نقش فيبر غذايي بر سلامت بدن

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

فيبر غذايي به بخشي از گياهان اطلاق مي‌شود كه توسط آنزيم‌هاي دستگاه گوارش قابل هضم نبوده، اما داراي عملكردهاي فيزيولوژي مفيد در دستگاه گوارش و كاهش خطر بروز برخي بيماري‌ها هستند. اين گروه از مواد غذايي در كربوهيدرات‌هاي غيرقابل هضم طبقه‌بندي مي‌شوند و داراي انحلال‌پذيري متفاوتي هستند.
فيبرهاي با محلوليت كمتر شامل سلولز، همي سلولز و ليگنين هستند. سلولز و همي سلولز در دانه غلات كامل (به‌همراه سبوس)، سبزيجاتي مثل هويج، كرفس، بروكلي و گندم كامل يافت مي‌شود و نقش عمده آنها افزايش ظرفيت نگهداري آب و در نهايت افزايش حجم مدفوع است.

ليگنين فيبر چوبي است كه در ساقه و دانه ميوه‌جات و سبزيجات و در لايه سبوس غلات يافت مي‌شود و با عمل تخمير توسط باكتري‌هاي مفيد روده توليد اسيدهاي چرب كوتاه زنجير مي‌كند و سرانجام باعث كاهش خطر تشكيل تومور مي‌شود.

فيبرهاي با محلوليت بيشتر مانند صمغ‌ها و پكتين اعمال متنوعي دارند. صمغ‌ها در جو، جودوسر و به‌طور كلي حبوبات يافت مي‌شوند و سبب تشكيل ژل شده و به فعاليت دستگاه گوارش كمك مي‌كند. اين فيبرها در فرآيند‌هاي غذايي مثل بستني‌سازي كاربرد دارند.

پكتين در سيب، توت فرنگي، هويج و مركبات يافت مي‌شود و با عناصر معدني، ليپيدها و اسيدهاي صفراوي پيوند يافته و دفع آنها را افزايش و كلسترول خون را كاهش مي‌دهند. افزايش دفع مواد معدني مفيدي چون كلسيم و غيره زنگ خطري است براي افزايش مصرف بي‌رويه فيبر و لزوم توجه به تعادل در مصرف تمام مواد مغذي.

كيتين و فروكتان از فيبرهاي جدا شده و به همراه جلبك‌ها و پسيليوم، كربوهيدرات‌هايي استخراج شده و غير قابل هضم هستند. كيتين در اسكلت خارجي بندپايان، حلزون، خرچنگ و ميگو ديده مي‌شود و كلسترول سرم را كاهش مي‌دهد. فروكتان (شامل اينولين و اليگوفروكتوزها) از گندم، كاسني، پياز، سير و موز استخراج مي‌شود و در گوجه فرنگي، جو، چاودار، مارچوبه و كنگر دارالسلامي نيز يافت مي‌شود.

اين فيبرها كالري كمي توليد كرده و در كاهش وزن موثرند و به علت شيريني بالا پذيرش بهتري دارند. اين مواد محيط غذايي مناسبي (به اصطلاح پره بيوتيكي) براي باكتري‌هاي مفيد روده بزرگ تشكيل داده و حتي به عنوان جانشين چربي استفاده مي‌شوند. پلي ساكاريدهاي جلبكي كه از جلبك و خزه جدا مي‌شوند نيز تشكيل ژل داده و به عنوان قوام‌دهنده و پايداركننده مي‌توانند استفاده شوند، اما از طرفي مقادير زيادشان ممكن است سمي باشد.

به طور كلي فيبرهاي كم محلول مانند سلولز سبب افزايش ظرفيت نگهداري آب مواد هضم نشده و افزايش حجم مدفوع به همراه كاهش زمان عبور مواد از مدفوع (افزايش دفعات عمل دفع) مي‌شود. از طرفي فيبرهاي محلول با توليد ژل و كاهش كلسترول خون به نگهداري سلامت كمك مي‌كنند.



****

منبع: مقاله "  نقش فيبر غذايي بر سلامت بدن    " -  محمدعلي پازوكي‌مهر -  شنبه 6 تير 1388 - http://jamejamonline.ir/

 

 

 

 

 

 

 

 

  بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved