با ساخت پروتز عصبی به عنوان دومين کشور جهان

پژوهشگران ايرانی امکان گام برداشتن افراد دچار ضايعات نخاعی

 و مغزی را فراهم کردند

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 
 

برای نخستين بار در کشور، تيم تحقيقاتی مهندسی پزشکی دانشگاه علم و صنعت ايران موفق به طراحی و ساخت مينی کامپيوتری برای گام برداشتن افراد دچار ضايعه مغزی و نخاعی شدند.

دکتر عباس عرفانيان اميدوار- دانشيار مهندسی پزشکی دانشگاه علم و صنعت ايران و مجری طرح- اظهار داشت که با ساخت و آزمايش موفقيت آميز پروتز عصبی زمينه مناسبی برای گسترش تکنولوژی عصبی در ايران فراهم شده و افق جديدی برای توانبخشی افراد معلول ضايعه نخاعی باز شده است.

وی گفت: سيستم ساخته شده در آزمايشگاه کنترل سيستم های عصبی- عضلانی گروه مهندسی پزشکی دانشگاه علم و صنعت ايران، بر روی افراد فلج کامل از ناحيه کمر به کار گرفته شده و اين افراد به خوبی قادر به بلند شدن از صندلی چرخدار، نشستن ، ايستادن و گام برداشتن شده اند.

وی افزود: پروتزهای عصبی در بيماران که دچار اختلالات حرکتی ناشی از Cp, MS و... هستند در حال گسترش است که اميدوار هستيم به زودی شاهد کاربرد گسترده نتايج اين فعاليتهای تحقيقاتی باشيم.

دکتر عرفانی خاطرنشان کرد: استفاده از تکنولوژی عصبی برای ايجاد   حرکت های ايستادن و گام برداشتن در افراد فلج در ايران از سال 1369 توسط اين گروه آغاز شده و پس از مدت 15 سال موفق به طراحی و ساخت پروتز عصبی مربوطه شديم.

به گفته اين پژوهشگر، پروتز عصبی ساخته شده يک سيستم ميکروالکترونيکی با تراشه ريز پردازنده ای است که بر اساس مکانيزم مغز انسان در ايجاد و کنترل حرکت عمل می کند و در نوع خود در دنيا منحصر به فرد است. دکتر عرفانيان اميدوار اضافه کرد: مهمترين ويژگی پروتز عصبی اين است که حرکت را در عضو فلج به نحو طبيعی ايجاد می کند به همان صورت که سيستم عصبی مرکزی انسان، حرکت را در يک عضو ايجاد می کند.

وی اعلام کرد: سيستم مذکور در کلينيک قابل استفاده بوده و با ايجاد مراکز کلينيکی خاص، کشور ما بعد از آمريکا دومين کشوری است که قادر به استفاده از اين تکنولوژی پيشرفته برای ايجاد حرکت در بيماران ضايعه نخاعی خواهد بود.

 دکتر عرفانيان با اشاره به نحوه انجام اين کار بر روی بيماران گفت: در حال حاضر اين سيستم به صورت مطلوبی بر روی پنج بيمار ضايعه نخاعی آزمايش شده که دو نفر از بيماران ما هم اکنون به مرحله ايستادن و گام برداشتن هستند که اميدوار هستيم که با اختصاص مراکزی به اين کار در بخشهای پزشکی بتوانيم بطور گسترده تری پذيرش بيمار داشته باشيم.

وی افزود: برای اين که بيماران بتوانند گام بردارند اين سيستم بايد همراه آنها باشد زيرا اين پروتز عصبی کار مغز را برای ايجاد حرکت انجام می دهد، بنابراين برای ايجاد اين حرکت نياز به اين پروتز عصبی می باشد.

مجری اين طرح با اشاره به نحوه قرارگيری پروتز عصبی گفت: اين نوع پروتزها در محلی از عضو قرار می گيرند که نزديک نقطه موتوری عضله هستند ( همان نقطه ای که عصب وارد شده و در عضله منشعب می شود) و واحدهای حرکتی را در نزديکی همان محل تحت کنترل قرار می دهند.

در حال حاضر تحقيقاتی در حال گسترش است که بتواند الکترودها را در داخل بدن قرار دهد ما نيز تحقيقاتی را آغاز کرده ايم که اميدواريم که در آينده بتوانيم کل سيستم را در داخل بدن قرار دهيم.

وی گفت: هم اکنون قيمت اين پروتز در آمريکا بين 30 هزار تا 50 هزار دلار اعلام شده است اما قيمت پروتز عصبی در داخل بسيار پايين تر از آن ميباشد.

دکتر عرفانيان اميدوار تصريح کرد: افرادی که دچار ضايعه نخاعی هستند در اثر عدم تحرک، دچار عوارضی از قبيل پوکی استخوان، آتروفی عضلانی، سفتی مفاصل، ناراحتی های کليوی و قلب و عروق می شوند همچنين اين افراد کنترل ادرار ندارند و عمل دفع آنها با مشکل مواجه است.

عضلات فلج در اثر عدم امکان انقباض، رفته رفته شل شده و توانايی خود را از دست می دهند.

از همه مهمتر اين افراد دچار افسردگی می شوند و نگهداری اين افراد برای خانواده مشکل و دارای هزينه است، به همين جهت رفع مشکلات حرکتی در بيماران ضايعه نخاعی، صدمه مغزی، بيماران دچار SCLEROSIS MULTIPLE و Cp و STROKE هدف تحقيقات برای چند دهه است.

گفتنی است، امروزه پروتزهای عصبی به عنوان يک روش بالقوه موثر برای ايجاد حرکت در اندام فلج افراد دچار ضايعه نخاعی و يا ضايعه مغزی و رفع اختلالات حرکتی ام . اس، CP و  STROKE مطرح است و در محيط های تحقيقاتی - کلينيکی برای ايجاد حرکت در اندام فوقانی ( بستن و باز کردن پنجه دست و کنترل دست آرنج و شانه ) و اندام تحتانی ( ايستادن، گام برداشتن ، رفع افتادگی مچ پا ) به کار می رود.

در حال حاضر اين تکنولوژی در انحصار آمريکا و بسيار گران قيمت است تنها پروتز عصبی گام برداشتن تاييد شده در دنيا وجود دارد و آن پروتز عصبی TEP PARAS  در آمريکا است که در بيش از 40 مرکز پزشکی در آمريکا استفاده می شود.

به گزارش ايسنا، پروتز عصبی ساخته شده در دانشگاه علم و صنعت ايران تاکنون بر روی افراد فلج کامل به کار گرفته شده و به خوبی اين افراد قادر به بلند شدن از صندلی چرخدار، نشستن ، ايستادن و گام برداشتن شدند

 

****

 منبع : مقاله " با ساخت پروتز عصبی به عنوان دومين کشور جهان  پژوهشگران ايرانی امکان گام برداشتن افراد دچار ضايعات نخاعی    و مغزی را فراهم کردند "-روزنامه حمايت - شنبه -11- شهريور 1385-  شماره 931

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved