مبلغان مذهبی به مبارزه با ايدز می روند

به دعوت وزارت بهداشت از دو هفته ديگر

 

   

 

 

 

 

 

 

بر اساس بررسی هايی که فقط در يکی از مناطق شهر تهران انجام شده 31%معتادان ترزيقی آلوده به ويروس ايدز و 71% آلوده به هپاتيت C بودند. اين تحقيق که بصورت نمونه توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام شده ، هشداری است برای مسئولانی که بايستی برای جمع آوری و ساماندهی معتادان بودجه ای را در نظر بگيرند.

دبيرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در همايش روز جهانی ايدز در دانشگاه تهران به مانند بقيه کارشناسان و مسئولان ، بيشترين آمار انتقال ايدز را روش اعتياد تزريقی عنوان کرد.

فداحسين مالکی با تکان دهنده خواندن شيوع ايدز از راه اعتياد تزريقی که 61% موارد ابتلاء را شامل می شود گفت : برای مبارزه با ايدز و اعتياد در کشور همه دستگاههای سياسی ، انتظامی ، اطلاعاتی ، بهداشتی و آموزشی بايد همکاری کنند و بايد تمام توان کشور به اين قضيه سوق داده شود.

وی در مورد عملکرد يکساله ستاد گفت : در اين مدت 2/5 ميليون قرص متادون به عنوان درمان نگهدارنده و جايگزين ميان معتادان تزريقی کشور توزيع شده است.

توزيع سرنگ بهداشتی در ميان معتادان تزريقی ، تحت پوشش قراردادن 25 هزار نفر از معتادان در مراکز کلينيک مثلثی يا کاهش آسيب برای جلوگيری از شيوع بيماريهای عفونی در ميان آنان از ديگر اقدامات انجام شده طی يکسال اخير است .

ايدز تا 5 سال آينده 30درصد کاهش می يابد.

وزير بهداشت در اين همايش در مورد برنامه دولت برای مقابله با بيماری ايدز گفت : يکی از اهداف وزارت بهداشت برای 5 سال آينده اين است که ميزان ابتلا و بروز بيماری ايدز را در کشور به کمتر از 30درصد ميزان فعلی برسانيم. او با اعتقاد به اينکه برنامه وزارت بهداشت برای 5 سال آينده با توجه به توان کشور دست يافتنی است گفت : باورهای مذهبی مردم از مهمترين نقاط قوت ما در کنترل اين بيماری است. مبلغان مذهبی از دو هفته ديگر ، به بحث اطلاع رسانی در زمينه کاهش بيماری ايدز می پردازند. وی در ادامه گفت : د رحال حاضر حدود 200 هزار معتاد تزريقی در کشور وجود دارد که بطور ميانگين حدود 20درصد آنها آلوده به ويروس ايدز هستند اما اين میزان در برخی نقاط کشور تا 60درصد هم می رسد. براساس آمار فعلی حدود 7درصد مبتلايان به بيماری ايدز در ايران از طريق رابطه جنسی يا رفتار پرخطر به اين بيماری مبتلاء   شده اند که در اين مورد آموزش محوری ترين برنامه وزارت بهداشت است.

به عقيده کارشناسان الگوی انتقال بيماری ايدز در ايران در حال تغيير است. بعبارت ديگر رفتارهای پرخطر به مانند اعتياد تزريقی در حال تبديل شدن به يکی از راههای مهم انتقال است. رفتارهای پرخطر بيشتر در ميا کسانی رواج دارد که اعتقادات و باورهای مذهبی کمتری دارند.  در کشورهای غربی نداشتن همين باورها باعث شده است به ايدز به عنوان يک بيماری رفتاری نگريسته شود.

استفاده از مبلغان مذهبی برای کسانی که اعتقادات کمتری دارند سخت ترين راه حل است. مسئولان می بايستی برای جذب کردن اين افراد از طريق آموزه های دينی راه های ديگری را در پيش بگيرند.

معاون سلامت وزارت بهداشت با اشاره به اين آلودگی به HIV درميان معتادان تزريقی کشور شيوع 25درصدی دارد، اعلام کرد: فقط 5% از جمعيت 200 هزار نفری معتادان تزريقی کشور تحت پوشش برنامه کاهش آسيب قرار دارند.

سيد مويد علويان گفت : در نظر داريم با گسترش برنامه و فعاليت های کشوری ، ميزان پوشش معتادان تزريقی را تا 50درصد افزايش دهيم اين در حاليست که به نظر می رسد در نتيجه برنامه های کاهش آسيب کشوری HIV  درگروه های پرخطر مهار شده است که اين بايد با در نظر گرفتن ميزان رشد اعتياد در کشور باشد.

دکتر علويان با اشاره به ضرورت تغيير نگاه جامعه نسبت به مبتلايان ايدز در ادامه يادآور شد: ما يک جامعه دينی و مسلمان هستيم که فرهنگ عميق ملی ايرانيان مانع ازتوسعه و انتقال ايدز در کشور شده است اما اين در شرايطی است که جمعی از افراد در جامعه وجود دارند که رفتار پرخطر جنسی دارند لذا بايد برای آموزش آنان مطابق فرهنگ و آموزه های دينی برنامه ريزی کرد.

وی با بيان اين که هيچ نسخه ای قابل تعميم به کل جامعه نيست ، ادامه داد: برنامه های جهانی ايدز پس از اصلاح و بومی سازی در کشور به اجرا در می آيند. معاون سلامت با اشاره به اين که به ايدز بايد به اندازه خودش نگاه شود، گفت : به لحاظ هزينه بر بودن درمان ايدز بايد در جهت آموزش و کاهش آسيب بيشتر بکوشيم و کميته های استانی جدی تر شوند. از افتخارات نظام سلامت کشور راه اندازی مراکز DIC و بهداشت زندان هاست که اين مدل به عنوان الگويی موفق قابل اجرا در کشورهای اسلامی و حتی غربی پذيرفته شده است. 

                                           

****

منبع : گزارش "  مبلغان  مذهبی به مبارزه  با ايدز می روند  "  گروه اجتماعی -  روزنامه همشهری  : 12آذر   1384

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی