شنا کردن با چشمان باز

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

 

با شروع فصل تابستان ، محيط های آبی به شادترين و پرطرفدارترين اماکن برای تفريح و سرگرمی مردم تبديل می شوند. با اين که هزينه بالای بليت استخرها، برخی نونهالان و نوجوانان را در محلات جنوبی شهر به سوی آب تنی در قنات های قديمی با مشکلات خاص خودش سوق می دهد، اما ديگر اماکن آبی همچون استخرها نيز از مسائلی نظير آلودگی آب و عدم رعايت بهداشت   بی بهره نمانده اند و در همين تابستان، شاهد تعطيلی چند استخر در نقاط مختلف کشورمان بوده ايم. گر چه نمی توان از آب و آب تنی چشم پوشيده، ولی می توان با اندکی دقت نظر نظر از حضور در محيط های اين چنينی لذت برد و تابستان خنکی را گذراند.

********

ساخت استخر به شکل امروزی در شهر تهران قدمتی يکصد ساله دارد و بنابر گفته کارشناسان ورزشی، در حال حاضر 3 نوع استخر با درجه های يک، 2 و 3 در تهران و ديگر استانها فعال هستند. در فصل تابستان بيشتر استخرها بويژه ميان ساعات 19 ، 12 که گرما به اوج خود می رسد، مملو از جمعيت شده و کسب درآمدهای بسيار خوبی را برای صاحبان استخرها نويد می دهد.

بيشتر مشکلات موجود استخرداری از آنجا آغاز شد که واگذاری امکانات بخش دولتی به بخش خصوصی به عنوان يک سياست ناکار آمد اجرا شد. فرشته عدل، مشاور عالی فدراسيون شنا و عضو هيات علمی دانشکده تربيت بدنی دانشگاه تربيت معلم با اشاره به اين موضوع می افزايد: متاسفانه بيشتر کسانی که با عقد قراردادهای سنگين، چند استخر تحت پوشش مديريتی خودشان قرار داده اند افرادی ناآشنا به اين کار هستند که تنها هدفشان کسب درآمد بالا و صرفه جويی در هزينه هاست. درخصوص همين سياست، از ناجی ها و مربيان تازه کار و کم تجربه استفاده ميکنند و با کمترين حقوق پرداختی آنها را به خدمت می گيرند. برای آنها بيمه کردن ناجيان غريق کاری بی معناست و آمار موجود حاکی از بيمه نبودن 90 درصد  ناجيان استخرهای تهران است که واقعا" جای بررسی و پيگيری دارد.  در ضمن در نتيجه اين بيمه نکردن و پرداخت حقوق پايين و زير تعرفه فدارسيون ، سطح کار مربيان افت محسوسی پيدا می کند و به دنبال آن نارضايتی خانواده ها از کار چنين مربيانی همه گير می شود.

خانم عدل با اشاره به استخرهايی که در هر دو سه متر، 20 شاگرد به دور يک مربی ريخته اند و در عمل هيچکدام هم چيزی ياد نمی گيرند، می گويد: مردم ما تنها متضرر اين قضيه هستند و بخش خصوصی برنده نهايی است، اما با چه قيمتی؟ وی با تاکيد بر اين که بخش خصوصی هيچگونه دلسوزی در نگهداری اماکن ورزشی ازخود نشان نمی دهد، می افزايد: واگذاری اماکن دولتی به بخش خصوصی به ضرر ورزش کشور و بخصوص ورزش بانوان تمام شد، چرا که ديگر هيچيک از قهرمانان ما نتوانستند به طور تمام وقت از امکانات ورزشی موجود استفاده کند و وضعيت اسفبار کنونی هم مويد همين مطلب است.

آلودگی آب استخرها هم توجيه خاص خودش را دارد.

موسوی، يکی از پيمانکارانی است که حدود 10 سال است استخرهای دولتی را با عقد قراردادهای يکساله اجاره می کند و اين طور که خودش    می گويد تقريبا" 10 سالی است که با استخر و استخرداری آشنا شده است. وی درخصوص رعايت نکردن بهداشت آب در يکی از استخرهای معروف تحت مديريتش می گويد:

در فصل تابستان هر استخری ممکن است آبش چند بار به شکلی خراب شود که مجبور شوند به همين علت استخر را تعطيل کنند و استخر مزبور هم از اين مشکلات بی بهره نبوده است. وی با طرح اين موضوع که فدراسيون شنا به اين استخر قهرمانی نياز دارد و ماهم به آنها حق ميدهيم که اين استخر را بخواهند، می افزايد: در شرايطی که اين استخر را به ما اجاره داده اند فدراسيون تصميم گرفته به همگان ثابت کند که پيمانکار توانايی نگهداری اين استخر را ندارد، بنابراين به طرق مختلف مشکلات ما را بزرگ جلوه می دهد، حتی آنها به کسانی گفته اند که در صندوق پيشنهادها و انتقادهای استخر يادداشت هايی مبنی بر ناتوانی ما در چرخاندن امور استخر بيندازند و من متوجه می شوم که اين انتقادها با خط و ربط مشخصی صورت می گيرد و حرف آدمهای معمولی نيست! گفتنی است در ارتباط با صحبتهای موسوی با مهندس ميرباقری از کارشناسان بهداشت استخرها گفتگو کرديم که وی ضمن رد مساله اجتناب ناپذير بودن کدر شدن آب در استخرها گفت: اين مشکل تنها در استخرهايی که تصفيه آب بطور اصولی صورت نمی گيرد و نيز به ديگر عوامل لازم برای سلامت آب توجه لازم نمی شود، اتفاق می افتد و مساله ای است کاملا" قابل پيشگيری.

 

بهداشت آب استخرها = سلامت شناگران

بوی بد و آزاد دهنده کلر که در استخرها به مشام می رسد. ناشی از کلرهای ترکيبی موجود در آب استخر است.

اين کلرهای ترکيبی که بيشتر منشاء آمونياکی  دارند موجب سوزش چشم و خارش پوشت می شوند و مشکلات عديده ای برای شناگران به وجود می آورند، بنابراين بوی کلری که از آب متصاعد می شود نه تنها نشانه پاگيزگی و کلرزنی دقيق استخر نيست بلکه دليلی بر عدم نگهداری صحيح استخر از سوی استخرداران است.

ميرباقری از مهندسان شيمی شرکت هنکل ضمن بيان اين مطالب می افژايد PH  آب استخر بايد بین 7/6 . 7/2 کنترل شود. چرا که اين PH  با PH  قرنيه چشم افراد مطابقت دارد و خروج از محدوده فوق موجب بروز عوارض چشمی و پوستی مختلف می شود. اما با کمال تاسف کنترل آب در بسياری از استخرها نشاندهنده PH  بالای آب و بی توجهی استخرداران به اين قضيه است . وی معتقد است استخرداران بايد ضمن فيلتراسيون قوی آب استخر و کنترل و تنظيم کلر و PH  آن، استخر با آب تميز و شفاف و عاری از هر گونه آلودگی در اختيار شناگران قرار دهند.

 

کارشناسان بهداشت استخرها گفتگو کرديم که وی ضمن رد مساله اجتناب ناپذير بودن کدر شدن آب در استخرها گفت: اين مشکل تنها در استخرهايی که تصفيه آب بطور اصولی صورت نمی گيرد و نيز به ديگر عوامل لازم برای سلامت آب توجه لازم نمی شود، اتفاق می افتد و مساله ای است کاملا" قابل پيشگيری.

هر گونه تخلف در استخرها را گزارش دهيد :

در فصل تابستان استخرها به دفعات بيشتری مورد بازديد قرار می گيرند و استخردارانی که اصول بهداشتی را رعايت نکرده اند با معرفی به دادگاه و اخذ مهلت می توانند نسبت به رفع نواقص موجود اقدام کنند. ضمن اين که در صورت تکرار تخلف ( برای بار دوم ) استخر مزبور تعطيل خواهد شد.

ناصر فلاحی، رئيس اداره بهداشت مواد غذايی و اماکن وزارت بهداشت و درمان با طرح اين مساله می افزايد، بيشتر تخلفات مسوولان استخرها در فصل تابستان به گندزدايی آب استخرها مربوط است.

از سوی ديگر قاسم رسته، رئيس نظارت و بازرسی اداره کل تربيت بدنی استان تهران هم اين اداره را متولی نظارت همه جانبه بر امور استخرها معرفی می کند و می گويد: علاوه بر سنجش میزان کلر استخرها که بايد مطابق با استانداردهای وزارت بهداشت باشد، مواردی همچون کنترل تعداد ناجيان حاضر در استخر، بررسی داشتن کارت بهداشت ( برای ناجيان ) و کنترل محيط استخر به دليل استفاده نکردن از تلفن های همراه دوربين دار را نيز جزو وظايف اداره متبوعش بر شمرده و می گويد: تمام استخرها بايد تابع قيمتهای مصوب باشند و در صورت تخطی از اين موضوع، برخورد جدی با متخلفان صورت خواهد گرفت .

رسته در خصوص فروش بليت 25 هزار تومانی به وسيله يکی از استخرهای واقع در شمال غرب تهران اظهار بی اطلاعی کرد و قول پيگيری سريع اين موضوع را داد.

خمجانی، دبير فدراسيون نجات غريق هم اين فدراسيون را يکی ديگر از متوليان رسيدگی به امور استخرها معرفی کرده و با يادآوری اين که يک برگ از مجوز بازگشايی استخرها بايد به وسيله فدراسيون متبوعش صادر شود، می گويد: در طول فصل شنا بر تمام امور استخرها نظارت می کنيم و با خاطيان برخوردی جدی خواهيم داشت.

به گفته وی، قوانين ابلاغ شده به استخرها تابع قوانين بين المللی ILS بوده و هيچ دخل و تصرفی در آن صورت نگرفته است و بنابراين اعتراض برخی استخرداران به قوانين موجود کاملا" بی پايه و اساس است.

به نظر می رسد با وجود سه متولی مدعی استخر و استخرداری در کشورمان، آمار تخلفات صورت گرفته بايد در پايين ترين سطح ممکن باشد و هيچ کس اجازه سرپيچی از قوانين موجود را به خود ندهد، ولی انگار همين ديروز بود که استخر معروفی واقع در فلکه سوم تهرانپارس پلمپ شد تا به همگان ثابت شود هنوز هم هستند کسانی که ...

اين توصيه ها را جدی بگيريد:

دکتر بهرام رازين، رئيس بخش عفونی بيمارستان امام حسين و عضو هيات علمی دانشگاه شهيد بهشتی، بيماری های عفونی و قارچی را از جمله بيماری های رايجی می داند که شناگران را در فصل تابستان تهديد ميکند.  به گفته وی اگر چه معمولا" کلرزنی موجب استريل شدن آب استخرها     می شود، ولی با وجود اين بيماری های ناشی از آب و محيط استخر در تابستان شيوع چشمگيری می يابد و در اين ميان عفونت های ژنيتال از شايع ترين عفونت ها به شمار می آيند. دکتر رازين می افزايد: از آنجا که معمولا" قارچهای مولد بيمارهای گوناگون سبک هستند و روی سطح آب قرار می گيرند، می توانند براحتی از بدن فرد مبتلا جدا شده و به پوست شخص ديگری بچسبند و او را آلوده کنند.

اين استاد دانشگاه توصيه هايی کليدی را برای حفظ سلامت شناگران بخصوص در فصل تابستان به اين شرح مطرح می کند:

  1. مسوولان استخرها بايد نظارت کنند که افراد پيش از ورود به استخر حتما" سر و بدن خود را با شامپو و صابون بشويند تا به اين ترتيب چربی و عرق آلودگی های سر و بدن آنها به استخر انتقال نيابد.

  2. کسانی که ضايعات باز روی بدن دارند تحت هيچ شرايطی وارد استخر نشوند.

  3. به هيچ عنوان از حوله و مايوی ديگران استفاده نشود، حتی اگر اين وسايل متعلق به اعضای يک خانواده باشد.

  4. استفاده نکردن از صندلی های کنار استخر که افراد معمولا" با مايو روی آنها می نشينند.

  5. به کودکان بايد آموزش داد دقت کنند آب استخر وارد دهانشان نشود، چرا که ورود آب آلوده به دستگاه گوارش معمولا" با عوارضی همچون دل درد و اسهال و استفراغ همراه است.

  6. از تکيه دادن به ديوارهای محيط استخر که می توانند منشاء انتقال بيماری های قارچی مختلف باشند جدا" بپرهيزيد.

  7. به منظور حفظ سلامت، بلافاصله پس از بيرون آمدن از استخر دوش بگيريد و بدنتان را بدقت با آب و صابون بشوييد.

دکتر رازين با بيان اين که بيشتر اوقات کلر موجود در استخر سبب بروز مشکلات چشمی از قبيل : سوزش و التهاب چشم شناگران می شود از مسوولان استخرها می خواهد با کلرزنی صحيح و بموقع، در حفظ سلامت شهروندان بيش از پيش بکوشند.

 

 

 ****

منبع : مقاله " شنا کردن با چشمان باز   "  تهيه كننده :زهره زيدی فرد-روزنامه جام جم - دوشنبه 23 مرداد ماه 1385- شماره  1790- بخش ورزش

 

 

 

 

 

 

 

 

  بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved