نقش رسانه ها در آشنا نمودن جامعه با مشکلات و توانمندی های افراد نخاعی
 

رضا فراشبندي ( مدرس - كارشناس ارشد تعليم و تربيت )
reza_farashbandi@yahoo.com
فرزاد پورغلامي ( عضو هيئت علمي پيام نور فراشبند - كارشناس ارشد علوم تربيتي )
حمید صباغیان ( عضو هيئت علمي پيام نور مهریز یزد - كارشناس ارشد علوم تربيتي )
مریم فراشبندی ( كارشناس مدیریت بازرگانی )
طاهره جعفری فرد ( كارشناس علوم تربيتي )


 

دومین کنفرانس اینترنتی  با عنوان  آموزش جامعه در خصوص توانمندی ها و مشکلات افراد دچار آسیب نخاعی

   
   

 

مرکز ضایعات نخاعی جانبازان

www.isaarsci.ir

 

 

انجمن معلولین ضایعات نخاعی استان تهران

www.scia.ir

 

   

 

 

 

 


 

هدف


هدف از این مقاله انتقال تجربیات ، مهارتها و نکات کلیدی از طریق رسانه ها ( بالاخص تلویزیون ) در خصوص افراد آسیب نخاعی است با این هدف که از این نکات برای رفاه حال معلولین و جانبازان عزیزمان استفاده گردد .

بحث اول :

 

نقش رسانه ها در دنیا


در دنیای ارتباطات و نقش رسانه های همگانی برای آموزش و اطلاع رسانی به مردم می توان به روزنامه ، رادیو ، تلویزیون ، کامپیوتر ، ماهواره و ... اشاره کرد که متأسفانه این گونه وسایل برای مردم ، یک سرگرمی در نظر گرفته می شوند و در زندگی اکثریت مردم نسبتاً کم اهمیت قلمداد می شوند كه این دیدگاهی بس گمراه کننده و اشتباه است .

 وسایل ارتباطی که ما برای سرگرمی و تفریح از آنها استفاده می کنیم در آموزش و در نهایت تجربه ما تأثیر فراوان و به سزایی دارند . این امر تنها به این علت نیست که آنها بر نگرش های ما به شیوه های خاصی تأثیر می گذارند ، بلکه از آن روی که آنها وسیله دسترسی به اطلاعاتی هستند که بسیاری از فعالیت های اجتماعی ما به آن بستگی دارد .

 رسانه ها در عصر كنوني تاثيرات شگرف و بي مانندي پديد آورده اند . اين تاثيرات به گونه‌اي مشخص در "صنايع اطلاعاتي و ارتباطي"، كه به منظور مهار جريان اطلاعات و نيز استفاده هر چه بهتر از آن براي مقاصد گوناگون به وجود آمده ، كاملاً مشهود است .

 نوآوري ها و اختراعات دانشمندان در دوران كنوني ، حاصل همين تكنولوژي هاي نوين جمع آوري ، انباشت و اشاعه اطلاعات علمي و فني است . در واقع اين وسايل ، اطلاعات را به منزله ماده خام ، هم چون يك كالاي با ارزش براي توليد ساير فرآورده هاي صنعتي و علمي مبادله مي كنند .

 امروزه شکل گیری دهکده جهانی به وسیله شبکه های گسترده ارتباطی و اطلاعاتی ، امکان دسترسی آسان ، ارزان و جریان های متنوع از داده های گوناگون را در جامعه امکان پذیر می سازد . اهمیت وسایل ارتباطی و مبادله اخبار و اطلاعات بین افراد انسانی ، از ضرورت های زندگی اجتماعی است.گستردگی جوامع انسانی ، وجود ابزار ویژه ای را برای برقراری ارتباط ایجاب کرده است. رسانه ها با استفاده از روش ها و فنون مختلف می تواند تاثیرات بسزایی بر افکار عمومی بگذارند .


* ویژگی رسانه های جمعی در تاثیر گذاری بر افکار عمومی در زمینه ی معضلات و مشکلات افراد نخاعی از نظر نویسندگان این مقاله :


* می توانند جوامع را با مسائل ، معضلات و مشکلات افراد نخاعی درگیر کرد و بر رفتار آنان در این زمینه تاثیر بگذارند .
* آگاهی سازی افکار عمومی در مورد این قشر آسیب پذیر.
* با برجسته سازی و انتقال صحیح اطلاعات در مورد این قشر آسیب پذیر جامعه را متوجه این مشکلات کنند .
* رسانه های جمعی می توانند برنامه‌‌‌های خود را با خواست ، نیاز و فرهنگ افراد نخاعی هماهنگی نمایند و آن را به گوش مخاطبان برساند .
* در اختيار داشتن رسانه هاي جمعي ، به معناي دارا بودن قدرت عظيمي است كه اگر به آن توجه کنيم ، می توانیم به افراد نخاعی هم به نحو احسن رسیدگی کرد .
* ضرورت آماده سازي نسل امروز كه رهبران آينده خواهند بود بسيار اهميت دارد و از آنجا كه سرعت تحولات در عرصه رسانه ها و فناوري آموزش در چند سال گذشته با هيچ يك از زمينه هاي آموزشي قابل مقايسه نيست به همين خاطر بايد به مقوله معضلات و مشکلات افراد نخاعی برای نسل آينده آگاه سازی کرد .
* رسانه ها می توانند به توسعة ی پيوندها ، رابطه ها و وابستگي متقابل بین افراد جامعه و افراد نخاعی کمک کند .
* رسانه ها می توانند در زمینه ی سياست گذاري و برنامه ريزي در سطح جامعه جهت کمک به افراد نخاعی و جانبازان عزیز موثر باشند .
* رسانه ها می توانند به توسعة ی همكاري هاي ملّي و بين المللي در زمینه ی تبادل اطلاعات در مورد کمک به افراد نخاعی یاری رسانی کنند .
* عموما رسانه ها وارد هر حوزه اي كه مي شود ، باعث بهره وري بيشتر در آن حوزه مي گردد . ولي براي گسترش آن در ايران ، بايد آن را در حوزه هايي كه بيشترين مشكلات را دارند وارد كرد . که یکی از مهمترین آنها افراد نخاعی می باشند .
* انتقال فرهنگ صحیح کمک رسانی ، درک توانمندی و ایجاد انگیزه در بین معلولین نخاعی .
* کم هزینه تر بودن انتقال اطلاعات توسط رسانه ها در زمینه ی فرهنگ سازی و کمک کردن به افراد نخاعی با طیف وسیع بینندگان .
* رسانه ها می توانند ارزش های یک جامعه را انتقال دهند ، که یکی از این ارزشها افراد نخاعی هستند .
* برخورداری رسانه های جمعی از جمله تلویزیون جاذبة ی زیاد برای مخاطبین دارد که می تواند در جذب کمک به افراد نخاعی کمک کنند.
* ایجاد میزگردهای تخصصی توسط رسانه ها با کمک کارشناسان و اساتید مجرب در این زمینه بطور مستمر و ارائه ی راحلها برای ارتباط بهتر با مردم .

مهمترین عوامل در ایجاد انزوای افراد آسیب نخاعی


*عدم اعتماد به نفس و استقلال به دلیل عدم آموزش برای ورود به اجتماع ( توانبخشی به موقع ) .
* عدم آموزش اجتماع در برخورد با این افراد و نگاه ترحم آمیز مردم .
* کمبود امکانات لازم برای حضور در اجتماع .
* عدم مناسب سازی فضای شهری .
* کمبود وسایل نقلیه مناسب سازی شده عمومی و بدنبال آن هزینه بالای وسایل حمل و نقل خصوصی .
* کمبود امکانات بهداشتی و توانبخشی مناسب که منجر به ایجاد زخم های بستر شده و برای مدت طولانی فرد را خانه نشین می کند .
با توجه به همه ی موارد بالا باید خاطر نشان کرد که نقش رسانه های صوتی و تصویری در آموزش اجتماع در برخورد با این عزیزان نکته ی کلیدی و حیاتی است .

 

پيشنهادات نویسندگان به رسانه های ( صوتی و تصویری ) کشور در جهت آگاه سازی جامعه در زمینه ی کمک و درک مشکلات معلولان نخاعی عزیز و بزرگوار :


1- رسانه ها می توانند در توليد فكر و ايجاد برنامه‌اي استراتژيك به منظور کمک رسانی و شفاف سازی توانمندیها ی این عزیزان در سطح كلان فوق العاده مثمر ثمر باشند .
2- رسانه ها می توانند در ارزشمند کردن و توجه بیشتر جامعه به این عزیزان مثمر ثمر باشند .
3- رسانه ها می توانند در بهره‌گيري از نظرات و توانايي‌هاي اساتید مجرب و دانشجويان براي طراحي برنامه‌هاي تلويزيوني و راديويي در زمینه ی افراد نخاعی مثمر ثمر باشند .
4- ارتقاء سطح آگاهي جامعه ، خانواده‌ها و جوانان در زمینه ی کمبود امکانات این عزیزان بیشتر توسط رسانه ها صورت گیرد.
5- آسيب‌شناسي در سطح جامعه جهت برطرف کردن مشکلات این عزیزان .
6- ايجاد كانونهای رسانه یی در سطح جامعه جهت کمک رسانی و درک توانمندیهای افراد نخاعی .

 

منابع :


* آذرنگ ، عبدالحسين ( 1370 ) ، سياست اطلاع رساني و تكنولوژي اطلاعاتي ، تهران ، جلد دوم ، انتشارات كوير .
* حقی ، رضا ( 1381 ) ، نقش فناوری‌های نوین اطلاعات و ارتباطات ICT در توسعه انسانی .
* فرهنگي ، علي اكبر ( 1370 )‌ ، رسانه ها در جامعه اطلاعاتي امروز ، تهران ، جلد دوم ، انتشارات روزنه .

 

 

****

 

 

منبع : مقاله   "  نقش رسانه ها در آشنا نمودن جامعه با مشکلات و توانمندی های افراد نخاعی-نویسندگان :رضا فراشبندي ( مدرس - كارشناس ارشد تعليم و تربيت ) reza_farashbandi@yahoo.com- فرزاد پورغلامي ( عضو هيئت علمي پيام نور فراشبند - كارشناس ارشد علوم تربيتي ) حمید صباغیان ( عضو هيئت علمي پيام نور مهریز یزد - كارشناس ارشد علوم تربيتي ) مریم فراشبندی ( كارشناس مدیریت بازرگانی ) طاهره جعفری فرد ( كارشناس علوم تربيتي )-   " -   -انتشار در   دومین  کنفرانس اینترنتی  با عنوان  آموزش جامعه  در خصوص توانمندی ها و مشکلات افراد دچار آسیب نخاعی-دی ماه 1390

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.isaarsci.ir

 
 

 

 

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 يكم مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005    Isaarsci  Website . All rights reserved

Google Page Rank