تجربیات کشورهای خارجی در خصوص فراهم سازی سفر برای افراد آسیب نخاعی

فاطمه کبیریان

کارشناس فیزیوتراپی


Email: Fateme.kabirian@gmail.com

اولین کنفرانس اینترنتی نقش سفر در سلامتی افراد نخاعی و فراهم سازی تسهیلات برای آنان

 

اولین کنفرانس اینترنتی نقش  سفر در سلامتی افراد نخاعی و فراهم سازی تسهیلات برای آنان

   
   

www.scia.ir

www.isaarsci.ir

   

 

 

 


 

هدف


هدف از این مقاله انتقال تجربیات کشورهای خارجی در خصوص فراهم سازی سفر برای افراد آسیب نخاعی است با این هدف که از این تجربیات در کشور ما هم استفاده گردد و به رفاه حال معلولین و جانبازان عزیزمان منجر گردد باشد که مشکلی از این عزیزان حل شود.


کلید واژه ها:رانندگی/حمل ونقل/ضایعه نخاعی

 

رانندگی و حمل ونقل


استقلال یافتن در رانندگی بخش مهمی در توان بخشی است.این می تواند به دلایل مختلفی باشد مثلا استخدام، حضور در اجتماع، آسودگی بیشتر در زندگی، دلایل خانوادگی و ... .


اگر شما می خواهید رانندگی کنید، شما باید با پزشک یا کاردرمان خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که هیچ دلیل پزشکی یا عملکردی برای بازداشتن شما از بازگشت به رانندگی ایمن وجود ندارد.فاکتورهای بسیاری بر توانایی فرد برای یادگیری یا دوباره یادگیری رانندگی بعد از ضایعه نخاعی موثرند که این عوامل شامل:


1-سطح عملکرد
2-قدرت فیزیکی
3-کنترل حرکتی
4-عملکرد اندام فوقانی/تحتانی
5-اسپاسم
6-خستگی
7-مصرف داروها
8-تعادل و کنترل تنه
9-تمرکز
10-کاهش در ادراک
11-مشکلات بینایی
12-زمان عکس العمل نشان دادن

ارزیابی رانندگی/مجوز


به دنبال آسیب نخاعی توانایی فرد برای یادگیری رانندگی یا دوباره شروع به رانندگی کردن لازم است به طور کامل ارزیابی گردد.باید آمادگی شما برای بازگشت به رانندگی و نیاز به اعمال تغییرات ارزیابی گردد.


اگر شما به اعمال تغییرات در وسیله نقلیه خود نیاز دارید شما باید یک سری دروس رابگذرانید و سپس یک سری تست های رانندگی بدهید.

برای شخصی که از قبل گواهینامه دارد نیازی به قسمت تئوری تست نمی باشد.که در صورت موفقیت در سایر قسمت های تست گواهینامه شما صادر میگردد.

انتخاب وسیله برای رانندگی


چندین فاکتور در زمان خریداری وسیله اهمیت دارند که بر اساس نیاز و سطح توانایی شما متغیرند.
اگر کنترل دست نیاز باشد به موارد زیر توجه نمایید همچنین توصیه میشود که با سایر راننده ها یا فیزیوتراپ خود هم مشورت نمایید.


-انتقال اتوماتیک
- سیستم کمکی فرمان (ضروری برای افراد فلج چهار اندام و مورد توصیه برای افراد فلج دو پا )
- سیستم کمکی ترمز (توصیه می شود)
- سیستم تهویه(ضروری برای افراد فلج چهار اندام)
- فضای کافی و مناسب برای ورود به خودرو(قبل از خریداری خودرو باید خودتان به همراه ویلچرتان ورود به خودرو را امتحان کنید.)به این منظور خودروهای با دو در فضای ورودی بزرگتری نسبت به خودروهای با چهار در دارند.لولاهای در را هم می توان به منظور بیشتر باز شدن در تغییر داد.
- آینه های دوتایی تنظیم شده که درون اتومبیل قرار می گیرند.
- موبایل یا تلفن درون اتومبیل تا اگر در مواقعی به کمک احتیاج داشتید استفاده کنید.
- گاز اتوماتیک ، پنجره های اتوماتیک برقی، قفل مرکزی و ... .

انواع تغییرات اعمال شده در خودرو

هر تغییری که اعمال می شود باید طبق استانداردهای تعریف شده باشد. هر خودرویی که با این هدف تغییر می کند باید هنوز قابل استفاده توسط فرد غیر معلول باشد. این تغییرات باید به راحت تر شدن رانندگی منجر گردد.
رایج ترین کنترل دستی که در اکثر موارد تجویز می گردد به جلو هل دادن به منظور ترمز گرفتن و به سمت پایین فشردن به منظور افزایش شتاب. همچنین ممکن است سیستم را به صورت هل دادن به جلو و کشیدن به سمت خود طراحی کرد(هل دادن به جلو برای ترمز و کشیدن به سمت خود برای شتاب گرفتن).


سایر انواع کنترل ها و تجهیزات هم ممکن است(بلندتر کردن اهرم برف پاک کن، راهنمای اتومبیل، فرمان، کمربند ایمنی، ماشین حرکت دهنده ویلچر و ... .

فروش معافی مالیات


مساعدت دولت برای کمک به افراد دچار معلولیت به شرطی است که فرد بتواند مستندات کافی ارائه کند که این وسیله نقلیه جدید برای او ضروری است.

 

مراجع


1.Anderson BE. Driving assessment in spinal cord injury. In Kirshblum se, Campagnolo D. DeLisa JE, eds. Spinal cord medicine. Philadelphia: l.ippincott WilIiams & Wilkins, 2002: 348-360.
2. Monga TN, Ostermann. HJ, Kerrigan. AJ. Drh'ing: a clinical perspective on rehabilitation technology. Phys Med Relwbil: Slate of ti,e Art Re-~. Phi ladelphia: Hanley & Belfus, 1997;11(1):69-92,

 


****

 

منبع : مقاله "تجربیات کشورهای خارجی در خصوص فراهم سازی سفر برای افراد آسیب نخاعی  " - نویسنده  : فاطمه کبیریان

 -اولین کنفرانس اینترنتی نقش سفر در سلامتی افراد نخاعی و فراهم سازی تسهیلات برای آنان-مرداد 1390

 

 

 

 

 

 

 

www.isaarsci.ir