افزايش آمار بيماران گوارشی

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 

 

ماه مبارک رمضان به پايان رسيده و حالا بعد از روزه داری ها و رعايت نکردن پاره ای از مسائل در صرف افطار و سحر، بيشتر اهالی به بهانه دردهای گوارشی روانه مراکز درمانی فعال در منطقه می شوند.

هر چند داروهای موثری برای بهبود علائم و دردهای گوارشی وجود دارند، اما می توان با رعايت رژيم غذايی خاص هر يک، از پيشرفت آن بيماری پيشگيری کرد و يا از شدت آن کاست.

اما در برابر هر بيماری گوارشی، چه رژيمی را بايد در پيش گرفت؟

با توجه به اين رژيم غذايی و رعايت نکات ساده ای که " رضا حسينی " کارشناس تغذيه و رژيم درمانی درمانگاه قوامين در اين گزارش به آن اشاره کرده است می توان از دست اين دردهای کلافه کننده دستگاه گوارش خلاص شد!

ترش کردن معده :

يکی از شايع ترين مشکلاتی که اهالی محل را روانه درمانگاهها می کند. "ترش کردن معده " است. بطور معمول برگشت محتويات معده به داخل مری، باعث التهاب مخاط آن می شود. يکی از علايم معمول اين بيماری هم همان ترش کردن يا سوزش در ناحيه " سردل " است.

التهاب حاد مری به دنبال مصرف يک عامل تحريک کننده يا بر اثر عفونت ويروسی ايجاد می شود. عواملی که احتمال ابتلا به التهاب مزمن را افزايش می دهد عبارت است از افزايش فشار داخل شکمی ناشی از مصرف حجم زياد غذا، استفراغ مکرر و تاخير در تخليه معده. اما مقصود از در پيش گرفتن رژيم غذايی خاص در التهاب مری، دست يافتن به سه هدف است:

  1. پيشگيری از درد و تحريک پذيری مخاط مری در مرحله حاد بيماری

  2. پيشگيری از بازگشت محتويات معده به داخل مری

  3. کاهش ترشح اسيده معده. به اين افراد، مصرف تعداد وعده های غذايی بيشتر با حجم غذايی کمتر توصيه می شود. پرهيز از خوردن مواد غذايی با خاصيت اسيدی مانند مرکبات و گوجه فرنگی، نوشانه های گازدار، انواع ادويه مانند فلفل سياه در زمان التهاب، پرهيز از مصرف مواد غذايی پرچرب، نعناع، شکلات، مواد کافئين دار مثل چای و قهوه و نيز اجتناب از مصرف غذاهای حجيم، 2 الی 3 ساعت قبل از خواب می تواند در بهبود علايم در اين افراد موثر باشد.

مصرف به موقع وعده های غذايی بخصوص صبحانه، پرهيز از پوشيدن لباس های تنگ که بر ناحيه شکم فشار می آورد، قراردادن سر به اندازه 10 الی 20 سانتيمتر بالاتر از تنه هنگام خواب، پرهيز از مصرف سيگار و دخانيات هم از جمله توصيه هايی است که به اين بيماران می شود.

زخم معده :

در حالت طبيعی مخاط معده و دوازدهه بنا به دلايلی مانند وجود ترشحات موکوس و توليد بی کربنات، از ترشحات اسيد معده و آنزيم های آن محافظت می شود. می بينيد چقدر اطلاعات پزشکی داريم؟ زبان ساده جملات بالا يعنی اينکه در افراد مبتلا به زخم معده، حذف گروهی از مواد غذايی مانند مرکبات، نوشابه های گازدار، ادويه جات، سير، قهوه و    نوشابه های کافئين دار به کاهش درد کمک می کند. همچنين پرهيز از مصرف حجم زياد مواد غذايی پيش از رفتن به رختخواب توصيه می شود.

عدم تحمل " گلوتن "

اين بيماری نوعی اختلال در سيستم ايمنی است که در اثر عدم تحمل بخشی از پروتئين غلات ايجاد شده و باعث از بين رفتن پرزهای مخاط روده باريک و به دنبال آن منجر به سود جذب بسياری از مواد مغذی می شود. علايم اين بيماری عبارتند از اختلال در رشد کودکان، استفراغ، اسهال، مدفوع کمرنگ و بدبو همراه با کف. درمان اين بيماری شامل حذف کامل اين پروتئين از رژيم غذايی است که معمولا" پس از 4 الی 5 روز علايم بهبود پيدا می کند.

اما اين افراد بايد از رژيم غذايی شان مصرف اين مواد را حذف کنند: مصرف انواع گندم، جو، جودوسر، جاودار، سبوس، جوانه گندم، بلغور، کنسرولوبيا، ماکارونی ، سس سفيد تهيه شده از آرد گندم ، سوسيس و کالباس، نشاسته، سوپ های کنسرو شده، عصاره گوشت ، کيک و کلوچه ، بستنی قيفی، پودينگ، شيرمالت، جوشانده های گياهی حاوی جو، سرکه سفيد، سس گوجه فرنگی، خردل و سس سويا. اين گروه از مبتلايان به اين عارضه می توانند به جای موارد ذکر شده از سيب زمينی، ذرت، برنج و لوبيای سويا استفاده کنند. اين افراد می توانند برای قوام دادن به مواد غذايی يا سس ها به جای يک قاشق غذاخوری آرد گندم از يک و نيم قاشق مربا خوری آرد سيب زمينی يا آرد برنج و يا ژلاتين استفاده کنند.

شير، ممنوع ؟ !

برخی از اهالی پس از نوشيدن شير دچار دل درد، اسهال و نفخ    می شوند. اين بيماری گوارشی به دنبال يک کمبود آنزيمی رخ ميدهد که در آن آنزيم تجزيه کننده قند شير به ميزان کافی وجود ندارد. در نتيجه اين قند در دستگاه گوارش باقی می ماند و در داخل روده توسط باکتری ها تبديل به اسيدهای چرب با زنجير کوتاه، دی اکسيد کربن و گاز هيدروژن می شود که نتيجه آن نفخ، دل درد و اسهال است . اين افراد بايد از خوردن شير، ماست، دوغ، شير خشک حاوی لاکتوز، کشک ، بستنی، قره قوروت، انواع پنير و انواع نان هايی که در تهيه آنها از شير استفاده شده است، مارگارين ، کره، خامه، سوپ های حاوی شير يا خامه و تمامی شيرينی های تهيه شده از شير پرهيز کنند.

لازم به يادآوری است که بيشتر اين بيماران قادر به مصرف مقدار جزيی لاکتوز هستند. مثلا می توانند همراه غذا ماست مصرف کنند، اما لازم به ذکر است که جوشاندن شير در مقدار لاکتور آن تاثيری ندارد.

 

 

 ****

منبع: مقاله : " افزايش آمار بيماران گوارشی "  -برگرفته از -  روزنامه همشهری محله 21 - بخش  تندرستی -  چهارشنبه 10 آبان 1385 - شماره 131

 

 

 

 

 

 

 

 

  بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved