناب نخاعی چنين مشکلاتی به مراتب آزار دهنده تر است. افراد ناتوان افرادی هستند که مسلما" نبايستی مشکلات را تحمل کنند بلکه بايد با تجهيزات مناسب و آنچه که مورد نياز آنان است به توانمندی آنان کمک کرد. انتخاب تجهيزات و وسايل درست و مناسب با توجه به شرايط محيط زندگی، می تواند به حرکت و استقلال فرد کمک قابل توجهی نمايد.  با وجود آنکه بعضی از لوازم دارای سيستم بسيار پيچيده بوده و گران هستند، وسايل خيلی ساده و ارزانی هم وجود دارند که بسيار مفيد و کارآمد می باشند.

 

استانداردها :

موسسه استانداردهای انگلستان برای ساختمان ها، تاسيسات و تجهيزات مورد استفاده در مناطق مختلف، استانداردهايی را وضع کرده است. طبيعتا" اگر محصولی استاندارد باشد، توليد کننده آن مجاز خواهد بود علامت استاندارد مربوطه ( BS ) و شماره استاندارد بين الملی ( IS ) را برای آن ثبت کند. لذا مصرف کنندگان بهتر است قبل از استفاده از کليه تجهيزات ، از استاندارد بودن آنها اطمينان کامل داشته باشند.

 

علامت CE :

اين علامت نشان می دهد که توليد کننده محصول خود را از نظر استانداردهای ايمنی و بهداشتی که قانون مشخص کرده دقيقا" تحت آزمايش قرارداده و مورد تائيد قوانين اتحاديه اروپا ( EU ) قرار گرفته است.

  1. منابع اطلاعاتی :

امروزه بمنظور کمک به افراد معلول و ناتوان ، بيش از هزاران محصول توليد شده است. تنوع و کثرت محصولات سبب شده که ارائه راهنمای جامعی برای آنها در اين مبحث ميسر نباشد . اما خوشبختانه ، علاوه بر کاتولوگهای محصولات که توسط توليد کننده ها ارائه می گردد، می توان اطلاعات زيادی را از طريق منابع زيرنيز کسب نمود :

الف - نمايندگی های قانونی :

معمولا" نمايندگی های قانونی نظير  National Health Service  )NHS = مراکز بهداشت ملی ) و مراکز بهداشت منطقه ای، افرادی نظير متخصصين فيزتراپی و کارشناسان  کار درمانی را در اختيار دارند که می توانند با ارائه راه حل در خصوص معضلات حرکتی و مشکلات روزه مره زندگی معلولين به آنان راهنمايی و کمک نمايند. در اين راستا افراد ضايعه ديده می توانند قبل از ترخيص و بازگشت به منزل، به متخصصين کار درمانی مستقر در مراکز مربوطه مراجعه و در مورد نيازمنديهای محيط منزل و راه حلهای مشکلات روزانه از آنان مشاوره بگيرند. متاسفانه  بدليل کثرت مراجعين ، از يک سو اغلب افراد جهت ارزيابی کارشناسان کار درمانی در ليست انتظار قرار ميگيرند و از سوی ديگر منابع مالی مربوطه بسيار محدودند لذا اين مسائل باعث شده که معمولا" همه آنچه که از اين نمايندگی ها انتظار می رود تامين نگردد.

ب - خبر نامه ها و لينکهای SIA :

از طريق خبرنامه ها و لينکهای SIA می توان از تجربيات افراد ضايعه نخاعی اطلاعات بسيار زيادی را بدست آورد. با مطالعه منظم خبرنامه های SIA ، می توان در مورد آخرين محصولات توليد شده، جديدترين نشريات و همچنين در مورد اعضاء و مديران SIA که می توانند در حل مشکلات موجود و تجهيزات کمک نمايند، اطلاعات مفيدی را کسب کرد. گفتگو با افراد ضايعه نخاعی از طريق لينکهای SIA نيز از سودمندترين روشهای کسب اطلاعات محسوب می شود.

ج- DLF = موسسه امور معلولين :

DLF يکی از گسترده ترين منابع اطلاعاتی انگلستان در خصوص" تجهيزات معلولين" به حساب می آيد و اين موسسه دارای نمايشگاهی است که از طريق آن تجهيزات مورد نظر در معرض نمايش قرار می گيرند. همچنين تيمهای مستقر در اين نمايشگاه، شامل کارشناسان مجربی هستند که به بازديد کنندگان مشاوره می دهند و يا از طريق پست ، e-mail و تلفن به سئوالات آنان پاسخ می دهند. از سوی ديگر تيم های کارشناسی موسسه به ارزيابی مرتب پايگاه وسيع اطلاعاتی پرداخته و می تواند ليست تجهيزات و وسايل و آدرس توليد کنندگان، را برای متقاضيان و مراکز آموزشی DLF  ارسال نمايند. در موقع تماس با مرکز مشاوره DLF بهتر است افراد تماس گيرنده در باره سئوالات خود اطلاعاتی داشته باشند تا به کارشناسان مرکز کمک شود تا پاسخ اطلاعاتی و مختصر و مفيدی را به فرد ارائه دهند.

تلفن تماس با مرکز DLF ، از روز دوشنبه تا جمعه هر هفته و از ساعت 10 صبح تا 4 بعدازظهر به شماره 08451309177 - آماده پاسخگوئی است. (هزينه تماس ها با ميزان محلی محاسبه می شوند ) .

د - انتشارات DLF :

اطلاعات DLF به سه صورت در دسترس هستند:

  1.  ليست چاپ شده ای بنام ليست هاميلتونDLF  

  2. ارائه اطلاعات روی CD Rom

  3. از طريق اينترنت ، که البته برای هر کدام، يک حق اشتراک سالانه در نظر گرفته شده است. اين بسته های اطلاعاتی جهت استفاده افرادی در نظر گرفته شده که نياز دارند بطور مرتب در مورد تجهيزات اطلاعات کسب کنند. از جمله متخصصين کار درمانی و يا مراکز ارائه کننده اينگونه خدمات .لذا اغلب به اشخاص معلول و بصورت انفرادی فروخته نمی شوند. اگر فردی به اطلاعات طبقه بندی شده و خاصی نيازمند باشدمی تواند آنرا بصورت يک بخش مجزا از ليست هاميلتون انتخاب و به مبلغ 8 پوند خريداری نمايد. ولی جهت صرفه جوئی در وقت بهتر است که ابتدا با خطوط ارتباطی DLF تماس حاصل نموده تا نياز فرد دقيقا" مشخص و بانک اطلاعاتی تجهيزات مورد نياز وی ( که رايگان نيز می باشد ) ارائه گردد. درحال حاضر کليات بخشهائی که در ليست هاميلتون مطرح هستند عبارتند از :

 

  1. حمل و نقل

  2. تجهيزات خوردن و آشاميدن

  3. تخت خواب و تسهيلات آن

  4. صندلی و تسهيلات آن

  5. تجهيزات مورد نياز کودکان ( در منزل )

  6. صندلی چرخدار، اسکوترها و خودروهای الکتريکی

  7. صندلی چرخدار دستی

  8. تجهيزات کمکی برای حفظ وضعيت بدن، ايستادن و قدم زدن

  9. تقليل فشار

  10. دسترسی به ساختمان و محيط خارج از آن

  11. تجهيزات منزل

  12. مناسب سازی محيط و منزل

  13. تلفن، علائم هشداری (خبری ) و وسايل ارتباطی

  14. تجهيزات توالت و تسهيلات آن

  15. مراقبت فردی

  16. تجهيزات مورد نياز کودکان ( كمك حرکتي و پشتيبانی )

  17. لباس

  18. پوشش پاها

  19. ارتباطات

  20. تجهيزات آسانسور و بالابرها

  21. تجهيزات مورد نياز کودکان ( جهت پيشرفت و بازی )

  22. اوقات فراغت

  23. تجهيزات و وسايل مورد نياز در اداره ( محل کار )

همچنين DLF يکسری برگه های اطلاعاتی را منتشر نموده که می توانند در انتخاب تجهيزات مورد نياز به افراد کمک نمايند.

بروشورهائی نيز وجود دارند که تنها اطلاعات محصولات و توليدکننده را در  برنمی گيرند بلکه بطور کلی جنبه آموزشی و توصيه ای دارند.

يکسری برگه های اطلاعاتی نيز ارائه داده اند که تجهيزات مورد نياز جهت حرکت و زندگی روزمره را پوشش می دهند و شامل عناوينی از جمله " انتخاب صندلی چرخدار با راندمان بالا " و " انتخاب حمام مناسب و تسهيلات آن " هستند. جهت کسب اطلاعات بيشتر و کامل از ليست عناوين، با خطوط تلفن DLF  تماس حاصل نمائيد.

 

  • مراکز امور معلولين :

اين مرکز بمنظور ارائه اطلاعات مربوط به خدمات درخصوص تجهيزات و مواد آموزشی در سطح منطقه ای اختصاص يافته اند. هر مرکز منطقه ای طيف وسيعی از تجهيزات را به مردم نيازمند ارائه می دهد که می تواند مورد استفاده افراد ناتوان، مراقبين (معلولين ) دانشجويان يا مشاغلی که با افراد ناتوان سروکار دارند قرار گيرد. هم اکنون در سراسر انگلستان بيش از 40 مرکز فعاليت دارند.

پرسنل شاغل در اين مرکز، اطلاعات و توصيه هائی را ارائه دهند که درخصوص انتخاب تجهيزات مورد نياز به افراد کمک می کنند.

 

  • نمايشگاههای ملی و محلی :

همه ساله تعدادی نمايشگاه ملی و محلی هم برای عموم افراد و هم برای متخصصين برگزار می شود که در آنها طيف وسيعی از تجهيزات و خدمات معلولين و سالمندان عرضه می گردد. بازديد کنندگان می توانند بسياری از تجهيزات را آزمايش کنند. معمولا" ورود به نمايشگاه رايگان است و تنها مبلغی جهت پارکينگ ( آنهم بسته به محل برگزاری نمايشگاه ) دريافت ميشود. تاريخ و محل برگزاری نمايشگاهها هر سال تغيير می کند لذا برای اطلاعات بيشتر بايستی با مسئولان مربوطه تماس گرفته شود.

 

  • موسسه تکنولوژی آموزشی ( FAST ) :

FAST موسسه ای است که کار توزيع انتشارات مراکز اطلاعاتی معلولين را به عهده دارد. مراکز اطلاعاتی معلولين طيف وسيعی از تجهيزات و انتشارات که محصول تحقيقات بعمل آمده مراکز هستند را ارزيابی و به شکل يکسری نشريات که جنبه های مختلف زندگی روزمره آنان را در برمی گيرد را ارائه می دهد. غالب اين کتب که هم اکنون از طريق FAST  قابل تهيه هستند در برگيرنده معرفی محصولات ، عکس ها، راهنمای ارزيابی و خريد توليدات و معرفی مراکز مشاوره و غيره هستند. کتب منتشره بصورت سری با قيمتی حدودا" از 3/5 تا 15 پوند ارائه شده اند. مهمترين کتبی که اخيرا" در دسترس هستند عبارتند از :

  • راهنمای عملی صندلی های چرخدار و اسکوترهای الکتريكي

  • تسهيلات صندلی چرخدار

  • حمل و نقل در محيط بيرون

  • کودکان و ناتوانائی ها

  • پيری و وابستگی ها

  • ارتباطات و دسترسی به فن آوری کامپيو تر

  • مراقبت شخصی

  • باغبانی - راهنمای تجهيزات

  • اثاثيه

  • روشهای کمک به ايستادن و قدم زدن معلولان

  • هنرمندی معلولين - راهنمای تجهيزات

  • ورزش و اوقات فراغت

 

  • Ricability :

Ricability نام موسسه خيريه ای است که بوسيله انجمن معلولين ( که کار تحقيقات و انتشارات اطلاعات را بر اساس محصولات و خدمات به عهده دارد ) تشکيل شده است و در واقع بر اساس نيازهای افراد پير و ناتوان فعاليت می کند. بسياری از راهنمائيهای اين موسسه بر استفاده از وسايل استاندارد که می تواند برای افراد به لحاظ فيزيکی يا محدوديتهای حسی مفيد باشند تاکيد دارد. برای اطلاع کامل وارتباط با اين موسسه می توان با آن تماس گرفت.

  • گروههای DIAL:

اين گروهها در واقع گروههای محلی هستند که بوسيله افراد ناتوان و برای افراد ناتوان تشکيل شده اند و اطلاعات و توصيه های لازم را ( در برخی موارد بصورت عملی ) در کليه جنبه های ناتوانی و حرکتي ارائه می دهند. برای اطلاع از آدرس اين گروهها بايستی با DIAL UK  تماس گرفت.

 

  • REMAP و  DEMAND :

اگر کسی نتواند تجهيزات يا وسايل اختصاصی مورد نياز خود را پيدا کند، 2 سازمان هستند که ممکن است بتوانند به فرد کمک کنند:

REMAP سازمان خيريه ای است که بوسيله مهندسين و کارشناسان پزشکی و داروسازی تشکيل و در امور طراحی ، ساخت و توليد تجهيزات اختصاصی براساس نيازهای افراد ناتوان که ( از نظر مالی در شرايط مناسبی هستند و يا وسايل مورد نياز آنان بصورت آماده وجود ندارد ) ، فعاليت می کند. REMAP بيش از 1000 شاخه در سرتاسر انگلستان دارد. بطور معمول تجهيزات تهيه شده بطور رايگان ارائه می شود.

DEMAND نيز يکی از سازمانهای خيريه ثبت شده است که کار طراحی و توليد قطعات نادر تجهيزات يا وسايل مورد نياز کودکان يا بزرگسالان را بعهده دارد و اينکار را زمانی انجام می دهد که هيچ راه حل ديگری از طريق منابع تجاری ديگر وجود نداشته باشد. همچنين توسعه و ارتقاء محصولات برای افزايش کارآئی آنان نيز بعهده اين سازمان است. DEMAND سفارشات سرويسهای خدماتی و متخصصين مراقبت های بهداشتی که خود آنان به تنهائی قادر به ساخت آن نيستند را قبول می کند.

 

  • 2- نحوه تهيه تجهيزات :

چنانچه کسی جهت خريد اقلام مورد نياز خود، استطاعت مالی مناسبی نداشته باشد، تهيه تجهيزات يک پروسه کند و مشکل خواهدداشت. برخی اقلام از طريق مراکز خدماتی ، برخی بوسيله مراکز محلی مشاوره ، تعدادی از طريق NHS و بعضی نيز با کمک مراکز خدماتی امور مشاغل تهيه و تامين می شوند. بمنظور ارائه خدمات بيشتر و بهتر، نواحی مختلف ضوابط و توانائی های خود را ارائه می دهند، بطوريکه اگر وسيله ای در يک منطقه در دسترس نباشد در مواقع نياز از طريق مناطق مجاور قابل تهيه باشد.

 

  • انجمن ارزيابی و خدمات مراقبتی :

افراد پير، بيمار يا ناتوانی که در اجرای امور روزمره خود با مشکل مواجه هستند، می توانند بدون مراجعه حضوری طی درخواست از " انجمن ارزيابی مراقبت " موضوع و ميزان کمک مورد نياز خود را تعيين نمايند. مراکز خدماتی اجتماعی- منطقه ای ( دپارتمان کار و امور اجتماعی در اسکاتلند) نقش مهمی را در ارزيابی نيازها و هماهنگی با مراکز خدماتی ايفا ميکنند. در اين راستا ممکن است نياز باشد با مراکز خدماتی بهداشتی يا مراکز حمايت خانواده ارتباط برقرار شود. بديهی است ارزيابی نيازها می تواند به حل مشکلات يا آسانتر کردن آنها از طريق مراکز خدماتی کمک کند. ارزيابی بايستی وضعيت فرد و نيازهای وی را در بر گيرد. و به شکل نوشتاری گزارش شود و فرد می تواند يک نسخه کپی از آن برای خود داشته باشد. نيازها می تواند انواع خدمات و تجهيزات اختصاصی، مناسب سازی منزل مسکونی، تسهيلات تفريحی ازجمله کمک در تهيه راديو، تلويزيون ، دسترسی به مراکز اشتغال ، تلفن و تجهيزات و وسائل اختصاصی که فرد نيازمند استفاده از آنها ست رادربرگيرد. به محض اينکه نيازهای فرد مورد ارزيابی قرار گرفت ، مراکز ذيربط بايستی اقدامات لازم را در خصوص تهيه تجهيزات يا خدمات مورد نظر بعمل آورند. در جريان ارزيابی، بايستی منابع مالی شخص در نظر گرفته شده و سهم وی در پرداخت هزينه های خدمات معين گردد. ولی بايستی فرد در جريان ميزان هزينه ها و مخارج خود که بطور منطقی و معقول تعيين گرديده قرار گيرد. همچنين منابع مراکز تامين کننده خدمات، نحوه و سطح خدمات جهت برآورد نيازها بايستی توسط مراکز ذيربط تعيين شود.

 

  • مشکلات تعيين ارزيابی :

متاسفانه ، در بسياری از مناطق، درخواستهای ارائه شده به مراکز ارزيابی و خدمات مراقبتی در يک ليست انتظار قرارميگيرد. همچنين يک تعريف شفافی از " نياز " تعيين نشده و منظور فرد از نياز خود با نظر ارزيابی کننده فرق می کند. در نهايت ، اين مراکز خدمات اجتماعی هستند كه آنچه مورد نياز فرد است را تعيين می کنند. البته در تشخيص نيازها، آنان نهايت احتياط و دقت را خواهند کرد ( با توجه به حجم درخواست ها ) و بطور قانونی ملزم هستند کار خود را انجام دهند. بعضا" با وجود تشخيص نيازها، مراکز خدماتی در ارائه خدمات تاخير ايجاد می کنند تا زمينه بودجه آن بطور کامل فراهم گردد.

 

  • مسئول تهيه اقلام مورد نياز افراد :

اگر چه مراکز خدماتی، مسئوليت اصلی تعيين و تهيه نيازهای افراد را به عهده دارند، اما در عمل با توجه به تجهيزات و امکانات موجود اين مراکز افراد را به نمايندگی های مختلف خود ارجاع می دهند. جدول زير ليست تقسيم بندی اصلی تجهيزات و کسانيکه که قانونا" بايستی آنها را تهيه کنند نشان می دهد.

 

  • تجهيزات عاريه ای :

بسياری از وسايل و تجهيزاتی که مراکز خدماتی بهداشتی و ا جتماعی فراهم نموده اند می توانند بطور عاريه ای نيز در اختيار فرد قرار گيرند.  غالبا" در اين موارد فرد هزينه ای پرداخت نمی کند و مراکز قرض دهنده مسئوليت امورتهيه، سرويس نگهداری ، تعميرات يا تعويض آنها را به عهده دارند. ضمنادر بسياری مناطق ، مشتريان انتظار دارند تا اقلام و تجهيزات مورد نياز خود را ارزانتر تهيه نمايند.

 

  • خريد شخصی :

مانند هر خريدديگری فرد بايستی قبل از پرداخت پول يا سفارش، اطلاعات زيادی را در مورد اقلام مورد نظر بدست آورد. و بهتر است با متخصصين کاردرمانی و کارشناسان SIA يا DLF مشورت شود. بايد در مورد محصول مورد نظر کاملا" مطالعه گردد ( برای نمونه بااستفاده ازسری کتب " تجهيزات افراد ناتوان " ، يا مجلات ناتوانی يا گزارشات Ricability می توان بررسی های لازم را انجام داد. درموقع خريدفرد بايستی هر محصولی را به شکل وسيله شخصی خود ابتدا آزمايش کند. مثل صندلی چرخدار يا بالابر. در اين راستا توليد کننده يا فروشنده محصول بايستی شخصی را برای ارتباط با افراد متقاضی و انتقال تجربيات و اطلاعات تعيين نمايد. همچنين تا آنجا که ممکن است بايستی تجهيزات خريداری شده رضايتنامه داشته باشند. ( به نحوی که اگر وسيله، مورد رضايت فرد نبود، بتواند آنرا طی يک دوره زمانی خاص، معمولا" 30 روزه، عودت دهد ). اگر تجهيزات بوسيله پست برای افراد ارسال می گردد، فروشنده يا توليد کننده کالا بايستی يک ضمانت نامه ارائه دهد تا در مواقع قصور در تحويل يا نواقص احتمالی در محصول مشتريان را پشتيبانی کند.

اگر شخصی در نظر داشته باشد صورت کاملی از محصولات را داشته باشد می تواند از طريق عضويت در انجمن های بازرگانی نظير انجمن بازرگانی مراقبت بهداشتی بريتانيا که به اعضای خود کد اشتراک می دهند اقدام نمايد در اين حالت اعضاء بايستی از قوانين آن شرکت تبعيت نمايند.

 

  • مطالعه :

اگر فردی در رابطه با تجهيزات يا سرويسهای ارائه شده شکايتی داشته باشد می تواند از فرمهای مخصوص که تحت عنوان " برگه تنظيم شکايت " ارائه می شود استفاده نمايد.

 

مسئولين تهيه تجهيزات

نوع تجهيزات اقلام مورد نظر تهيه کننده نحوه تهيه فرد مسئول
تجهيزات زندگی روزمره
  •  توالت
  • دستشوئی
  • اقلام مربوط به لباس پوشيدن
  • اقلام آشپزخانه
مراکز خدماتی اجتماعی ارزيابی نيازها بوسيله مراکز خدماتی اجتماعی انجام و ارائه پيشنهادميگردد متخصص کار درمانی
تجهيزات پرستاری در منزل
  • صندلی لگن دار
  • تسمه نقاله جهت جابجائی افراد
  • تشکهای ضدفشار
  • تختخواب و تشک
مراکز بهداشتی يا دفاتر محلی ( Gp) بعد از ترخيص از بيمارستان و معاينه پرستاران مراکز يا پرستاران محلی توصيه های لازم ارائه می شود پرستاران مراکز يا پرستاران محلی
صندلی چرخدار
  • صندلی های با کمک يا بدون کمک
  • صندلی های برقی
  • تشکهای کاهش فشار
مرکز خدمات صندلی چرخدار NHS قابل دسترسی در بیمارستان، مراجعه به مراکز محلی، و مراجعه بعد از ترخیص از بيمارستان به مرکز NHS متخصصين کاردرمانی بيمارستانها متخصصين کاردرمانی مراکز مشاوره
تجهيزات راه رفتن
  • وسايل کمکی برای راه رفتن
  • عصاهای معمولی
  • عصاهای زيربغل
  • عصاهای چهارپايه جهت راه رفتن
بيمارستان

مراکز بهداشتی يا دفاتر محلی (GP)

قابل دسترسی در بيمارستان مراکز شغلی يا فيزيوتراپی فيزيوتراپ ها

متخصصين کاردرمانی

کنترلهای محيطی
  • سيستمهای کنترل محيطی
  • ساده و پيشرفته
  • کنترل از راه دور
  • سيستمهای تامين انرژی
مراکز خدماتی اجتماعی انجمن های بهداشت منطقه ای يا محلی قابل دسترسی در بيمارستان ،مراجعه به مشاورين، متخصصين مراقبت يا کاردرمانی مشاوران متخصصين کاردرمانی متخصصين کنترل محيط
مناسب سازی منزل
  • رمپ ها
  • آسانسورها
  • مناسب سازی ساختمان
  • بالابرهای ثابت
  • واحدهای آشپزخانه
  • حمام
مراکز خدماتی اجتماعی انجمن های منازل مسکونی مراکز مربوط به ساختمانهای مسکونی قابل دسترسی در بیمارستان يا انجمن متخصصين کار درمانی انجمن متخصصين کار درمانی مشاوران منازل مسکونی
تجهيزات کنترل ادرار و مدفوع
  • لگنهای مخصوص (هنگام خواب)
  • سوندها
  • کيسه ها
  • تشکچه
  • شورتهای مخصوص و غيره
مراکز خدماتی بهداشتی مراجعه به بيمارستان ،مراکزبهداشت محلی ،مراجعه به پكارشناسان ذيربط. انجمن پرستاران ،مشاورين کنترلی ( ادرار و مدفوع)
تجهيزات محل کار
  • رمپ ها
  • توالت ها
  • اثاثيه
  • کامپيوترها
  • تلفن ها
مراکز خدمات کار (مراکز اشتغال ) مراجعه به کارفرمايان مشاورين استخدام معلولين (مستقر در مراکز اشتغال ) کارفرماها

 

  • نحوه يافتن تهيه کنندگان تجهيزات :

بهترين منابع جهت يافتن تهيه کننده عبارتند از شاخص هاميلتون DLF و سری منابع تجهيزات افراد ناتوان . ولی ممکن است از طريق گروههای DIAL يا مراکز توانبخشی معلولين نيز دسترسی به منابع امکان پذير باشد. معمولا" مراکز ليستی از شرکتهای توليد کننده و کاتالوگهای توليدات آنها و تجهيزات توليد کنندگان بصورتی قابل ارائه دراختيار دارند. اگر فرد نتواند تجهيزات استاندارد پيدا کند می تواند از طريق REMAP يا DEMAND اقدام نمايد.

 

  • خريد تجهيزات دست دوم :

نشريات و بروشورهای SIA مرتبا" آگهی های افرادی که فروشنده تجهيزات دست دوم هستند و مدت زيادی از زمان استفاده وسايل آنان نگذشته را درج می کنند. گاهی نشريات و سازمانهای ديگر که مرتبط با امور معلولين هستند نيز محل مناسبی برای جستجوی آگهی های تبليغاتی می باشند. در برخی مراکز تجاری و بازارها نيز بخشهائی جهت تجهيزات افراد ناتوان درنظرگرفته شده است. همچنين دفاتری نيز هستند که تجهيزات دست دوم معلولين را ثبت و عرضه می کنند.

 

  • 3- مناسب سازی محيط :

ممکن است لازم باشد ارتفاع دستگيره در و پنجره ها، پريزهای برق، کليدهای روشنائی جهت ايجاد استقلال برای فرد معلول تغيير داده شود. فهرست راهنمايی وجود دارد که ارتفاع اين قبيل موارد را توصيه کرده است. (برای اطلاعات بيشتر با مراکز بهسازی محيط می توانيد تماس بگيريد ) و اگر فرد در حال تعبيه تجهيزات منزل شخصی خود باشد می تواند بر اساس راحتی و نيازمندی های خود آنها را در ارتفاع و موقعيت مورد نظر و مناسب دلخواه قرار دهد. برای اين منظور شخص می تواند فضای دسترسی خود را در حالت ايستاده ، از پهلوها، از جلو و به سمت پائين و در حالت خوابيده  اندازه گيری نمايد. لذا فرد بايستی لوازم و تجهيزات منزل خود را در محدوده اين اندازه گيريها قرار دهد. چنانچه فرد معلول مشترکا" با افراد سالم در منزل زندگی می کند، بايستی ضمن در نظرگيری نيازمنديهای خود، اندازه دسترسی به تجهيزات به نسبتی باشد که در واقع، صلاح همگی در نظر گرفته شود.

درهای کشوئی و تاشو : اين درها در جاهايی مفيد هستند که فضا محدود است لذا استفاده از آنها کمک می کند فضای مانور و حرکت صندلی چرخدار، بالابرها، تجهيزات دوش و غيره بيشتر شود.

دربازکن ها : می توانند به درهای موجود اضافه شده و سيستم بازو بسته شدن اتوماتيک درها را فراهم  کنند.

سيستم صوتی درهای ورودی :  اين سيستمها دارای يک قسمت کنترلی و ارتباطی در داخل منزل هستند که از طريق آن ،هم فرد می تواند با تماس گيرنده ارتباط برقرار کند و هم بوسيله آن در را باز کند.

دستگيره های اهرمی  : اين دستگيره ها دارای يک سطح محدب بوده و به نحوی هستند که کف دست براحتی روی آن قرار می گيرد و بوسيله آنها درها براحتی در سطح افقی حرکت می کنند. حتی اين دستگيره ها بوسيله ساعد نيز می توانند مورد استفاده قرار گيرند. دستگيره بايستی به نحوی تعبيه شوند که به وضوح روی در مشخص باشند.

پنجره بازکن ها: اين وسايل هم بصورت برقی و هم دستی هستند که در انواع متنوعی وجود دارند. در استفاده از آنها روشهای کنترلی مختلفی موجود است از جمله دستگيره های آويزان، صفحه کليدهای کنترلی روی ديوار و سيستم کنترل از راه دور.

تجهيزات مربوط به برق و نيرو ( پريزها و سوکت ها ) :  اين تجهيزات بايستی در ارتفاعی قرار گيرند که به آسانی در دسترس اشخاص قرار گيرند.

ضمنا" بايستی بصورت تو کار و قابل دسترسی باشند. قسمتهای نگهدارنده اين ادوات بايستی کاملا" درون ديوار تعبيه شوند.

کليدهای روشنائی :  نيز بايستی در ارتفاع مناسب نصب شوند بطوری که به آسانی در دسترس باشند. روشنائی های اتوماتيک که بوسيله سنسورهای مادون قرمز کار می کنند، و کليدهای لمسی ( که با لمس کردن عمل می نمايند )برای افرادی که از نظر قدرت دستها دارای محدوديت هستند می تواند مفيد باشند.

ريلها و دستگيره ها :  اين وسايل دارای انواع مختلفی هستند و برای کمک به حرکت و جابجائی افراد می توانند مورد استفاده قرار بگيرند و مخصوصا" درحمام و توالت بسيار مفيد می باشند.

صفحات حفاظتی:  اين صفحات که در پائين درها و ديوارها قرار می گيرند می توانند آنها را از برخورد ويلچر حفاظت نمايند.

  • 4- پوشش کف :

برای کسی که از صندلی چرخدار استفاده می کند، نوع پوشش کف از جنبه قابليت مانور و سهولت حرکت و همچنين از لحاظ سرعت حرکت اهميت زيادی دارد. لذا بايستی نکاتی را در انتخاب آن مد نظر قرار دارد.

ساختارپوشش کف :  از لحاظ تراکم، ارتفاع و وزن مهم است. سطوح سفت و صاف برای حرکتهای عرضی مناسبتر هستند. پوشش فرش مخصوصا" اگر درشت بافت باشد می تواند در مقابل حرکت ويلچر مقاومت بيشتری را ايجاد کند.

پوشش فيبری:  كف با پوششهای فيبر فشرده ، معمولا" سطح سفت و صاف مناسبی را ايجاد می کند.

آسترسازی : معمولا" با آسترهای اسفنجی يا لاستيکی نيازی به زيرسازی وجود ندارد ولی اغلب پوشش محکمی را ايجاد نمی کند.

پوشش های سراميک و سفالی : اين پوششها معمولا" مفيد هستند ولی برای مناطق کوچک استفاده می شود. بهرحال، اين پوششها بايستی بدرستی و بدقت روی زمين فرش شوند تا ايمنی لازم فراهم گردد.

پوششهای وينيلی ضد لغزش :  اين پوششها برای سطوح خيس مانند حمام و محوطه دوشها مفيدند. همچنين در جاهای خشک مثل آشپزخانه ها يا روی سطوح شيبدار ( رمپ ها ) و غيره نيز می توانند مورد استفاده قرار بگيرند. اگر اين پوششها با سطوح زبر يا تراشه آميخته شوند سطوح محکمی را ايجاد می کنند که در شرايط خيس بسيار مفيدند. در هر صورت ميزان زبری سطح به مرور زمان کاسته می شود.

  • 5- رمپ ها يا سطوح شيبدار :

در رمپ های طويل ،بمنظور جلوگيری از سقوط صندلی چرخدار لازم است که شيب آن در يک درجه مطلوبی باشد. برای رمپ هائی که طول آنها کمتر از 5 متر است توصيه شده که حداکثر شيب برای استفاده صندلی چرخدار 1/12 ( معادل 8 درصد ) باشد مثلا" اگر طول رامپی 360 سانتی متر (معادل 12 فوت ) باشد لازم است حداکثر ارتفاع رامپ 30 سانتی متر در نظر گرفته شود. ( تقريبا" به اندازه 2 پله 6 اينچی ) . اگر چه اين مقدار بعنوان حداکثر شيب پيشنهاد شده ولی برای بعضی افراد تتراپلژی (فلج دست و پا ) سطحی پرشيب به حساب می آيد. ولی شيب 1/20 (5 درصد ) واقع بينانه تر است.  بطور کلی، استفاده از رمپهای طويل مشکلاتی را در بر دارد چرا که از نظر فضا هميشه با محدوديت زيادی مواجه می شوند. اگر شيب رمپ به اندازه ای است که لازم باشد فرد برای طی مسير تلاش زيادی را بکند، مسلما" بايستی دارای قدرت بدنی خوبی در تنه فوقانی باشد ولی از نظر شخصی، فاصله های کوتاهتر ترجيح داده می شوند. چنانچه فضای کافی برای نصب رمپ با شيب مورد نظر وجود نداشته باشد می توان از يک بالابر کوتاه و بطور متناوب استفاده نمود.

  • رمپهای دائمی :

يکی از عمومی ترين راه حلهای عبور از وروديهای پله دار ساختمانها استفاده از رمپهای دائمی هستند ( البته در جاهائيکه فضای کافی وجود داشته باشد ) قوانين مربوط به ساختمان از سال 1991 ، برای افراد ناتوان تسهيلات و امکاناتی را تحت عنوان سند M تصويب کرده و در سال 1991 بصورت کتابچه راهنمای طراحی ارائه شده است.

  • رمپهای موقت ( قابل حمل و جابجائی )

اگر طراحی محيط به گونه ای باشد که نصب رمپهای دائمی غير ممکن باشد ( برای مثال معمولا" رمپهای دائمی يا در امتداد عرض ساختمان و در پياده رو بايستی ساخته شوند و يا برای ساير افراد مشکلات ديگری را ايجاد ميکند ) استفاده از رمپهای موقت می تواند بعنوان يک راه حل پيشنهاد شود. در هر صورت بايستی بخاطر داشت که در استفاده از رمپهای موقت نياز است که شخص ديگری رمپ را در جای مورد نظر قرارداده و بعد از استفاده ، آن را بردارد. معمولا" اين رمپ ها وزنی بين 6 تا 30 کيلوگرم دارند. رمپهای موقت انواع مختلفی دارند:  که مهمترين آنها عبارتند از :

رمپ های کانالی :  اين رمپ ها معمولا" بصورت يک جفت کانال هستند و از جنس فايبرگلاس ، چوب يا فلز می باشند که بوسيله میله های قابل تنظيم به همديگر اتصال می يابند و در واقع توسط اين ميله ها فاصله به نحوی تنظيم می شود که چرخهای صندلی روی کانالها قرار گرفته و مسير را طی می کنند.

رمپ های يک تکه :  اين رمپ ها معمولا" پهن هستند و برای همين هم، به تنهائی مورد استفاده قرار می گيرند. عموما" از جنس آلومينيوم يا فلز بوده و سطح آن در برابر لغزش و سرخوردگی مقاوم است و يک لبه ايمنی خيلی کوتاه در هر طرف دارند. اين رمپ ها معمولا" فقط برای فاصله های کوتاه مناسب هستند و آنهم بدليل اندازه و وزن آنهاست. اکثرا" قابل تا شدن نيستند.

 

رمپ های چند قسمتی :   اين رمپ های شبيه رمپهای يک تکه هستند ولی طوری طراحی شده اند که بصورت کشويی داخل هم می روند و ميتوانند يک رمپ طويلتری را ايجاد کنند. انواعی از اين رمپ ها که قابليت تاشدن ندارند. بطور نيمه دائم در محلهای مورد نظر قرار می گيرند. به نحوی که نياز نيست بطور مداوم آنها را قرارداد يا برداشت. اغلب اين نوع رمپ ها دارای نرده های جانبی نيز هستند و برای تقويت بيشتر رمپ از پايه های با قابليت تنظيم ارتفاع استفاده می شود.

رمپ های مخصوص صندلی چرخدار و اسکوترهای برقی :   اين رمپ ها طوری شده اند که می توانند وزن بالای صندلی های چرخدارهای و اسکوترهای برقی را تحمل کنند. کسی که از يک اسکوتر سه چرخ استفاده می کند نياز دارد که از يک رمپ يک تکه استفاده نمايد و يا اينکه يک رمپ 3 کاناله بکار برد، به طوری که چرخها بطور هماهنگ روی آن قرارمي گيرند.

رمپ های دروازه ای :  اين رمپ ها از نوع کانالی کوتاه هستند که ميتوانند پشت وسيله حرکتی يا صندلی چرخدار برقی قرار گيرند و در موقع صعود از وروديهای پرشيب استفاده می شود. در هر حال، در اکثر موارد لازم است که شخص ديگری جهت قراردادن رمپ و برداشتن آن به فرد ناتوان کمک کند.

رمپ های آستانه :   اين رمپ ها برای عبور فرد از آستانه های بلند وروديها يا در منزل استفاده می شوند.

  • 6- بالابرهای با ارتفاع کوتاه :

اين بالابرها، برقی و دارای يک صفحه هستند و وسعت آنها برای قرار گرفتن يک صندلی چرخدار کافی است و معمولا" برای طی مسیرهای با ارتفاع کوتاه جهت ورود به ساختمان يا در داخل ساختمان برای دسترسی به طبقات مورد استفاده قرار می گيرند. اين بالابرها بخصوص برای فضاهای محدودی که قابليت نصب رمپ را ندارند بکار می روند. انواع مختلف درون ساختمانی و بيرون ساختمانی دارند.

بالابرهای ثابت : برای استفاده از اين بالابرها ممکن است قبل از نصب نياز باشد که تغييرات ساختمانی در محيط منزل ايجاد شود و اغلب برقی هستند. برخی مدلهای آنها بطور عمودی حرکت می کنند و برخی نيز نزديک به پلکانهای کوتاه طبقات تعبيه می شوند. بعضی از اين بالابرها مکانيسم پل رادارند بطوريکه وقتی پله ها مورد استفاده ندارند می توانند بطور معمول آنها را بکار ببرند. در موقع استفاده از آنها نيز صفحه بالابر در امتداد پله ها بالا و پائين می رود. بالابرهائی که برای مسيرهای کوتاه استفاده می شوند بايستی از استاندارد BS  به شماره 6440 مربوط به سال 1983 پيروی کنند.

 

بالابرهای موقت : اين بالابرها دارای يک باتری هستند و می توانند بطور نيمه دائم مورد استفاده قرار بگيرند. اگر تغييرات ساختمانی برای نصب بالابر دائم عملی نباشد، می توان از اين نوع بالابرها استفاده نمود. برای كاربرد اين بالابرها معمولا" از يک رمپ کوتاه استفاده می شود که فرد می تواند از طريق آن به راحتی به سکوی بالابر دسترسی پيدا کند.

7- وسايل کمکی در بالا و پائين رفتن از پله ها :

تمامی افراد دارای آسيب نخاعی، لازم است که در منزلی زندگی کنند که تمامی امکانات در يک طبقه فراهم باشد. در ساختمان منزل بايستی نکاتی لحاظ شود که تمامی تطبيق های مورد نياز در فضاها و طرح منزل را در بر گيرد. در مورد تطبيق پلکان ها، تعبيه يک بالابر مناسب می تواند نسبت به تغييرات ساختمانی ارزانتر باشد.

اغلب نصب بالابرهای پلکان از نصب بالابرهای کف به بالا ارزانتر هستند چرا که تغييرات ساختمانی زيادی مورد نياز نيست ولی بايستی قبلا" بررسی شود که آيا پلکان بطور معمولی می تواند مورد استفاده قرار گيرد.

بالابرهای پلکان:  اين بالابرها برقی بوده و در مسير پلکان تعبيه ودرراستاي آن حرکت می کند. معمولا" هم در کنار پله های مستقيم كاربرد دارند و هم برای پله های منحنی قابل استفاده هستند. شرايط اين بالابرها بايستی از استاندارد شماره 5776 سال 1996 BS  پيروی نمايد.

بالابرهای پلکان با صفحه ويژه صندلی چرخدار :  اين بالابرها يکی از مفيدترين بالابرها برای افراد دارای آسيب نخاعی هستند چرا که فرد ناتوان لازم نيست برای استفاده از بالابر از صندلی چرخدار خود خارج شود. در هر صورت ، پلکان ها در اکثر منازل به اندازه کافی پهنا دارند. صفحات  در مواقعی که نياز به استفاده ندارند، در خلاف جهت ديوار و به سمت بالا تا ميشوند.

بالابرهای پلکانی دارای نشيمن: برای استفاده از اين بالابرها لازم است فرد روی يک نشيمن قرار گيرد. افرادی که به حالت ايستاده حرکت می کنند يا اشخاصی که صندلی چرخدار بکار می برند نمی توانند از اين نوع بالابر استفاده نمايند. بنابراين لازم است که يکی در پائين و يکی در بالای پلکانها تعبيه شود.

بالابرهای Through-Floor :  اين بالابرها بيشتر مصارف خانگی دارند. اتاقک بالابر بطور ناقص يا بطور کامل می تواند محصور باشد ولی معمولا" طوري  طراحي شده اندكه فضای کافی برای فرد در حالت نشسته يا برای صندلی چرخدار وی وجود دارد. يكسري شاسی های کنترل داخل اتاقک تعبيه شده اند كه فرد می تواند بطور مستقل از آنها استفاده کنند. معمولا" مسير و ناحيه حرکتی اتاقک روی ديوار قرار دارد. در بالای اين مسير در قسمت سقف يک دريچه باز می شود. اين دريچه  سقفي موقعی که اتاقک در کف زمين قرار دارد بوسيله يک درپوش پوشيده می شود و وقتی در بالا قرار می گيرد در واقع ته کف اتاقک، آن را پر می کند. استانداردهای مربوط به نصب و کاربرد بالابرهای خانگی برقی از استاندارد شماره 5900 BS در سال 1991 پيروی می کند.

 

صندلی چرخدارهای برقی با قابليت عبور از پلکان :   برخی از صندلی های برقی چرخهای مخصوصی دارند يا قسمتهائی مثل کاترپيلار دارند که ميتوانند بوسيله آنها از پلکان بالا و پائين بروند. اين نوع صندلی ها توسط يک قسمت کنترل کننده که روی دسته صندلی تعبيه شده قابل کنترل هستند. فرد بايستی برای استفاده از اين نوع صندلی چرخدارها بتواند به خوبی آن را کنترل کند. در عين حال زاويه سطح نشيمن قابل تنظيم است، به نحوی که در هنگام عبور و بالا رفتن از پله ها سطح نشيمنگاه بطور افقی باقی مي ماند. اندازه اين صندلی چرخدارها بزرگ است و معمولا" اکثر آنها برای محيطهای خانگی نامناسب هستند.

وسايل کمکی جهت بالا رفتن:   در جائيکه هيچ راه حل عملی ديگری برای عبور افراد ناتوان از پله ها وجود نداشته باشد، از يکسری وسايل برای کمک به بالا و پائين رفتن فرد استفاده کننده از صندلی چرخدار استفاده می شود. دو نوع از اين وسايل در دسترس هستند. يك نوع وسايلی که بر روی صندلی چرخدار فرد قرار گرفته و به عبور وی کمک می کنند و نوع دوم وسايلی که در استفاده از آنها لازم است فرد از صندلی چرخدار خود خارج شود. در هر حال اين وسايل همگی دارای سيستم کاترپيلار يا چرخهای مخصوص برای عبور از مسير پلکان ها هستند و عموما" برقی بوده ودارای يک باتری 12 ولت قابل شارژ می باشند.

اين وسايل فقط بايستی بوسيله افرادی  استفاده شوند که آموزشهای لازم را ديده باشند.

8- نقاله ها و تجهيزات جابجائی :

طيف وسيعی از نقاله ها و تجهيزات جابجائی دستی وجود دارند که جهت حرکت فرد ناتوان از جائی به جای ديگر مورد استفاده قرار می گيرند. اين وسايل به مراقبين و اشخاص همراه فرد ناتوان کمک می کنند تا جابجائی وی به سهولت و بدون خطر انجام پذيرد. برخی تجهيزات نظير بالابرها، کل وزن بدن فرد را تحمل و جابجا می کنند و برخی ديگر نظير غلطکهای کاهش اصطکاک، ميزان فعاليت فرد را برای جابجائی تقليل ميدهند.

تسمه نقاله های سقفی : اين وسايل در اکثر منازل قابل كاربردهستند و در برخی مواقع می توانند بطور مستقل مورد استفاده قرار گيرند. اين وسايل بر روی سقف نصب می شوند و فرد توسط يک تسمه و يک دستگيره کنترلی می تواند به سمت بالا و پائين جابجا شود. البته فرد می تواند حرکت های جانبی نيز داشته باشد ( معمولا" دکمه های کنترلی مربوطه روی يک دستگيره تعبيه شده اند.) .البته گاهی جابجائی ها  بصورت دستی و يا بوسيله شخص ديگری انجام می گيرد و بطور کلی انواع برقی و يا باتری آن نيز در دسترس هستند.

مسيرهای حرکت بالابرهای سقفی به مرور زمان بايستی توسعه پيدا کنند تا حرکت فرد ناتوان را در تمامی نقاط منزل را آسانتر نمايند. البته اين مسيرها می توانند مستقيم يا منحنی باشند و برای اينکار از گردونه هايی برای تغيير جهت استفاده می شود و يا اينکه برای طی مسيرهای طولی فرد  می تواند از ميله هاي موازی ( سيستم مسير x-y ) که امکان دسترسی فرد را تقريبا" به تمام نقاط منزل فراهم می کند، استفاده نمايد.

نقاله های متحرک:  با وجود اينکه اين نوع نقاله ها قابليت تنظيم بيشتری را برای فرد ايجاد می کنند ،ولی به فرد اجازه نمی دهند که بطور مستقل از يک جا به جای ديگر حرکت نمايد لذا نياز به يک مراقب و کمک دهنده (برای هل دادن ) دارند که اين مسئله مشکلاتی را ايجاد می کند مخصوصا" در موقع حرکت روی فرشها و مدخل درها.مسلما" کاربرد بالابرهای برقی نسبت به انواع دستی آنها آسانتر است.

نقاله های ايستادن - توالت کردن :  اين نقاله ها برای کمک به حرکت فرد در نشستن و برخاستن از توالت مورد استفاده قرار می گيرند. (شکل را ملاحظه فرمائيد ) .

نقاله های ثابت شده روی ديوار / کمک کننده در ايستادن بطورآزادانه :   اين نقاله ها مخصوصا" برای طی مسيرهای کوتاه مفيد هستند. مثلا" از رختخواب به صندلی يا صندلی چرخدار يا از روی صندلی چرخدار به توالت و کلا" درجاهائيکه فضای کافی برای کاربرد نقاله های متحرک وجود ندارد، استفاده می شود.

سيستمهای تسمه و آويز : انتخاب اين سيستم به مسايل زير بستگی دارد:

  • ميزان کمک و حمايتی که فرد نياز دارد.

  • کارهائيکه نياز است تا سيستم انجام دهد.

  • راحتی فرد

  • توانائی فرد مثل توان عضلانی، تحمل، چالاکی

  • نيازها و توانائی مراقب فرد

معمولا" تسمه و آويزها اندازه های مختلفی دارند و بسته به نوع توليد بسيار متنوع هستند. ولی آنچه بسيار حائز اهميت است، انتخاب و استفاده اندازه صحيح آن است و اگر لازم باشد بايستی سريعا" آنرا متناسب با فرم بدن و وزن آن تغيير داد. لذا انواع استاندارد آن بايستی انتخاب شوند. به علاوه چنانچه تعداد نقاط آويز در طول ميله آويز بيشتر باشد ،فرد با محدوديت کمتری مواجه می شود.

البته وجود دو نقطه آويز استاندارد است و لی بعضا" 3 نقطه آويز وجود دارد مثل مدل Arjo يا مدل 4 نقطه مثل مدل Christina Gordon Harness .

طيف وسيعی از انواع تسمه آويزهای پارچه ای وجود دارد. انواع بافت های مصنوعی آن بادوام و قابل شستشو هستند ولی در هنگام استفاده باعث گرمی پوست بدن می شوند. ولی انواع تسمه های چرمی ( بخصوص چرم گوسفندی) راحت تر هستند. انواع تسمه های مشبک در حمام مورد استفاده دارند.

تسمه آويزهای مخصوص توالت: بسياری از تسمه آويزهای معمولی برای توالت نامناسب هستند ،چرا که در کاربرد آن امکان جدا نمودن لباس وجود ندارد. اما تسمه نقاله های مخصوص توالت به نحوی هستند که قسمتهای زيادی از اطراف ناحيه لگني و ران باز بوده و اين مسئله باعث می شود که تنظيم بدن جهت انجام توالت و شستشو آسانتر صورت پذيرد. برای استفاده از اين نوع تسمه آويزها بايستی فرد ناتوان مقداری توان عضلانی در حفظ فرم بدن داشته باشد. چنانچه توان عضلانی به اندازه کافی وجود نداشته باشد، احتمال سرخوردن فرد از ميان تسمه آويز وجود دارد.

 

تجهيزات کمکی برای حرکت و جابجائی :

اگر استفاده از هر نوع تسمه نقاله ای امکان پذير نباشد ، تجهيزاتی وجود دارندكه می توان با استفاده از آنها جهت جابجائی و حرکت فرد اقدام کرد. از جمله:

صفحات جابجائی : اين وسايل بصورت صفحات صاف محکمی هستند که در هر دو انتها باريکتر هستند تا فرد بتواند براحتی در حالت نشسته از يک طرف به طرف ديگر مثلا" - روی توالت، تختخواب و صندلی چرخدار جابجا شود. در استفاده از اين وسايل فرد بايستی از بازوهای خود يا حتی المقدور پاها استفاده نمايد. فقط فرد بايستی مواظبت کند که روی صفحات نلغزد چرا که می تواند باعث افزايش اصطکاک پوست شود. برخی صفحات مجهز به يک سيستم جابجائی اضافی هستند که امکان لغزش و سرخوردن نيز روی آنها فراهم شده است و يا يکسری تخته های استاندارد وجود دارد که بصورت مزدوج با صفحه لغزنده می توانند مورد استفاده قرار بگيرند. صفحات جابجائی منحنی نيز مخصوصا" برای جابجائی بروی صندلی ها مفيدند به نحوی که بوسيله آنها می توان برروی صندلی هايی با دسته های ثابت جابجا شد. همچنين اين صفحات در خودرو نيزمفيدند بطوری که در خودرو اغلب مانع استفاده از صفحات مستقيم می شوند .بطوركلي صفحات منحنی به فرد اجازه می دهند که فرد با سهولت بيشتری بر روی مرکز نشيمن خودرو جابجا شود.

صفحات گردان : اين صفحات از دو صفحه مدور تشکيل شده که در خلاف جهت يکديگر می چرخند. بر اين اساس فرد با قراردادن پای خود روی آن ميتواند به اندازه 90 درجه حرکت کند. اگر فرد قادر نباشد پاهايش را حرکت دهد ولی قدرت جابجائی بالاتنه خود را به اندازه کافی داشته باشد، شخص می تواند پای خود را روی صفحه قرار داده تا بطور اتوماتيک روی يک مفصل دوران نمايد بطوری که صفحه فرد را بطور عرضی حرکت می دهد.

صفحات و غلطکهای پارچه ای با اصطکاک کم :  غلطکهائی وجود دارند که شبيه مقطع عرضی يک کيسه خواب هستند که از هر دو انتها باز ميشوند. صفحاتی نيز هستند که دارای دو قسمت طولی پارچه ای لغزان در بالای يکديگر هستند. اين دو قسمت در واقع يک کار را انجام می دهند. خاصيت لغزندگی سطح داخلی پارچه ها باعث می شود که در جريان عبور از يک سطح به سطح ديگر يا مثلا" حرکت در رختخواب فرد خود را سر دهد. غلطکهای کوچکی نيز می توانند در حالت نشسته مورد استفاده قرار گيرند. و گاهی اوقات بطور مستقل فرد می تواند از غلطکها و صفحات برای کمک به حرکت و جابجائی خود استفاده کند.

تسمه های آويز :  اين تسمه ها از نوع پارچه ای هستند که بر روی دستگيره هائی قرار گرفته اند به نحوی که فرد برای جابجائی خود از آنها استفاده می کند. البته اين تسمه ها برای کمک به بلند شدن فرد مورد استفاده قرار می گيرند. وصرفا" طوری طراحی شده اند که برای مراقبت بيشتر و به عنوان يک دستگيره ايمن عمل می کنند و ممکن است شخص برای تنظيم و اصلاح وضعيت بدن خود از آنها استفاده نمايد.

تسمه نقاله های آويز : اين تسمه ها اکثرا" پلاستيکی و انعطاف پذير هستند و يا بصورت بالش يا پشتی مانند هستند  که دارای دستگيره ميباشند و در زير و طرفين فرد قرار می گيرند و فرد را در موقع بلند شدن و ايجاد تعادل بهتر در موقع جابجائی کمک می کنند. البته فرد از دستهای خودنيز استفاده می کند.

تشکهای مخصوص بلند شدن:   اين تشکها فرم آکاردئونی دارند و با کمک هوائی که در داخل آنها وجود دارد فرد می تواند از روی کف زمين بلند شود. در استفاده از اين تشکها برگشت به عقب و قرارگيری روی صندلی چرخدار با مشکلاتی همراه است. فرد لازم است که تعادل بدن خود را در موقع نشستن و به هنگام استفاده از اين تشکها حفظ نمايد و همچنين فرد در موقع بلند شدن از روی تشک نياز به کمک خواهد داشت .

9- توالت :

فضای قسمت توالت بسيار حياتی و مهم است:  بنابراين فضای لازم برای جابجائی فرد از روی صندلی چرخدار بر روی لگن توالت بايد کافی باشد.

اطلاعات مورد نياز :

مرکز ارزيابی محيط زندگی ( CAE) اطلاعاتی را در مورد طراحی و نقشه، اندازه ها و خصوصيات مختلف مورد نياز جهت توالت و بهسازی آن ارائه داده است.

شکل توالت :

اگر سطح ارتفاع لگن توالت با سطح بلندی نشيمن صندلی چرخدار به يک اندازه باشد، قرارگيری و بلند شدن از روی آن راحت تر صورت می گيرد. اگر ارتفاع لگن کمتر باشد، می توان قسمت ستون پايه توالت را در قسمت تحتانی افزايش داد يا می توان از يک نشيمنگاه برآمده که بر روی لگن قرار می گيرد ،جهت افزايش ارتفاع استفاده کرد. در صورت استفاده از اين قبيل نشيمنگاهها جهت جلوگيری از حرکت آن بايستی بدقت و محکم در جای خود فيکس شوند.

اگر فرد در حال طراحی مجدد فضای توالت باشد يا بخواهد تسهيلات مورد نياز توالت را مجددا" نصب نمايد،بهتر است ارتفاع ديواره های لگن توالت را در سطحی که برای وی مناسبتر است در نظر بگيرد.

توالتهای مجهز به شيرآلات ( فواره ) طهارت :

اين توالتها خيلی شبيه به توالتهای استاندارد هستند و اگر فرد در پاک کردن خود بعد از استفاده از توالت مشکل داشته باشد به وی اين امکان را ميدهند که بطور مستقل عمل نمايند. بطور کلی دو نوع از اين سيستمها وجود دارد: يکی سيستمهائی که به سيستم توالت موجود اضافه ميشوند و ديگری سيستمهائی که مجهز به شيرآلات طهارت بوده و جايگزين توالت موجود می گردند. در هر دو نوع سيستم يک فواره شستشوی آب گرم وجود دارد و فرد می تواند بعد از شستشو خود را بوسيله جريان هوای گرم خشک نمايد.

نشيمنگاههای توالت :

نشيمنگاههای ثابت در توالت ها دقيقا" به اندازه يک صندلی يا صندلی چرخدار از اهميت بالائی برخوردارند. اگر فرد به تنهائی بصورت صاف قرار بگيرد خطر سرخوردن به سمت جلوی نشيمنگاه و سقوط روی زمين برای وی وجود دارد. بعلاوه ، اگر بدن فرد حالت ثابت و پايداری داشته باشد، عضلاتی که در موقع توالت کردن دخالت می کنند بطور موثری عمل خواهند کرد. اگر فرد در نشستن خود مشکلات کمتری دارد، درست قرار گرفتن بدن در حالت نشسته در جلوگيری از سرخوردن فرد به سمت جلو بسيار موثر است.

نشيمنگاههای ظرفی شکل يا منحنی شکل :   اين نشيمنگاهها به فرد کمک می کند در موقع نشستن ، بدن فرد حالت پايداری به خود بگيرد و روی توالت يا لگن آن قرار می گيرد. نشيمنگاههای ظرفی شکل در قسمت پشت و پهلوها مختصری بلندتر هستند و مواد دفعی از قسمت دريچه مرکزی به سمت پائين سرازير می شوند. اين نشيمنگاهها بر اساس ابعاد و شکل بدن انسان طراحی شده اند بطوريکه انحناهای عضلات لگن با فرم ظرف مطابقت داشته باشد و لبه های کناری نيز حداکثر پايداری را برای بدن فرد تامين می نمايند. يک نوع نشيمنگاه به شکل نعل اسبی هستند که با برشی که در قسمت جلوئی دارند اين امکان را فراهم می آورند که شستشوی فرد آسانتر صورت پذيرد.

نشيمنگاههای زينی شکل :  برخی توالتها نشيمنگاههای زينی شکل داشته و بر روی يک صندلی مخصوصی قرار گرفته اند. اگر چه اين نشيمنگاهها مانند نوع ظرفی شکل يا منحنی شکل نيستند اما طوری طراحی شده اند که مقدار فشارهای وارده بر قسمتهای سنگين مثل سرينها را به مقدار معينی کاهش می دهند لذا فرم آنها منجر به فراهم شدن پايداری بيشتری می گردد.

نشيمنگاههای مسطح: اين نشيمنگاهها مخصوصا" آندسته ای  كه بر روی صندلی های لگن دار قرار می گيرند، نه تنها برای فرد تعادل فراهم نمی کنند بلکه برای نشستن روی آن خيلی لغزنده و ناراحت كننده هستند.

 

بالشتکهای تکيه گاه پشت : اين بالشتک ها از طريق يک سيستم ريلی در داخل توالت نصب می شوند و اغلب برای حفظ تعادل فرد در وضعيت نشسته روی توالت کمک می کنند. اين بالشتکها به نوعی هستند که قوای ناحيه پائينی کمر فرد را تقويت می نمايند.

ريلهای تکيه : اين ريلها مانند تکيه گاهی در دو طرف فرد به وی کمک ميکنند. در برخی سيستمها، يک ريل دروازه ای در جلوی فرد به تعادل وی کمک می کند.

ريلهای لولائی توالت:   اين ريلها برای مواقعی که از نظر فضا محدوديت وجود دارد استفاده می شود. بطوری که می توان آنها را در مواقعی که مورد نياز نمی باشند در خارج از مسير خود قرار داده و حرکت را برای عبور صندلی چرخدار آسانتر نمود.

نقاله های مخصوص ايستادن و توالت کردن :  اين وسايل برای افرادی که قادرند تا حدودی وزن بدن را روی پاهای خود تحمل کنند مفيد می باشند. ابتدا فرد بايستی ارزيابی کند که آيا نقاله برای وی مناسب است يا خير. با اين وجود يک تسمه باريک در زير بازوها و نيمه پشتی قرار می گيرد و فرد پاهايش را روی صفحه ای در پايه نقاله می گذارد. با حرکت نقاله به سمت بالا توسط دستهای فرد، وی از حالت نشسته بلند شده و در وضعيت نيمه ايستاده قرار می گيرد. در اين حالت به واسطه وجود يک زانو بند، فرد زانوهای خود را محکم می کشد. همينکه فرد در حالت ايستاده قرار گرفت، نقاله می تواند با يک مانور فرد را در وضعيتی قرار دهد که بتواند لباسهای خود را براحتی تا قسمت زير توالت يا صندلی لگن دار پائين ببرد. البته برخی نقاله ها دارای تسمه های مخصوص پا نيز هستند که به پاهای شخص کمک می کنند تا در وضعيت دلخواه قرار گيرند. بعضی از آنها نيز دارای جايگاهی برای نشستن فرد هستند. بطوری که فرد در طول حرکت براحتی می نشيند. لباسها و مخصوصا" نوع آنها در صرفه جوئی در وقت و تسهيل توالت کردن نقش مهمی دارند.

صندلی و صندلی لگن دار مخصوص توالت :

اگر فرد قادر نباشد خود را مستقيما" به توالت انتقال دهد، ممکن است لازم باشد که از تجهيزات توالت کردن استفاده نمايد.

صندلی های بهداشتی :  اين صندلی ها متحرک هستند و دارای يک دريچه يا يک قسمت توالت هستندکه مفصلی ( تاشو ) بوده و به نحوی طراحی شده اند که روی يک توالت يا روی يک صندلی با جای لگن مخصوص قرار می گيرند. با استفاده از اين وسيله نياز به توالت رفتن و نشستن و برخاستن از روی آن نيست و برای جاهائيکه فضا بسيار محدود است مورداستفاده قرار ميگيرند. انواع مختلفی از آن در دسترس هستند از جمله نوع چرخدار که توسط خود شخص قابل حرکت به جلو است يا نوع ديگری که دارای چرخهای کوچک در قسمت عقب بوده و بوسيله يک فرد کمک دهنده قابل حرکت است. برخی از انواع مدلها نيز وجود دارند که می توانند در زير دوش مورد استفاده قرار بگيرد. مدلهائی نيز وجود دارند که دارای دسته های متحرک است به نحوی که فرد بتواند براحتی روی آن قرار بگيرد. تجهيزاتی نيز وجود دارند که به فرد کمک می کند که بطور مستقل و يا با ياری ديگری بر روی اين صندلی ها جابجا شود.

 

صندلی های لگن دار:  اين صندلی ها به فرد اين توانائی را می دهد که بدون حرکت از اتاق خود از توالت استفاده نمايد. مدلهائی هستند که تا ميشوند و يا قطعات آن جدا می گردند و اين مدلها مخصوصا" برای مواقع مسافرت يا مهمانی ها که در آنجا توالتهای مخصوص افراد وجود ندارد کاربرد دارد. برای کمک به جابجائی فرد، برای اين صندلی ها دسته و جاپائی تعبيه شده است. آنچه در استفاده از اين صندلی ها اهميت دارد، شکل نشستن فرد است به نحوی که بايستی بدن در يک وضعيت متعادلی قرار گيرد.

صندلی های لگن دار مجهزبه مواد شيميائی :  اين صندلی ها دارای يک لگن با ظرفيت بالا هستند بطوری که لازم نيست مثل صندلی های استاندارد مرتبا" تخليه شوند. مواد شيميائی که در لگن قرار داده می شود بو و باکتريهای مواد زائد را خنثی و از بين می برد.

توالتهای لگن داری که به تختخواب متصل می شوند:  اين توالتها دارای  پايه های قابل تنظيم در يک طرف و يک بازوئی طويل در طرف ديگر است که در زير آن يک ظرف تعبيه شده است. و طوری طراحی شده اند که فرد مستقيما" از روی تخت بر روی آنها قرار می گيرند.

10- دوش ها :

از اين اتاقکها برخی از افراد مبتلا به آسيب نخاعی در داخل يا خارج حمام استفاده می کنند. کليه تاسيسات لوله کشی بايستی بر اساس استانداردهای لازم انتخاب و تعبيه شده باشند. لوله کشی های موضعی بايستی با دقت کامل نصب شده باشند. بعلاوه تجهيزات و قطعات جانبی بايستی از طريق توليد کننده های فراورده قابل دسترسی و تهيه باشند.

سه موضع برای استقرار دوشها وجود دارد:

بالای حمام :  در اين موضع از يک ديوار استاندارد يا ديوار حمام استفاده می شود و نصب آن نسبتا" ارزان است. در هر حال ممکن است لازم باشد که برای ورود به اين موضع به فرد کمک شود. معمولا" با استفاده از يک نيمكت يا نشيمنگاه ، سکوئی در عرض حمام برای نشستن فرد ايجاد می کنند.

منطقه دوش :  معمولا" بسته به ميزان فضای حمام، قسمتی يا کل آن جهت منطقه دوش گيری در نظر گرفته می شود که در اين قسمت يا اينکه سينی زير دوش تعبيه می شود و يا کف آن قسمت بوسيله مصالح ضد آب و ضد لغزش و سرخوردگی پوشيده می گردد. همچنين لازم است که ديوارهای جانبی نيز ضد آب باشند که معمولا" کاشی کاری می شوند. با وجودی که در اين مناطق نبايستی از هيچ پله يا رمپی برای عبور استفاده شود مناطق مورد نظر جهت نصب دوشها بايستی طوری انتخاب شوند که استقلال فرد را در استفاده از آن افزايش دهد مخصوصا" اگر فرد از صندلی های پيش برنده خود استفاده نمايد.

اتاقکهای دوش : در واقع بوسيله اين اتاقکها محوطه دوش محصور می شود واغلب يک گوشه را برای آن در نظر می گيرند و بوسيله دو ديوار فضای مورد نظر را ايجاد می کنند و يا اينکه بوسيله پنل های جانبی و درها محوطه محصور را درست می کنند. در برخی مدلها يک قسمت نشمين برای دوش در نظر می گيرند بطوريکه تجهيزات دوش نيز در دسترس فرد قرار داشته باشند. در بعضی مدلها نيز برای جلوگيری و به حداقل رساندن نشتی آب از ديواره ها از پمپ های تخليه استفاده می نمايند که از اين مدلها حتی در اتاق خواب نيز استفاده می شود. فرد می تواند براحتی بدون هيچ کمکی و يا به کمک بسيار کمی از طريق يک رمپ سطحی و بر روی صندلی مخصوص وارد اتاقک دوش شود. اين اتاقکها اندازه های مختلفی دارند به طوريکه برخی از آنها را می توان در فضای حمام استقرار داد. اگر فرد از دوشهای متحرک يا صندلی مخصوص استفاده می کند بايستی در نظر داشت که سينی کف که در منطقه دوش قرار داد به اندازه کافی بزرگ باشد به نحوی که فرد بتواند براحتی در موضع مورد نظر حرکت کرده و جابجا شود. معمولا" درهای اتاقکها بصورت نيمه هستند و اين مسئله برای اين منظور است فرد کمک دهنده بتواند براحتی خم شده و جهت شستشوی فرد بدون اينکه خيس شود کمکهای لازم را ارائه دهد ولی گاهی فرد کمک کننده ممکن است در فاصله ای قرار می گيرد که فشار زيادی به ناحيه پشت وی وارد می شود.

 

 

اتاقک دوش همراه با تسهيلات توالت : اين اتاقکها اغلب دارای يک توالت نيز در داخل خود هستند که يا در مجاورت و يا در منطقه دوش قرار گرفته بطوريکه فرد می تواند برای هر دو منظور دوش گرفتن يا توالت کردن از آن استفاده نمايد. چنانچه اتاقک دارای رمپ يا در سطح دسترسی قرار گرفته باشد فرد می تواند از يک صندلی بهداشتی برای هر دو منظور استفاده نمايد. توالت می تواند مجهز به قسمت تجزيه فاضلاب نيز باشد در اين حالت می توان از آنها تقريبا" در هر جای منزل استفاده کرد.

دوشهای مجهز به نشيمن متحرک : اين دوشها يک نشيمن دارند که ميتواند به بيرون از منطقه دوش جابجا شود لذا به فرد اين توانائی را ميدهد که بتواند مستقيما" از صندلی چرخدار بر روی نشيمن دوش جابجا گردد. سپس نشيمن را می توان در داخل اتاقک دوش در موقعيت مناسب استقرار داد. با اين سيستم فرد لازم است بصورت متعادلی در اتاقک قرار گيرد.

صندلی های دوش گيری متحرک : اين صندلی ها به فرد اين امکان را ميدهد که بتواند خود را به داخل اتاقک دوش يا منطقه مورد نظر هل بدهد لذا با اين حالت فرد نياز ندارد بر روی نشيمن داخل محوطه دوش گيری جابجا شود. برخی از اين صندلی ها دارای دسته های تاشو هستند بطوری که جابجائی فرد را آسانتر می کنند. اغلب نشيمن ها دارای دريچه ای هستند که برای شستشو يا توالت کردن مورد استفاده دارد. چنانچه فرد برای هل دادن خود بر روی اين صندلی ها با مشکلات زيادی مواجه باشد، ممکن است نياز باشد از يک تسمه نقاله سقفی برای جابجائی استفاده نمايد.

چهارپايه و تخت های دوش گيری متحرک :  اين وسايل بيشتر در محوله های دوش گيری استفاده می شوند و بدليل طول زيادی که دارند اغلب در اتاقکها کار برد ندارند. لذا در محيطهای مسکونی معمولا" بکار برده نمی شوند. مدلهای افقی برای جابجائی فرد بيشتر استفاده می شوند بطوری که فرد می تواند براحتی از روی تخت خود بر روی ترالی منتقل شود. بسياری از ترالی ها دارای ارتفاع قابل تنظيم هستند. همچنين برخی نيز دارای قسمت تکيه گاه قابل تنظيم می باشند بطوری که فرد می تواند در وضعيت نيمه لم داده دوش بگيرد.

 

خشک کن ها :

خشک کن های ديواری:  اين خشک کن ها جهت خشک کردن بدن در اتاقک دوش گيری تعبيه می شوند و يا اينکه بر روی ديوار منطقه دوش گيری نصب می گردند. اين خشک کن ها يک جت هوای گرم را توليد می کنند و امکان خشک کردن فرد را بدون نياز به کمک ديگران فراهم می نمايند.

11- حمامها :

طيف وسيعی از تجهيزات کمکی وجود دارند که افراد ضايعه نخاعی ميتوانند از آنها در حمامهای معمولی استفاده کنند. ساده ترين اين وسايل که ميتوانند مورد استفاده فرد قرار گيرند صفحه ( نيمكت مانند) حمام و نشيمن حمام می باشد. در استفاده از اين ابزارها بايستی فرد از لحاظ قدرت بازو و حفظ تعادل درحالت نشستن دارای وضعيت مناسبی باشد تا ايمنی وی نيز حفظ شود. تسمه نقاله های بکار برده شده در حمام می تواند کمک مکانيکی بيشتری جهت استقلال فرد و عدم نياز به کمک ديگران فراهم نمايد. اگر فرد در حال طراحی فضای حمام می باشد، ممکن است يک حمام کاملا" اختصاصی در نظر داشته باشد ولی بايد در باره نيازهای افراد ديگر نيز قبل از هر طراحی فکر کرده باشد.

نيمکت و نشيمن های حمام :

نيمکت حمام : اين وسيله يک سکوی عرضی است که در حمام قرار ميگيرد و می تواند فرد برای دوش گرفتن از آن استفاده نمايد و يا می تواند جهت جابجائی برروی نشيمنگاه حمام بکار رود. جهت ايمنی بيشتر، نيمکت بايد بطور کامل در عرض و بالای حمام ثابت شود. نبايستی به خارج از محدوده حمام امتداد پيدا کند ( مگر اينکه برای منظور خاصی بدين گونه طراحی شده باشد ) .

سطح اين نيمکت ها بايستی منقوط يا شياردار باشد به نحوی که آب بتواند براحتی از آن فضاها عبور کند. عموما" از جنس مواد مختلفی ساخته ميشوند نظير پلاستيک ، چوب يا چوب پنبه، اين وسايل اغلب سيستم قابل تنظيم دارند و معمولا" دارای پايه هائی در سطح زيرين خود هستند که بوسيله آنها نيمکت به ديوارهای جانبی حمام بست می شوند.

نيمکت های حمام بلند: اين نيمکتها به خارج از محوطه حمام امتداد يافته و در خارج حمام قسمتی را برای نشستن فرد ايجاد می نمايد. انتهای بيرونی آن از نظر ارتفاع پايه ها قابل تنظيم است بطوری که سطح ارتفاع آن در حمام و قسمت خارجی متغير خواهد بود . علاوه بر اين در واقع قسمتی ايجاد می کند که فرد می تواند قبل از جابجائی روی آن استراحت کند و با نشستن روی آن جهت خشک کردن خود اقدام نمايد. يک وسيله بالابر پا نيز می تواند به جابجائی فرد کمک زيادی می کند .

نشيمنگاههای حمام : اين وسايل معمولا" به نيمکت های حمام متصل شده و فرد می تواند بوسيله آنها در نزديکی يا داخل آب قرار گيرد. بسياری از افراد جهت ورود به حمام طی چند مرحله از اين اقلام استفاده می نمايند.

 

  نشيمنگاههای کشويی و گردان : اين نشيمنگاهها يک نوع صندلی هستند و به نحوی در محوله حمام قرار می گيرند که ضمن ايجاد يک تکيه گاه برای فرد می توانند جهت کمک به جابجائی وی به چپ يا راست بچرخند.

 

 

جهت مطالعه بيشتر DLF نشرياتی تحت عنوان " انتخاب تجهيزات خانگی " و " انتخاب تجهيزات خوردن و آشاميدن "  ارائه کرده است.

14- سيستمهای کنترل محيطی :

بوسيله اين سيستمها فرد قادر می شود محيط خود را بدون کمک ديگران و با استفاده از سوئيچهای وسايل الکتريکی در کنترل خود در آورد. بعضی از اين سيستمها نسبتا" ساده هستند و کنترل ها تنهااز طريق قراردادن دو شاخه های برق در سوکتهای الکتريکي وكليدهاي مربوطه  صورت می گيرد مثل روشن و خاموش کردن يک لامپ يا روشن و خاموش کردن راديو. اماتعدادی از اين سيستمها تركيبي و پيچيده هستند و کنترلها از طريق تلويزيون و ويدئو، وياسيستمهای مخابراتی صورت ميگيردازجمله سيستمهاي استفاده شده برای درها، بازو بسته کردن پرده ها، تلفن ها، کامپيوترها و غيره .

نحوه استفاده از سيستمهای کنترل محيطی :

سيستمهای کنترل محيطی ساده را می توان از طريق يکسری شرکتهای خدماتی محلی تهيه نمود. ولی سيستمهای پيشرفته تر اغلب بطور رايگان و از طريق مراکز خاص وبراساس قوانين مربوطه به افراد واجد شرايط  ارائه می گردد. هنگاام تعيين صلاحيت، فرد بايستی از نظر توانائی فيزيکی و کنترل محيط زندگی خود با محدوديت شديد مواجه باشد. ازجمله از ناتوانهايی که نيازمند اين سيستمها به حساب مي آيند،افراد تتراپلژی هستند.

احتياجات اوليه برای تهيه اين سيستمها بوسيله مراکز بهداشتی محل زندگی، متخصصين کار درمانی يا مسئولين مراقبتی برآورد می شود. برای اين منظور و هماهنگي لازم جهت ارائه سيستم کنترل محيطی مناسب ، ارزيابی های لازم توسط متخصصين ترتيب داده خواهد شد. تعداد زيادی از سيستمهای مختلف در بازار وجود دارند ولی از طريق NHS قابل تهيه نيستند چرا که هر سيستمی ابتدا بايستی بوسيله کارشناسان خبره NHS مورد تائيد قرار بگيرد. مسئوليت مالی تعيين  تهيه سيستمها نيز اغلب بعهده کارشناسان بهداشت منطقه ای است که علاوه بر آن هزينه های خدماتی و نگهداری نيز توسط آنها بودجه بندی می گردد. البته تجهيزات محيطی از جمله تلويزيون ، کامپيوتر و سيستمهای روشنائی و از اين قبيل که بوسيله سيستمها تحت کنترل خواهند بود ،مشمول بودجه های تخصيصی قرار نمی گيرند.

سوئيچ ها و حسگرها :

سيستمهای کنترل محيطی می توانند بر اساس عملکرد وتوانائی فرد تنظيم شوند و استقلال فرد را تا حد زيادی تامين نمايند. چيزی که طی سالهای قبل غير ممکن بوده است. سوئيچ های سيستم می توانند عملا" توسط هر قسمت از بدن فعال شوند از جمله چشم و دهان و قسمتهای ديگری که دارای حداقل حرکت هستند. حساسيت سوئيچ ها را نيز ميتوان مطابق با توان فرد در اجرای حرکات و هماهنگی آن تنظيم نمود. سيستمهائی که بوسيله صدا فعال می شوند بايستی بر اساس تشخيص و پاسخ به صدای فرد طراحی و تنظيم شوند. بسياری از اين سوئيچ ها می توانند حتي در کنترل کامپيوترها، صندلی چرخدارهای برقی و وسايل ارتباطی و غيره مورد استفاده قرار بگيرند.

روبات ها :

بالاترين سطح تکنولوژی که امروزه جهت کمک به افراد وجود دارد ربات ها هستند ( صرف نظر از قيمت آن ). برخی از انواع روباتها قادرند حتی در منازلی که مناسب سازی لازم صورت نگرفته، برخی از کارهای منزل را به خوبی انجام دهند. همچنين علاوه بر آن قادرند موانع و مشکلات محيطی،وحتي مواردي مثل نشت گاز، تغييرات درجه حرارت و ازاين قبيل را مشخص کنند.

تکنولوژی " استفاده ازسيستمهای هوشمنددر منزل "

استفاده از رايانه باعث شده که در سالهای اخير پيشرفتهای بسيار زيادی صورت بگيرد. در تکنولوژی های اخير، محيط منزل می تواند بوسيله يک ايستگاه مرکزی، تحت کنترل قرار گيرد.  سيستمهای هوشمند می توانند بطور تمام اتوماتيک محيط منزل را تحت کنترل داشته باشند. و برای طيف وسيعی از مصرف کنندگان طراحی شده اند. اهميت و مزايای اين سيستمها برای افراد ناتوان بسيار بالاست. بديهی است در آينده ای نزديک، سيستمهای کنترلی پيشرفته تری نيز ارائه خواهد شد و با توجه به افزايش تقاضا بايستی قيمت های آنها نيز مقرون به صرفه تر باشد. بهر حال با پيشرفت تکنولوژی ، سيستمهای کنترلی جنبه های بيشتر و بيشتری را در بر می گيرند.

15- تلفن ها :

هركسي می تواند تلفن و متعلقات آن شامل انواع گوشی، پريز، رابطها و سيمهای مربوطه را با قيمت مناسبی از فروشگاهها تهيه نمايد و در هر جائی از منزل مسکونی که مورد نياز است تعبيه نمايد. در استفاده از اين وسايل فرد بايستی مراقب باشد که سيمهائی که بر روی زمين قرار ميگيرند باعث دست و پاگير شدن براي فرد و صندلی چرخدار وی نشود تا از بروز حوادث جلوگيری گردد.

اگر شخص برای استفاده ازتلفنهای استاندارد مشکل داشته باشد، بايد از تلفنهائی استفاده نمايد که کاربرد آنها آسانتر است ،يا از وسايل کمکی ديگر از جمله  از يک وسيله شماره گيری جهت زدن دکمه های مربوطه و يا وسيله نگهدارنده گوشی تلفن می تواند کمک بگيرد. در سيستمهای کنترل محيطی پيچيده تر اغلب از تلفنهائی استفاده می شود که قادر است کار شماره گيری، دريافت و ارسال تماسها را به سهولت انجام دهد

 

.

تلفنهای استاندارد ثابت :

اين تلفنها ، امکاناتی دارند که به کمک آنها کار دريافت و ارسال پيامها آسانتر می شود. رايجترين آنها عبارتند از :

هندز فری (جهت امکان آزاد بودن دستها )  اين امکانات به فرد کمک می کند که شخص بدون نياز به نگهداشتن گوشی، با تماس گيرنده صبحت کند.

شماره گيری روی دستگاه تلفن : اين سيستم فرد را قادر می کندکه بدون نياز به بلند کردن گوشی شماره مورد نظر خود را بگيرد.  البته اکثر هندزفریها اين امکانات را دارند.

دکمه های بزرگ : اين دکمه به اندازه ای هستند که فردباكمك آنها می تواند راحت تر و بدرستی شماره گيری کند البته بايستی به مرورزمان در استفاده از آنها کمی مهارت پيدا کند.

حافظه شماره ها : باكمك اين حافظه ها، شماره تلفنهائی راکه بطور مکرر به آنها نياز است ذخيره می شوند و در صورت نياز با فشار يک يا دو دکمه، شماره مورد نظر گرفته ميشود.

شماره گيري آخرين تماس : بوسيله اين امکان، فرد آخرين شماره ای را که با تلفن خود گرفته، می تواند با فشار يک دکمه مجددا" بگيرد.

نمايش دهنده شماره تماس گيرنده : اين سيستم شماره تلفن شخص تماس گيرنده را نشان می دهد.

امکان ثبت پيغامها :  اين امکان به روشهای مختلفی می تواند فراهم شود از جمله : بوسيله نصب يک منشی تلفنی جداگانه، بوسيله تلفنهائی که دارای يک بخش پيغام گير هستند، و يا بوسيله سيستمهائ مخصوص ارتباطات تلفنی  ، که معمولا" اين سيستمها نه تنها در موقع بيرون بودن فرد مفيد هستند، بلکه در مواقعی که در پاسخگوئی به تلفن با مشکل مواجه هستندنيز استفاده می گردند. فرد می تواند پيامهای گذاشته شده را به راحتی برای خود پخش کند. در برخی از تلفن ها نيز سيستمی وجود دارد که فرد می تواند بوسيله يک تلفن ديگر پيغامهای گذاشته شده را با گرفتن شماره تلفن منزل خود گوش دهد و برای هريک از آنها يک کد ورودی مشخص کند. ( البته اگر فرد دور از خانه باشد ،اين سيستم برای وی خيلي مفيد است ) .

تلفن های مجهز به سيستم پخش مکالمه : اين تلفن ها  می توانند صدای تماس گيرنده را پخش کنند و مخصوصا" برای افرادی که از نظر توان دستی مشکلاتی دارند ،مفيد هستند.

تلفنهای بی سيم :

فرد می تواند اين نوع تلفنها را به همراه خود در نقاط مختلف منزل حمل کند و توسط آنها با تماس گيرنده صحبت نمايد يا با افراد مورد نظر تماس بگيرد. البته مسافت طی شده بايد در يک حد معينی باشد. گوشی های اين تلفنها قابل شارژ هستند. قابليت آنها در مدلهای مختلف متفاوت است و  اغلب قدری گران هستند. ولي برای افرادی که توان و مهارت دستی کافی دارند بسيار مفيد ند . کيفيت صدای تلفنهای بی سيم نسبت به تلفنهای استاندارد ثابت پائين تر است اگر چه مدلهای ديجيتال که اخيرا" ارائه شده اند کيفيت بالايي دارند. قسمت پايه تلفنهای بی سيم نياز به يک منبع برق دارد بنابراين در زمان قطع برق نمی توانند مورد استفاده قرار بگيرند.

تلفنهای موبايل :

اين تلفنها نيز از نوع تلفنهای باامواج  راديوئی هستند که قابل حمل به تمام نقاط بوده و فرد قادراست در هر نقطه ای از کشور از آنها استفاده کند. اغلب کوچکتر و سبکتر از تلفنهای بی سيم هستند. براحتی در جيب لباس يا کيف جای می گيرند. اغلب افراد تتراپلژی بدليل کوچک بودن شاسی های آن در استفاده از آنها با مشکل مواجه می شوند. تلفنهای موبايل متکی به باتريهای قابل شارژ عمل می کنند که اغلب بصورت يکبار در هفته شارژ ميشوند.

تلفنهای موبايل تحت پوشش يک شبکه مخابراتی قرار دارند. در حال حاضر چهار شبکه وجود دارد که عبارتند از:                                                  BT Cellnet,   Vodafone,  orange,

one-to-one  اما بين شبکه های جديد شبکه coverage  کاملترين آنهاست که اکثر شهرها و مناطق را در بر ميگيرد. البته در برخی مناطق دور افتاده فرد قادر به استفاده از آنها نخواهد بود.

16- اعلان کننده های شرايط اضطراری :

اگر فرد به تنهائی زندگی کند و آسيب پذير نيز باشد، و يا در ساعاتی از روز در کمک گرفتن از ديگران با مشکلاتی مواجه باشد، می تواند يک سيستم آلارم برای وی نصب کرد. طيف وسيعی از اين سيستم ها وجود دارند. از انواع ساده مثل سيستم چراغ يا زنگ اخبار گرفته تا سيستمهای پيشرفته ای که افرادذيربط را از مشکل موجود با خبر می کنند. وسايل ساده ای برای توليد آلارم وجود دارد از جمله طناب کششی يا دکمه هائی که آلارم را فعال می کند و امافرد بايستی مطمئن باشد که با توليد آلارم پاسخ لازم را خواهد گرفت. لذااگر فرد در استفاده از آلارم شک داشته باشد بايستی از سيستمی استفاده کند که برای وی مفيد باشد. چنانچه فرد کمک کننده در محدوده ای باشد که  احتمالا" صدای آلارم را نشود بايستی از پيجر يا دريافت کننده های آلارم مخصوص استفاده نمايد .

DLF نشريه ای با موضوع " انتخاب سيستم آلارم شخصی " منتشر کرده است.

آلارمهای شماره گير خودکار :  برای افرادی که بطور مستقل و بتنهايي زندگی ميکنند و نياز به مطلع نمودن افراد خارج از منزل در مواقع اضطرای دارند ،مورداستفاده قرار می گيرند. بطور کلی دو نوع مختلف از اين آلارمها وجود دارد:

آلارمهای شماره گير مستقيم : اين آلارمها بطور مستقيم فرد را با يکسری تلفنهای خاص ( معمولا" دوستان ، همسايگان يا اقوام ) ارتباط می دهد. اغلب وقتی تماس برقرار می شود، يک پيغام شامل درخواست کمک پخش می شود.

آلارمهای سرويسهای تصويری : اين آلارمها به يک ايستگاه مرکزی متصل شده اند که در مواقع اورژانس بوسيله کارکنان مرکز دريافت می شوند. فرد می تواند با کارکنان مربوطه و بالعکس صحبت نمايند. اغلب دراين مراکز، اطلاعات مختصری از جمله اطلاعات دوستان يا همسايگانی را که ميتوانند به فرد کمک نمايند وجود دارد.  لذا کارشناسان اين سيستم  ميتوانند آلارم رابه افرادی که به مرکز وصل هستند ، ارسال نمايند.

17- کامپيوترها :

کامپيوترها امروزه زندگی انسان را دگرگون کرده اند و در هر جائی نيز يافت ميشوند و بسته به استطاعت افراددر ليست يکی از اقلام لوازم خانگی بشر قرار گرفته اند. طی تحقيقات اخير 70% از 800 نفر عضو انجمن ضايعه نخاعی انگلستان دارای کامپيوتر بوده و 60% آنان نيز مرتبا"به اينترنت وصل هستند. ( و اين رقم نسبت به کل جمعيت بزرگسال و  سالم انگلستان  قابل توجه  است ).تقريبا" برای بيشتر افراد SCI اينترنت جنبه جهانی ندارد ولی يک ابزار بسيار مفيد برای برقراری ارتباط با ديگران است . اگر فرد دارای هيچ تجربه قبلی نباشد يا جتي مهارت استفاده از صفحه کليد رايانه را نداشته باشد و يا در اجرای حرکات دست محدوديت داشته باشد،، نيز نبايستی استفاده از اينترنت را رها کند. البته مشکلات بسيار زيادی برای اين دسته ازکاربران وجود دارد.

براي آشنايي بيشتر،در زير ليستی از قسمتهای اساسی يک رايانه مدرن که در واقع سخت افزار رايانه را تشکيل ميدهند قيد شده است. البته ليست ارائه شده اجزای الکترونيکی مختلف رايانه را شامل می شود لذا فراگير و جامع نمی باشد.

مادربورد : مادربورد صفحه مدار اصلی کامپيوتر محسوب می شود و در واقع کليه اجزای مهم و اصلی رايانه ( بصورت نری و مادگی ) بر روی آن تعبيه شده اند. در يکسری رايانه های قديمي و ارزان ، کارت صدا و گرافيک داخل مادربورد ساخته شده اند.

تراشه پروسسور: (در زمان نوشتن اين قسمت توسط نويسنده) ، 2 تراشه اصلی ساخته شده است که عبارتند از : پنيتوم 4 اينتل و آتاون AMD . تراشه پروسسور در واقع مهمترين قسمت کامپيوتر بوده و مديريت اطلاعات و محاسبه ها ،بوسيله اين قسمت انجام می شود. تراشه دارای سرعتهای مختلفی بوده و انواع سريعتر طبيعتا" گرانتر نيز هستند.

سيستم حافظه ( RAM ) - اين قسمت ،حافظه موقت کامپيوتر بوده و ارزيابی اوليه اطلاعات بوسيله آن انجام می شود. RAMهادر اشکال مختلف وجود دارند از جمله 64 مگابايت ، 128 مگابايت و 256 مگابايت و غيره . ترجيحا" بايستی از اشکال با ظرفيت بالا و سريعتر استفاده شود.

کارت گرافيکی :  اين بخش اطلاعات سيستم را بر روی مانيتور رايانه، قابل مشاهده می کند. کارتهای با کيفيت بهتر باعث می شوند که فرد قادر شود از تصاوير بهتر و حتي بازيهای حداقل 3 بعدی بهره مند شود.

کارت صدا : بوسيله اين قسمت معمولا" کيفيت صدا و موزيکهای خروجی بهبود می يابد.

هاردديسک : هاردديسک منطقه ذخيره سازی فايلهای اصلی هر رايانه به حساب می آيد. ظرفيت ذخيره سازی بر حسب گيگا بايت ( GB ) است . امروزه در رايانه ها و نرم افزارهای پيشرفته فضای هاردديسک روزبهروز بيشتر و بيشتر می شود.

CD ROM : تمامی رايانه ها دارای يک CD ROM درايو هستند. اين بخش ،رايانه را قادر می کند که انواع CD ها برای آن قابل خواندن باشد. و از طريق آن صدا و تصوير بر روی صفحه رايانه ظاهر می گردد. همچنين بسياری ازررايانه ها دارای درايوی هستند که می توانند CDها را رايت و کپی کنند.  CDهای خالی می توانند جهت کپی فايلهای مورد نياز به عنوان CDهای پشتيان ( Back Up ) استفاده شده و حجم وسيعی از اطلاعات را در خود ذخيره نمايند. CDهای خام بطور گسترده و با قيمت ارزان يافت می شوند.

DVD RoM : اين نوع از درايوها نيز قادرند انواع CD و فيلمهای DVD رانيز نشان دهند.

فلاپی ديسک : يک محيط اضافي ذخيره سازی اطلاعات  است که برای ذخيره فايلهای نسبتا" کوچک مورد استفاده قرارميگيرند و در اکثر رايانه ها وجود دارد.

مانيتور : شايد يکی ازمهمترين اقلام که در موقع خريد رايانه و در انتخاب آن بايستی دقت زيادی داشت مانيتور باشد. چرا که يک مانيتور با کيفيت مناسب در واقع از آسيب به چشمهای اپراتور جلوگيری می کند. در حال حاضر مانيتورهای 17 اينچ استفاده عمومی تری دارند. و بهترين آن 1024x768 پيکسل هستند.

مودم: قسمتی است که فرد را قادر می کند از طريق خط تلفن و بوسيله اينترنت ، ايميل و سرويسهای چند خطی ديگر با کامپيوترهای ديگر ارتباط برقرار کند. همچنين بوسيله اکثر مودمهای پيشرفته می توان فاکس نيز دريافت و ارسال نمود.

وسايل ورودی : اين وسايل شامل ماوس و صفحه کليد هستند. در قسمتهای بعدی، اين بخش بصورت جزئی تر توضيح داده خواهد شد. اين وسايل می توانند بر اساس معلوليت فرد، تطبيق داده شوند.

نرم افزارهای رايانه : نرم افزارها برنامه های کامپيوتری هستند که به وسيله اجزاي سخت افزاری رايانه اجرا می شوند. نرم افزارهای مختلفی نوشته شده اند که از طريق آنها، رايانه عملکردهای مختلفی را اجرا می کند. برنامه های مختلفی می توانند روی کامپيوتر های فرد نصب ومورد استفاده مفيد قرار بگيرند. از جمله : برنامهSpreadsheets. Word ، وب سايتهای طراحی ، مهارتهای مربوط به تصاوير ديجيتالی ، ديدن فيلمها و DVDها، ضبط و پخش موسيقی، ارتباطات تلفنی ، ارسال و دريافت فاکس، کپی و توليد CDها ، استفاده از اينترنت، بازيهای آموزشی، يادگيری و بسياري ديگر .

در ميان اجزای فوق الذكر، سيستم های کامپيوتری گاهی مجهز به  اسپيکر ( Speaker ) و ي پرينتر ( Printer ) نيز می باشند، علاوه بر آن وسايل  ديگری نيز وجود دارند که می توانند درکامپيوترهای شخصی مورد استفاده قرارگيرند كه مهترين آنها عبارتند از : اسکنرها، ميکروفون ها، دوربين های ديجيتال، دوربين های ويدئويی و غيره .

خريد کامپيوتر :

امروزه توليد کنندگان اجزاء و قطعات کامپيوتری بسيار زيادند و  سخت افزارها ساختارهاي مختلف وتنوع بی انتهائی دارند. به عنوان يک قاعده کلی، بايستی هنگام خريد رايانه  سعی شود که تاحد امکان قويترين آن انتخاب شود. در غير اينصورت ممکن است فرد قادر نباشد از يکسری  برنامه های جديد و به روز استفاه کند. اجزای کامپيوتری نيز دائما" در حال پيشرفت هستند ولی اکثر رايانه های پيشرفته بی نهايت قدرتمند ميباشند و مسلما" در آينده بصورت آسانتری مورد استفاده قرار می گيرند.

کنترل رايانه :

عموما"ابزارهای مورداستفاده جهت ورود اطلاعات به رايانه عبارتند از ماوس و صفحه کليد كه هر دوی آنها می توانند بوسيله دستهای راست و چپ مورد استفاده واقع شوند. افرادی که در حرکات دست محدوديت زيادی دارند، می توانند از ماوس استفاده نمايند يا صفحه کليدهای مخصوص و يا قلمهای مخصوصي برای تايپ های استاندارد بکار ببرند. صفحه کليدهای خاصی نيز وجوددارندكه داراي دکمه های بزرگتري ازحدمعمول هستند . وسايل مختلف ديگری نيز موجودند که بطور تخصصی کار يک ماوس استاندارد را می توانند انجام دهند.

تطبيق صفحه کليدهای استاندارد :

بعضی افراد در استفاده از صفحه کليد کامپيوتر با مشکلاتی مواجه هستند. اگر چه طول انگشتان دست مختلف است، کليدها معمولا" در رديفهای راست و مستقيم تعبيه شده اند. برای استفاده از صفحه کليدها فرد بايستی انگشتان خود را تغيير حالت دهد ،لذا بايستی کنترل حرکتی خوبی روی انگشتان خود داشته باشد. حتی برای برخی از عمليات لازم است که 2 کليد بطور همزمان فشار داده شوند ،با اين وجود کسانی که در حرکات دستها، مچ دست يا قسمت  فوقانی دستان مشکل دارند، بطور موثری در کار با صفحه کليد با موانعی مواجه خواهند شد. بهر حال روشهای زيادی برای سازگای و اصلاح کار با صفحه کليد وجود دارد برای مثال :

  • صفحه کليدها را می توان برای افرادی که واکنش دستهاي آنها دارای سرعت کمتری است و يا برای افرادی که مدت طولانی تری با صفحه کليد کار می کنند تنظيم نمود و برای اين منظور ازکليدهائی بنام   " کليدهای چسبان " استفاده می کنند.

  • نرم افزارهائی وجود دارند که برای افرادی که نمی توانند دو کليد را همزمان استفاده کنند ، کاربرد دارد.

  • صفحه کليدهائی وجود دارند که در بالای هر کليد آنها يک سوراخ تعبيه شده که به کاربر اجازه می دهد با قراردادن دست خود در بالای کليد و استقرار انگشت در سوراخها و در واقع ازطريق کمک به چسباندن انگشت به کليدها ،ضمن ايجاد دقت ميتواند با تلاش کمتری با آنها کار نمايد.

  • برای افرادی که از دهان يا پيشانی خود برای کار با کليدها استفاده می نمايند، نيز صفحات کليد خاصی وجود دارد که می تواند حداکثر راحتی را برای آنان ايجاد نمايد.

  • صفحه کليدهای بزرگ و کوچک در طيف وسيعی با تغييرات ارگونوميکی طوری طراحی شده اند که برای وضعيت دستها، حداکثر راحتی را با حداقل تلاش تامين می نمايند.

دسترسی به برنامه های ويندوز : سيستم هاي عامل ويندوز، انواع استاندارد مختلفی دارند که استفاده از ماوس و صفحه کليد کار با آن ها را آسانتر ميکند. فرامين ويندوز در انواع مختلف اغلب نيازمند استفاده همزمان از 2 يا حتی 3 کليد هستند. اما برنامه هائی وجود دارد که با استفاده از آنها ميتوان با به حداقل رساندن کاربرد کليدها همان نتيجه را گرفت. همچنين برای افرادی که کنترل حرکتی خوبی در دستان ندارند، می توان صفحه کليد را طوری تنظيم کرد که حرکات تکراری را بتواند تشخيص و حذف نمايد.

در برنامه های جديد ويندوز يک صفحه نمايش برای صفحه کليد طوری طراحی شده که اطلاعات می تواند بوسيله اشاره يا کليک روی آن وارد سيستم شود. دراکثراين برنامه ها نصب سيستم عامل ويندوز، روشهای دسترسی به ويندوز را بصورت استاندارد در برنمی گيرد ،بنابراين فرد بايستی از ديسکهای ويندوز استفاده نمايد. برای اين منظور از طريق :

Start / setting/ control panel / add- remove programs

و بوسيله کليک روی  windows /setup فرد قادر خواهد بود به تمامی فايلها دسترسی پيدا نمايد.

تطبيق ماوس استاندارد :

امروزه با توجه به روندصعودي استفاده از برنامه های ويندوز و برنامه های گرافيکی که با فنون زيادی آميخته شده ( GUI ) ، نياز به استفاده از ماوس اجتناب ناپذير است. ولی استفاده از ماوس برای بعضی افراد ناتوان با مشکلاتی می تواند همراه باشد و يا بطور کلی استفاده از آن غير ممکن است. برای استفاده موثر از ماوس، فرد بايد يک سطح مسطح در اختيار داشته باشد و با گرفتن ماوس آنرا به اطراف موضع استقرار آن حرکت دهد.مانند صفحه كليد،براي ماوس نيزتطبيق دهنده های زيادی وجود دارد که بسيار کارآمد هستند ولی اکثرا" ناشناخته مي باشند. بعضی از آنها عبارتند از :

  • تراک بال ( Trackball ) يک وسيله ايستگاهی است که شباهتی به ماوس ندارد و بوسيله حرکت نوک انگشتان روی يک توپ عمل ميکند. و جابجا کردن آن به جاهای مورد نظر آسان و راحت است.

  • يکسری دستگيره هایی نيز با مزايای مشابه ارائه شده اند.

  • وسايل خاصی نيز برای افراد ناتوان طراحی شده اند: از جمله وسايل اشاره ای که بوسيله گرمای حرکتی عمل می نمايند. لذا شاخص صفحه در روی آن براحتی بواسطه گرمای مختصر دست، حرکت ميکند. البته اين سيستمها نسبتا" گران هستند ( بيش از 1000 پوند) و لي به خوبی يک صفحه کليد کار می کنند. در حالت طبيعی يک سوئيچ، مانند کليک ماوس عمل می کند. اين سوئيچ می تواند به دلخواه تنظيم شود.

نرم افزارهای شناسائی صدا :

استفاده از نرم افزارهای تشخيص صدا برای بسياری از افراد ناتوان که بدنبال غلبه بر مشکلات نوشتاری و دستی هستند بسيار مفيداست. معمولا" اين نرم افزارها دارای حافظه بالا و توسط متخصصين ساخته شده و اکثرا" بوسيله سيستمهای رايانه ای جديد قابل اجراء هستند. به علاوه فرد ميتواند جهت باز و بسته کردن برنامه و ديکته کردن متن به برنامه پيشرفته Word از طريق صوتی، متن را به صفحه کليد القا نمايد. سيستمهای شناسائی صوت  با دامنه فراوانی از لغات آميخته شده اند. به نحوی که لغات پايه ای بيش از 100/000 لغت را در بر می گيرند و اغلب شامل لغاتی هستند که در روزنامه ها و محاوره های معمولی و تجاری يافت ميشوند. سيستمها اغلب سيستمي ايده ال از نحوه تلفظ لغات تحت عنوان " سخنگوی استاندارد " دارند و همچنين آماری از لغات استفاده شده را دارند. اما اين سيستمها گرامر را درک نمی کنند.

يکی از اولين موضوعاتي که بايستی دراستفاده از برنامه شناسائی صوت انجام گيرد خواندن يک متن ارائه شده ( برای حدود 5 تا 10 دقيقه ) است. بعد از آن ، برنامه " مدل صوتی شخصی " را می سازد. از لغاتی که فرد خوانده، برنامه، فهرستی از کلمات خوانده را بر اساس تلفظ لغات در قالب  " مجموعه لغات " سازماندهی می کند. وقتی فرد چيزی را ديکته ميکند، برنامه در مورد آنچه که فرد گفته ( بر اساس حافظه و قوانين آماری لغات خود) پيش بينیهاي لازم را می کند. مثلا" اگر فرد می گويد " فنجان خيلی بزرگ بود " تلفظ " خيلی "  را بدرستی انتخاب می کند. در هر حال ، اين سيستمها 100 درصد دقيق نيستند و احتمالا" اشتباه نيز خواهند کرد. لذا لازم است که لغات ديکته شده ،آزمايش شده و در صورت نياز اصلاح شوند.

برنامه شناسائی صوت در مراحل اوليه استفاده ، برای اکثر افرادی که آن را بکار می برند مشکلاتی را ايجاد می کند. البته اين مسئله ربطی به ناتوانائی ندارد. اما چنانچه فرد در استفاده از آن پشتکار داشته باشد، ارزش پيدا می کند و يکی از راههائی است که فرد را قادر می کند در استفاده از کامپيوتر بطور مستقل عمل نمايد. هر گونه اطلاعات جزئی و بيشتری در مورد ماوس - صفحه کليد و تکنولوژیهای سيستمهای شناسائی صوت را می توان از طريق آدرس زير کسب نمود.

Ability Net ( formerly computability )

PO BOX 94 / Warwick CV 34 5W5

Tel: 01926312847   text: 01926312847

web site: http://www.abilitynet.co.uk/

اينترنت :

ريشه های اينترنت به يک مجموعه شبکه های کامپيوتری دولتی برميگردد که از سال 1970 توسعه پيدا کرده اند و از آن به بعد با توجه به مزايای چشمگير اتصال شبکه ها، در سازمانهای مختلف رشد نموده اند. اين شبکه ها با يک شبکه ای بنام آرپانت ( Arpanet ) شروع شدند که توسط وزارت دفاع ايالت متحده حمايت مالی و شروع بکار کرد. شبکه آرپانت در طولانی مدت توسعه پيدا کرده و امروزه نسلهای بعدی آن، ستون جهانی آنچه را تشکيل داد که امروزه ما آنرا "اينترنت" می ناميم.

هيچکس مالک اينترنت نيست ،دقيقا" همانطور که هيچکس مالک شبکه تلفن جهانی نيست. ممکن است کسی مالک يک قسمت از آن باشد ولی هيچکس به تنهائی مالک يک شبکه ( به عنوان يک کل ) نيست. در واقع اينترنت يک سيستم است که از طريق اشتراک متقابل و همه جانبه ايجاد شده است.

يافتن اطلاعات مورد نظر با استفاده از يکی از موتورهای جستجو به راحتی امکان پذير است. جستجو وقتی ارزش خوبی پيدا می کند که نتايج حاصله از موتورهای جستجوی مختلف با هم مقايسه شوند و در پايان اين فصل آدرس وب سايتهای حاصله از بهترين مورتورهای جستجو ارائه شده است.

وب گستره جهانی ( www ) :

بطور ساده ، "وب" عبارتست از يک طرح کلی که هدف آن ارائه  اطلاعات به روش ساده بوده و پهنه های وسيع منابع اينترنتی را در بر می گيرد. وقتی فرد از وب استفاده می کند، می تواند آنچه مورد نظرش است را دنبال کند و در واقع از جائی به جای ديگر حرکت می کند تا اطلاعات موردنظر خود را پيدا کند. هر وب سايتی دارای يک ادرس اختصاصی است که بوسيله آن با تعداد محدودي از فرامين يا کليک ماوس فرد می تواند وب سايتهائی بسيار زيادی را از اطراف جهان در اختيار خود داشته باشد.

امروزه ميليونها وب سايت و منابع اطلاعاتی وجود دارند که دامنه آنها بسيار وسيع است.

علاوه بر اين هر فرد می تواند با استفاده از وب موارد زير را بکار ببرد :

  • جهت " گفتگو "(cHAT )يا تايپ مطالب در زمانهای دلخواه به کاربران ديگر .

  • ارسال و دريافت پست الکترونيکی ( Email ) .

  • بازاريابی و خريد اجناس يا خدمات .

  • دانلود کردن فايلها و برنامه های نرم افزاری .

  • استفاده از فهرست پيامها يا تبادل نظر برای ارتباط با ساير کاربران علاقمند .

  • انجام بازی با ساير افراد که آنلاين هستند.

  • دريافت فيلمهای ويدئوئی و صوتی .

  • کنترل حسابهای مالی بدون مراجعه به بانک ها .

بسياری از اين خدمات رايگان هستند ولی ممکن است فرد نياز باشد ،فرد در استفاده از برخی از آنها اشتراک داشته باشد. لذا برخی سرويسها ممکن است به شارژ ماهانه يا سالانه حق اشتراک نياز داشته باشند.

تعدادی از انجمن های فعال در تبادل پيامها و اتاقهای گفتگو در وب سايت انجمن ضايعات نخاعی به آدرس

http://www.spinal.co.uk/ ذکر شده اند.

اتصال به اينترنت :

برای اتصال به اينترنت لازم است فرد يک خط تلفن و مودم داشته باشد. مودم وسيله ارسال و دريافت اطلاعات از طريق خط تلفن به کامپيوتر فرد محسوب می شود. همچنين فرد بايستی جهت استفاده از سرويس اينترنت يک حق اشتراک بپردازد. معمولا" اشتراک بصورت ماهانه و يا بصورت اتصال بر حسب دقيقه است. ميزان انتقال اطلاعات با مودمهای تلفن محدود است ولی امروزه بوسيله کابل مودم يا اتصال ADSL سرعت دسترسی بسيار بالاتر رفته است.

همچنين فرد نياز به يک وب سايت بروسر ( Browser ) جهت مرور صفحات وب  و نيز برنامه ای جهت ارسال و دريافت email دارد. امروزه تمامی اين برنامه ها بصورت نرم افزارهای عملياتی بر روی کامپيوتر نصب می شوند. عمومی ترين برنامه جهت مرور صفحات وب و ايميل ها و غيره  برنامه " Microsoft Internet Explorer "  است. %

موتورهاي جستجوي اينترنتي:

Google www.google.com, Altavista www.altavista.com,

Ask Jeeves (UK) www.ask.co.uk,

Yahoo www.yahoo.com, Yahoo (UK) www.yahoo.co.uk,

Lycos www.lycos.com, Webcrawler www.webcrawler.com,

Excite www.excite.com

آدرسهاي اينترنتي مفيد:

Spinal Injuries Association Web site www.spinal.co.uk

AbilityNet (formerly Computability)

PO Box 94, Warwick CV34 5WS

Tel: 01926-312847 fax: 01926-311345 helpline: 0800-269545 text: 01926-312847

Web site: www.abilitynet.co.uk

Comprehensive information service offering advice on computer technology

NIAD - Technology for Disabilities Information Service.

Excellent site with a wealth of further information on assistive technologies

Web site: www..disinhe.ac.uk

BECTA - British Education Communications and Technology Agency Information on the

education area of special needs. Formally the National Council for Education Technology

(NCET).

Web site: www.becta.org.uk

Computing Out Loud - An independent site to help people using speech recognition software.

Web site: www.out-loud.com

SIA – January 2002 20.29

Disability on the Agenda - the Government’s Disability Discrimination Act and DfEE information

site.

Web site: www.disability.gov.uk

Opportunities -

Employment charity for people with disabilities.

Web site: www.opportunities.org.uk

Remap - Make technical aids for disabled people on a volun ary basis.

National site - www.remap.org.uk

Local group - www.remapsalisbury.org

Ability Web Directory And Internet Resources. Web site: www.ability.org

Assistive Technology On-Line. Web site: www.asel.udel.edu

Assistive Education and Therapy Technologies. Web site: www.assistive.co.uk

آدرسهاي مفيد:

AbilityNet (formerly Computability)

PO Box 94, Warwick CV34 5WS

Tel: 01926 312847 fax: 01926 311345

helpline: 0800 269545 text: 01926 312847

Web site: www.abilitynet.co.uk

Comprehensive information service offering advice on computer technology

British Computer Society, Disability Group

Geoff Busby MBE, c/o GEC Computer Services Ltd, West Hanningfield Road, Great Baddow,

Chelmsford CM2 8HN

Tel: 01245 242 950 fax: 01245 242 947

Web site: www.abilitynet.co.uk

British Healthcare Trade Association

1 Webbs Court, Buckhurst Avenue, Sevenoaks TN13 1LZ

Tel: 01732 458868 fax: 01732 459225

Web site: www.bsta.com

Trade association whose members include disability equipment suppliers.

Centre for Accessible Environments

Nutmeg House, 60 Gainsford St, London SE1 2NY

Tel: 020 7357 8182 fax: 020 7357 8183 text: 020 7357 8182

Web site: www.cae.org.uk

Information on building design and layout.

DEMAND—Design & Manufacture for Disability

The Old Chapel, Mallord Road, Abbots Langley, Hertfordshire WD5 0GQ

Tel: 01923 681800 fax: 01923 682400

Promote the design and manufacture of furniture and equipment for disabled people. Designs and

manufactures furniture for individuals with specific needs.

DIAL UK

Park Lodge, St.Catherine’s Hospital, Tickhill Road, Balby, Doncaster DN4 8QN

Tel: 01302 310123 fax: 01302 310404 text: 01302 310123

Web site: www.members.aol.com/dialuk

DIAL UK supports 140 local disability information and advice services which give free advice on all

aspec s of disability.

Disability Equipment Register

20.30 SIA – January 2002

4 Chatterton Road, Yate, Bristol BS37 4BJ

Tel: 01454–318818 fax: 01454 883870

Web site: www.disabreg.dial.pipex.com

Special service to help people obtain second hand disability equipment .

Disabled Access to Technology Association (DATA)

Broomfield House, Bolling Rd, Bradford BD4 7BG

Tel: 01274 370019

Provides training in computing, business admin and electronics for people with physical and/or

sensory disabilities.

Disabled Living Centres Council (DLCC)

Redbank House, 4 St. Chad’s Street, Manchester M8 8QA

Tel: 0161 834 1044 fax: 0161 835 3591 text: 0161 834 1044

Web site: www.dlcc.demon.co.uk

Provides info mation on the aims of Disabled Living Centres and the addresses of Centres around the

UK

Disabled Living Foundation (DLF)

380–384 Harrow Rd, London W9 2HU

Tel: 020 7289 6111 fax: 020 7266 2922 Helpline: 0895 130 9177 Text: 020 7432 8009

Web site: www.dlf.org.uk

Advice on daily living equipment. Maintains a database on disability equipment and suppliers.

Foundation for Assistive Technology (FAST)

Mary Marlborough Centre, Nuffield Orthopaedic Centre, Headington, Oxford OX3 7LD

Tel: 01865-227599 fax: 01865-227596

Web site: www.fastuk.org

Assesses a wide range of disability equipment and publishes the results of

its findings in a series of books covering different aspects of daily

living.

Lexequip

Harnhill Cottage, Waterton Lane, Ampney Crucis, Cirencester, Gloucestershire GL7 5RX

Tel: 01285 850816 fax: 01285 850816

Source of second hand children’s equipment.

Palmproducts

10 Longford Turning Farm, Market Drayton, Shropshire TF9 3PH

Tel: 01630 655825 Fax: 01630 656218

Web Site: www.palmproducts.co.uk

A range of hand fitted leather aids for people with Tetraplegia and who have limited hand function.

They fit around the palm of the hand and are secured by a Velcro backstrap. They are fastened to the

correct tension by leather pull tabs which can be used independently with a combination of hands,

teeth and chin. Currently there are three products available:

Palmpushers: fingerless gloves to aid pushing a wheelchair and/or protect the palm and thumb.

Palmstrickers: these are a pair of straps which each hold a lightweight metal rod with a rubber end

and when fitted protrude down from the wrist. They are used for keyboard input, turning pages,

telephone dialling etc.

Palmholster: the strap supports an elasticated “holster” which wil grip forks, spoons, a toothbrush

and other everyday items.

A lightweight device to enable transfers away from home is available see www.liftabout.com

سازماندهندگان نمايشگاهها:

Disability North, Castle Farm Road, Newcastle upon Tyne NE3 1PH tel: 0191 284 0480

fax: 0191 213 0910 text: 0191 285 7261

SIA – January 2002 20.31

E Map, Greater London House, Hampstead Road, London NW1 7EJ tel: 020 7874 0200

fax: 020 7874 0313 (Independent Living & Rehab & Care)

Mobility Choice, Macadam Avenue, Crowthorne, Berks

RG45 6XE tel: 01344 770946 fax: 01344 770950

Web site: www.justmobility.co.uk (Mobility Roadshow)

PROMEX, PO Box 2, Burnley, Lancs BB12 6GA tel: 01282 455528 fax: 01282 451608

Touchstone Exhibitions & Conferences Ltd, Haleon House, 4 Red Lion Street,

Richmond, Surrey TW9 1RW tel: 020 8332 0044

Web site: www.naidex.co.uk (Naidex & Medtrade)

National Bed Federation

251 Brompton Road, London SW3 2EZ

tel: 020 7589 4888 fax: 020 7823 7009

Provides consumer advice on beds and mattresses.

Publications Centre

PO Box 29, Norwich, Norfolk NR3 1GN

Tel: 0870 600 5522 fax: 0870 600 5533

Web site: www.stationeryoffice.com

Information on government publications, including Part M of the Building Regulations.

REMAP

J. J. Wright, National Organiser, "Hazeldene", Ightham, Sevenoaks, Kent TN15 9AD

Tel: 01732 883818 Web site: www.remap.org.uk

Makes or adapts equipment for disabled people when not commercially available.

Ricability

30 Angel Gate, 326 City Road, London EC1V 2PT

Tel: 020 7427 2460 fax: 020 7427 2468 text: 020 7427 2469

Publishes ‘Ability Guides’ – Which? style reports focusing on the features useful to older or disabled

people.

20.32 SIA – January 2002

****

 منبع : مقاله "تجهيزات مورد استفاده در زندگی روزمره افراد داراي آسيب نخاعی  " - برگرفته از  بخش بيستم  راهنماي زندگي افراد  ضايعه نخاعي  انجمن آسيب هاي نخاعي - SIA ترجمه  : مهندس عباس كاشي - انتشار  توسط سايت مركز ضايعات نخاعي جانبازان -مرداد 1385

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved