آشنايی با بيماری آرتروز 

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

يکی از بيماريها که در يکی دو دهه اخير نام آن زياد به گوش می خورد بيماری آرتروز است. اين بيماری که در زنان بيشتر از مردان ديده می شود. از شايعترين بيماريهای مفصلی به شمار می آيد. عوامل متعددی در روند بيماری آرتروز موثرند. عواملی مثل جنسيت، نژاد، وراثت يا نحوه زندگی افراد، آمار مبتلايان به بيماری آرتروز در قاره آسيا بيشتر از ساير نقاط دنياست. اسکلت بدن ما از استخوان های متعددی تشکيل شده است.    هر کدام از اعضای بدن استخوانهای مخصوص خود را دارد. گاه اين استخوانها از اعضا درونی بدن محافظت می کنند مثل استخوانهای قفسه سينه که از قلب و شش ها مراقبت می کنند و تقريبا" ثابت و بی حرکت هستند و گاه نقش حرکتی بر عهده دارند، مثل استخوانهای دست يا پا که با کمک عضلات چسبيده به آنها حرکت می کنند. در فاصله بين يک استخوان تا استخوان بعدی مفصل قرار گرفته است. مفصل ها مثل لولا عمل می کنند. استخوانها روی مفصل ها می چرخند، بدين ترتيب حرکت در يک عضو ميسر می شود. سطح مفصل که با استخوان در ارتباط است با لايه لغزنده ای بنام غضروف پوشيده شده است. لغرندگی سطح غضروف چرخش استخوان روی مفصل را ممکن می کند. با گذشت زمان و سپری شدن عمر سطح مفاصل يا همان غضروف دچار سائيدگی و از بين رفتگی می شود. با کم شدن لغزندگی، حرکت يا چرخش استخوانها روی مفاصل با درد همراه می شود. بيماری آرتروز بيماری است که در آن سطح مفصل يا همان غضروف به شدت آسيب ديده و تا حد زيادی از بين رفته است.

به همين جهت چرخش يا حرکت استخوان روی مفصل با درد شديد همراه است. درد با شروع حرکت آغاز می شود و با استراحت بهبود می يابد. از بين رفتن غضروف در بيماری آرتروز تنها به علت پيری نيست. عوامل متعددی می توانند موجب سائيدگی سطح مفصل و بروز بيماری آرتروز شوند. کار و فعاليت شديد بدنی، اضافه وزن يا ورزشهای سنگين از جمله اين موارد هستند. مفاصل استخوانهای زانو و مفاصل استخوانهای لگن بيشتر از ساير مفاصل دچار فرسايش و سائيدگی می شود به همين جهت آرتروز در اين مناطق شايع تر است. اما احتمال بروز آرتروز در هر يک از بندها يا همان مفصل های بدن وجود دارد. به عنوان مثال آرتروز انگشتان که در تایپيست ها شايع است. سير بيماری در افراد مختلف متفاوت است و کاملا" به نحوه زندگی فرد وابسته است. متاسفانه هيچ راهی برای ترميم غضروف فرسوده و از بين رفته وجود ندارد. پيشرفت بيماری آرتروز موجب خشک شدن عضو می شود.

اصطلاحی که مفهوم آن تخريب شديد غضروف و عدم تحرک استخوان بعلت درد زياد است. اين حالت که بيشتر در بيماران مبتلا به آرتروز زانو مشاهده می شود ضعف يا تنبلی عضلات چسبيده به استخوانهای پا را به دنبال دارد و وضعيت بدنی بيمار را وخيم تر می کند. به همين علت پزشکان تاکيد می کنند افراد مبتلا به آرتروز علاوه بر انجام کارهای روزمره به نرمشهای سبک بپردازند. درمان بيماری آرتروز بسيار سخت و تقريبا" غير ممکن است. برای کاهش درد بيمار بايد بطور مداوم از داروهای مسکن و ضدالتهابی استفاده کند. مصرف مداوم اين داروها به ساير اندامهای بدن آسيب می زند. احتمال بروز حمله های قلبی در اين افراد بيشتر از سايرين است. مصرف مقادير فراوان داروهای التهابی موجب افزايش فشار خون   می شود به همين جهت اندازه گيری مرتب و مداوم فشار خون نکته ای است که در اين بيماری بايد به آن توجه ویژه شود. نتايج تحقيقات پژوهشگران نشان می دهد که وجود مکمل های غذايی مانند مواد غذايی سرشار از کلسيم و منيزيم فرسايش غضروف را به تأخير می اندازد. شير و لبنيات حاوی اين مواد هستند. تغذيه صحيح بخصوص در سنين رشد موجب نيرومند شدن استخوان بندی اسکلت می شود

 

 

 ****

منبع : مقاله " آشنايی با بيماری آرتروز" - برگرفته از اینترنت

 

 

 

 

 

 

 

 

  بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved