جابجائی تاندون

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

 

 

عمل جابجا کردن تاندون ( زردپی عضلات ) ،عملی است که بر روی افراد تتراپلژی که سطح ضايعه آنها بین C5,C7 است ،صورت می گيردتا حرکت اندام فوقانی آنان بهبود يافته وبراي فرداستقلال ايجاد شود.

  • عمل جابجائی تاندون ها معمولا" 1 تا 2 سال بعد از ضايعه اوليه يعنی وقتی كه بهبودی در وضعيت عصبی حاصل گرديد، انجام می شود.

  • جهت انجام عمل ،ابتدا  يک ارزيابی اوليه از وضعيت فرد مورد نظربوسيله جراح و متخصصين مربوطه صورت می گيرد، تا روش کا رواهداف جراحی معين گردد. سپس در صورت صلاح دانستن عمل، ارزيابی ها تکميل و مراحل بعدی دنبال می شود.

  • بعدازعمل جراحی نيز، بايستی بيمار شديدا" تحت نظر و درمان قرار گيرد.

رايج ترين روشهای جراحی برای جابجائی تاندونها که در مرکز نخاعی آلکساندر پرنسيس انجام می شوند ،عبارتند از :

  1. جابجائی تاندون دست :

روش عمل:  در اين عمل يکی از تاندونهای بازکننده مچ دست آزاد و به تاندونهائی که انگشتان را خم می کنند، پيوند زده می شود وانگشت شست به نحوی صاف می شود که در موقع بازشدن فعال مچ، انگشتان به سمت داخل خم شده و با قدرت به سمت انگشت نشانه بسته می گردد.

اقدامات مورد نياز بعد ازعمل جراحی: معمولا" دست و ساعد بمدت 4 هفته گچ گرفته می شود و بعد از آن نيز از يک اسپلنيت سبک استفاده مي گردد ( گاهی اوقات بسته به نوع عمل جراحی، اسپلنيت زودتراستفاده می شود) . بعداز عمل نيز، يک برنامه درمانی و آموزشی مجدد ( معمولا" بمدت 6 تا 12 هفته ) در نظر گرفته می شود.

فوايد عمل: اين عمل منجر به فعال شدن قدرت خم کردن انگشتان ( حرکت خمشی ) شده وبا بهبود وضعيت گير انگشتان باعث استقلال بيشتر فرد می شود. به نحوی که بعد ازجراحي فرد مي تواند اعمالی نظير خود سونداژی ، لباس پوشيدن، کارهای منزل و مهارتهای شغلی، حرکت با ويلچر و نوشتن را به خوبی انجام دهد.بنا براين بطور کلی استقلال شخص در تمام فعاليتهای روزمره افزايش پيدا می کند.

2.   جابجا کردن تاندون عضله دلتوئيد با تاندون سه سربازو

روش عمل: در اين عمل، بخش خلفی عضله دلتوئيد آزاد شده و طی يک پيوند اهدائی، به ناحيه آرنج متصل می گردد ( معمولا" در اين عمل يک تاندون از قسمتهای تحتانی پا مورد استفاده قرار می گيرد ) .

اقدامات مورد نياز بعد از عمل جراحی : بمدت 6 هفته از يک پوشش گچی بلند جهت صاف نگه داشتن آرنج  استفاده می شود. بعد از برداشت گچ، یک آتل تاشونده در ناحيه آرنج بکار برده می شود ،تا به تدريج خم شدن آرنج طی زمان مذكور صورت گيرد. سپس يک برنامه کشش مجدد نيزبايد اجرا شود ( که زمان آن نيز از 6 تا 12 هفته می تواند متغير باشد ) .

فوايد عمل: با اين عمل شخص تتراپلژی قادرمی شود که فعالانه آرنج خود را بازنموده  وحركت آن را کنترل کند، لذا بعد از جراحي استقلال فرد جهت انجام اعمالی نظير بلند کردن اشياء جابجائی با ويلچر ، حرکت در تخت، رانندگی واز اين قبيل افزايش می يابد.

توجهات کلی :

قبل از انجام هرعمل جراحی آنچه که اهميت بسيار بالائی دارد، اين است که فرد بايد از عواقب جراحی و مراقبت های بعد از عمل آگاهی کامل پيدا کند.

1- پس از اتمام جراحی روی دست، شخص بايد بدون حرکت باشد به نحوی که جهت جابجائی خود، حفاظت مناطق تحت فشار، حرکت با ويلچر ( که احتمالا" نيازمند استفاده از صندلی های خاص خواهد داشت ) ، کنترل مثانه و روده ، مراقبتهای شخصي و ملزومات زندگی نياز به کمک ديگران خواهد داشت. البته اين موضوع در طول دوره بی حرکتی فرد ضرورت دارد و مدت آن بعد از برداشت آن گچ، يا آتل فرق می کند.

فرد عمل شده بعد از بازگشت به منزل نيز نيازمند استفاده از يک برنامه دقيق مراقبتی است.

2- بعد از هر عمل جراحی، فرد بايد در برنامه های بازآموزی و بازتوانی ( کششی ) شرکت فعال داشته باشد.

 

فيزيوتراپ ها و متخصصين کاردرمانی می توانند جزئيات بيشتری را در مورد عمل جابجائی تاندون ها توضيح دهند. يکسری فیلمهای ويدئويی نيز از مراکز تخصصي مربوطه به اين عمل جراحی، در مراکز ضايعات نخاعی وجود دارند.

 

****

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved