کنسروهای خطرناک

بررسی علل و روش درمان مسموميت غذايی بوتوليسم

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

گروه سلامت دکتر علی اخوان: بارها شنيده ايد که توجه نکردن به ويژگی های يک کنسرو سالم سبب مسموميت بوتوليسم و در نهايت مرگ ميشود. بوتوليسم يک نوع مسموميت غذايی جدی، ولی غير مسری است. اين مسموميت دستگاه مرکزی و دستگاه عضلانی را تحت تاثير قرار می دهد.

علت چيست؟

باکتری کلستريديوم بوتولينوم يک باکتری بی هوازی است که در غذای آلوده يا خوب پخته نشده رشد می کند. با رشد اين باکتری در غذا، سم قدرتمندی توليد و ترشح می شود که توانايی جذب از دستگاه گوارش و گسترش به دستگاه عصبی مرکزی را دارد. غذاهايی که با احتمال بيشتری ممکن است باعث بوتوليسم شوند عبارتند از: سبزيجات و ميوه هايی که درخانه کنسرو می شوند، ماهی، گوشت، سوسيس خوب پخته نشده، گوشت دوده داده و محصولات لبنی در شيرخواران زير يک سال، عسل خام يا ساير غذاهای پخته نشده، ممکن است باعث بوتوليسم شوند. اين باکتری امکان دارد زخم را نيز آلوده سازد و سم ترشح کند.

علائم بيماری :

معمولا" 36-18 ساعت پس از خوردن غذای آلوده علائم ظاهر می شوند. شايع ترين علائم بيماری شامل تار شدن ديد، يا دو تا ديدن، افتادن پلکهای چشم، خشک شدن دهان، خورده خورده صحبت کردن، مشکل در قورت دادن غذا يا مايعات، استفراغ و اسهال و ضعف دست ها يا پاهاست که نهايتا" ممکن است به فلج نيز بيانجامد.

درمان:

اگر تنها چند ساعت از خوردن غذای  مسموم گذشته باشد، بايد فرد را وادار به استفراغ کنيد. بستری کردن بيمار جهت انجام مراقبت های ويژه ضرورت دارد. امکان دارد بيمار به تهويه مکانيکی نياز پيداکند. تزريق سرم ضد سم بوتوليسم جلوی بدتر شدن بيماری را می گيرد. سرم ضد سم ازسرم اسب مشتق می شود، که علی رغم اين که زندگی فرد را ممکن است نجات دهد، اثرات جانبی جدی دارد. معمولا" تزريق مايعات و تغذيه داخل وريدی به هنگام بستری شدن بيمار لازم است، زيرا بيمار در بلع مشکل دارد.

با اقدام فوری، پيامد بيماری خوب است. هر چه قدر مقدار سم ورودی بيشتر باشد، علائم زودتر آغاز می شوند و وضعيت بيمار نيز خطرناک تر خواهد بود. ميزان کلی مرگ و مير 10 تا 25 درصد است.

10 فرمان :

  1.  اگر قسمتی از قوطی کنسرو بيرون زده است، آن را مصرف نکنيد.

  2. اگر پس از باز کردن در قوطی، ديديد کنسرو تغيير رنگ داده و دارای بوی نامطبوع است و حالت کف آلودگی دارد، فاسد است، از مصرف آن جدا" خودداری کنيد.

  3. هيچ گاه غذايی را که قطعا" مشخص نيست. خوب پخته يا کنسرو شده است، نخوريد.

  4. تورم قوطی کنسرو نشان دهنده آلودگی ميکروبی است. از مصرف چنين کنسروی خودداری نماييد.

  5. هيچ گاه به شير خواران غذای حاوی عسل يا شربت های ضدسرفه ندهيد.

  6. جوشاندن غذا می تواند از بوتوليسم پيشگيری کند. قبل از مصرف کنسرو ماهی و گوشت حتما" آن را به مدت 15 دقيقه بجوشانيد.

  7. اگر علايم بوتوليسم را مشاهده کرديد بلافاصله آمبولانس خير کنيد. اين يک وضعيت اورژانس است.

  8. اگر ضعف، تاری ديد يا خورده خورده صحبت کردن، دوباره ظاهر شوند، بازگشت اين علائم ممکن است نشان دهنده نياز به درمان بيشتر باشد.

  9. قوطی های مواد غذايی کنسروی زنگ زده به ويژه ماهی و گوشت را هرگز خريداری نکنيد و مورد مصرف قرار ندهيد.

  10. به خاطر داشته باشيد سم باکتری هيچ بو و طعمی ندارد. پس به صرف عدم تغييربو و طعم کنسرو را نجوشانده، مصرف نکنيد.

 

 منبع : مقاله " کنسروهای خطرناک " -روزنامه جام جم - بخش سلامت - سه شنبه 29 ارديبهشت 1388

 

 

 

 

 

 

 

 

  بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved