رازهای صدساله شدن

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

"الهی پير شی ننه! " شما هم حتما" چنين دعايی را از زبان مادر بزرگ هايتان شنيده ايد. شما هم دوست داريد صدسالگی را تجربه کنيد؟!! اين آرزوی هر انسانی است که عمر بيشتری داشته باشد البته اگر زندگی سالم و با نشاطی را تجربه کند. برای رسيدن به صدسالگی شاد و سالم هم غير از دعای مادر بزرگ ها راههای ساده ای وجود دارد که محققان هر بار از يکی شان پرده بر می دارند. از سالها قبل محققان به دنبال راز طول عمر می گردند اما تاکنون  چيزهای کمی در باره اينکه چه می شود تا عمر بيشتری داشت. فهميده اند بعضی از همين چيزهای کم، اينها هستند.  

بر اساس تخمينی که محققان زده اند طول عمر تنها تا 30 درصد به  ژن های ما وابسته بوده و مابقی تحت تاثير نحوه زندگی کردن ماست. نتايج اين مطالعه که در بيمارستان زنان و بريگام در بوستون انجام شده، در آرشيو طب داخلی موجود است. دانشمندان متوجه شده اند 70 ساله هايی که منظم ورزش کنند و غذای سالم بخورند، اگر سيگار نکشند خواهند توانست 90 سالگی را هم پشت سر بگذارند.

يک مطالعه جديد نشان می دهد اگر يک مرد 70 ساله هيچ کدام ازعوامل خطر را نداشته باشد، يعنی سيگار نکشد، وزن و فشار خونش طبيعی باشد، ديابت نداشته و مرتب ورزش کند، شانس او برای زندگی 90 ساله، 54 درصد است. اما اگر يکی از اين عوامل خطر را داشته باشد زندگی بدون تحريک داشته باشد 44 درصد، فشار خون بالا داشته باشد 36 درصد ، چاق باشد 23 درصد  و اگر سيگار بکشد 22درصد  شانس پا گذاشتن در صدسالگی را دارد. اگر 3 تا از اين عوامل را داشته باشد ( مثلا" زندگی بدون تحرک داشته و چاق و ديابتی باشد ) شانس 90 ساله شدن او 14 درصد بوده و اگر همه 5 عامل را داشته باشد شانس ادامه زندگی اش تا 90 سالگی 4% می شود.

دکتر لورل ياتيس معتقد است اين نتايج، شگفت آور نيست و تنها تاييدی است بر اينکه با تلاش برای زندگی سالم، می توان سود زيادی در زندگی آينده به دست آورد و آن تجربه کردن دهمين دهه از زندگی است. با اين حال سرپرست اين تيم تحقيقاتی معتقد است که فرد بايد برای رسيدن به آرزوی صد ساله شدن انجام دهد و گر نه حتی وقتی به اين سن برسد، بيماری و ناتوانی های آزاد دهنده نخواهد گذاشت از اين عمر طولانی لذت ببرد.

به خاطر چند سال بيشتر:

تحقيقاتی که در طول چند دهه روی 20 هزار نفر انجام شده نشان می دهد، کسانی که سيگار کشيده، ورزش نکرده و ميوه و سبزی کافی نمی خورند، 4 برابر بيش از ديگران می ميرند. بنا به توصيه تحقيقات عمومی علوم پزشکی، طول عمر را می توان با تغييرات کوچکی در زندگی، زياد کرد. اين تحقيقات در دانشگاه کمبريج و انجمن تحقيقات پزشکی انگليس در استان نورفولک بين سالهای 1993 تا 2006 انجام شده است. شرکت کنندگان 45 تا 79 سال داشته و مشکل قلبی يا سرطان نداشتند.

کاهش مرگ و مير در اثر بيماری قلب و عروق مهم ترين علت چنين طول عمری است. چرا که بررسی ها نشان داده است. افرادی که نمره صفر از اين آزمون بگيرند، 5 برابر بيش از آنهايی که 4 گرفته اند، از پا در می آيند. البته بين اين امتيازها و مرگ در اثر سرطان هم روابطی وجود دارد.

يک تغيير کوچک، يک گام بزرگ :

اگر چه پيش از اين هم می دانستيم که سيگار نکشيدن و ورزش کردن می تواند عمر را زياد کند، اما اين بار اثر همه اين عوامل، با هم بررسی شده است. پروفسور کای - تی کاو در اين باره می گويد: جالب اينجاست که در نتايج اين تحقيق، طبقه اجتماعی و حتی شاخص توده بدنی که از تقسيم وزن بر مجذور قد برحسب متر به دست می آيد، نقشی نداشته است و اين يعنی هر کدام از افراد جامعه می توانند با تغييرات کوچکی در زندگی، فوايد زيادی نصيب خود کنند.

البته هر کس مسئول سلامت خودش است اگر هر کس در هر سال با يک تغيير کوچک برای رسيدن به زندگی سالم پيشقدم شود، خواهد توانست به تدريج زندگی خود را متحول کند و تغييرات بزرگ و غير ممکن را ممکن سازد. محققان می گويند رفتار شما بر طول عمرتان اثر دارد. اگر رفتار سالمی نداشته باشيد ميزان بقای شما 75درصد  و اگر 4 نکته را رعايت کنيد، 95درصد  است.

وزن کمتر، زندگی بهتر :

آزمايش روی موش ها نشان داده، کاهش اثر پيام انسولين در مغز می تواند به طول عمر بيفزايد. محققان آمريکايی معتقدند زندگی و وزن متعادل می تواند با کم کردن سطح انسولين، چنين اثری درانسان هم داشته باشد. بعبارت ديگر وقتی وزن انسان متعادل باشد، مغز او کمتر در معرض تحريک انسولين- که مسئول تنظيم سطح قند خون است- قرار گرفته و عمرش طولانی تر می شود. بد نيست بدانيد حتی در موشهايی که اضافه وزن و انسولين زيادی داشتند اما فعال تر از همسالان خود بودند، متابوليسم گلوکز آنها شبيه موشهای جوان تر بود. اين نتيجه می تواند برای افراد چاق نويد دهنده خوبی باشد که حتی در دوران چاقی هم مي توان با ورزش و فعاليت تا حدی عمر را طولانی تر کرد. محققان معتقدند اين قضيه وابسته به فعاليت پروتئين IRS2 در پاسخ پيام انسولين است. اگر ميزان اين پروتئين نصف شود، عمر موشها 18درصد بيشتر می شود. شايد با استفاده از اين مکانيسم و کاهش فعاليت اين پروتئين در آينده بتوان دارويی برای طولانی شدن عمر پيدا کرد!

البته دکتر موريس وايت از موسسه پزشکی هاوارد هيوجز معتقد است، بهترين و ساده ترين روش برای طولانی کردن عمر، محدود کردن سطح انسولين با ورزش و غذای کم کالری است. اين کار با کنترل قندخون، بافتهای محيطی بدن را نسبت به انسولين حساس نگه داشته و لازم نيست که انسولين زيادی ترشح شود. بنابراين مغز هم کمتر در معرض اين هورمون قرار می گيرد.

سرنخ، يک ژن :

به نظر می رسد محققان از اين راز که چگونه کم خوردن عمر را طولانی می کند، پرده برداشته اند. محققان آمريکايی در نماتودها ( کرم های حلقوی ) آزمايش کرده و در مجله نيچر نتايج را چاپ کرده اند. اين تحقيق نشان می دهد که يک ژن اثری غير معمول دارد. کنجکاو شديد نه؟

اولين بار در سال 1930 محققان متوجه ارتباط طول عمر جوندگان با کاهش کالری مصرفی شدند. بعدها اين اثر در قارچ ها، مگس ها، کرم ها و سگها نيز اثبات شد. با کاهش جذب کالری تا 60 درصد  و کافی نگهداشتن سطح مواد مغذی حياتی می توان به عمر طولانی دست يافت.

پروفسور آندرو ديلين از موسسه تحقيقات زيستی سالک می گويد:

اگر خيلی خيلی کم غذا بخوريد، دچار گرسنگی شده و عمرتان کم مي شود اما اگر زياده روی کرده و تسليم چاقی شويد هم عمرتان کوتاه مي شود. تعادل در غذا خوردن، بين اين دو حالت است. البته بررسی کرمها نشان داده که ژنی به نام Pha-4 در اين قضيه نقش کليدی دارد. يعنی در کرم هايی که اين ژن برداشته شده بود، حتی محدوديت کالری هم نتوانست عمر را زياد کند. اين ژن اولين ژنی است که برای طول عمر ( در پاسخ به رژيم غذايی ) ضروری شناخته شده است.

اگر چه اين بررسی روی کرم ها انجام شده، اما حتی در پستانداران و از جمله انسان هم مهم است. چرا که حتما" در آنها هم ژن های مشابهی وجود دارد. اين ژن در تکامل و در تنظيم گلوکاگون - هورمونی که گلوکز خون را ( به خصوص هنگام گرسنگی ) بالا نگه می دارد- نقش دارد. چنين ژنی در شرايط پر از استرس به جانور کمک می کند تا زندگی طولانی تری در شرايطي سخت و محدوديت غذايی داشته باشد. پروفسور ريچارد ميلر از دانشگاه ميشيگان در اين باره می گويد: بسيار سخت است که حدس بزنيم ارتباط موجود بين ژن مورد نظر و رژيم غذايی در پستانداران هم همين گونه است يا نه! چرا که پاسخ آنها به شرايط بی غذايی و کم غذايی در دوره های کوتاه و طولانی بسيار پيچيده تر از کرم هاست.

چه کسی بيشتر عمر می کند؟

برای هر کدام از موارد زير يک امتياز به خود بدهيد:

  • سيگار نمی کشيد

  • الکل مصرف نمی کنيد

  • در روز 5 وعده ميوه و سبزی می خوريد

  • شغلتان ( مانند پرستاران و کسانی که کار تاسيساتی می کنند) طوری است که در طول روز پر تحرک هستيد ( يا اگر چه در محل کارتان تحرک نداريد اما روزی نيم ساعت ورزش می کنيد )

اگر 4 امتياز از اين نمرات گرفته باشيد. عمرتان 14 سال طولانی تر از همسالان خود ( با نمره صفر ) خواهد بود.

 

**** 

منبع:  -  مقاله " رازهای صدساله شدن - دکتر مهشيد چايچی -روزنامه همشهری- چهارشنبه 8 اسفند 1386- شماره 4501- بخش سلامت   

 

 

 

 

 

 

 

  بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved