تجربیات انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک در خصوص سفرهای جمعی

خانم چقایی

اولین کنفرانس اینترنتی نقش سفر در سلامتی افراد نخاعی و فراهم سازی تسهیلات برای آنان

 

اولین کنفرانس اینترنتی نقش  سفر در سلامتی افراد نخاعی و فراهم سازی تسهیلات برای آنان

   
   

www.scia.ir

www.isaarsci.ir

   

 

 

 



انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک در سال 1382 به ثبت رسید و در حال حاضر به یاری خداوند متعال و همت و پشتکار جوانان با ایمان، متعهد، دلسوز تحصیلکرده و حمایت مادی و معنوی خیرین ارجمند افتخار خدمت رسانی به 132 بیمار آسیب نخاعی را دارد. که با بررسی های صورت گرفته و تجربیات بدست آمده، در طول مدت این 8 سال به این نتیجه رسیدیم که گوشه گیری و انزوا بیشترین صدمه را به سلامت روحی و جسمی افراد آسیب نخاعی وارد می
کند.

مهمترین عوامل در ایجاد انزوای افراد آسیب نخاعی


I. عدم اعتماد به نفس و استقلال ب
ه دلیل عدم آموزش برای ورود به اجتماع ( توانبخشی به موقع)
II. عدم آموزش اجتماع در برخورد با این افراد و نگاه ترحم آمیز مردم
III. کمبود امکانات لازم برای حضور در اجتماع


الف ) عدم مناسب سازی فضای شهری
ب ) کمبود وسایل نقلیه مناسب سازی شده عمومی و بدنبال آن هزینه بالای وسایل حمل و نقل خصوصی


IIII. کمبود امکانات بهداشتی و توانبخشی مناسب که منجر به ایجاد زخم های بستر شده و برای مدت طولانی فرد را خانه نشین می کند.


بنابراین با وجود مشکلات مالی و کمبود امکانات لازم اما با توکل بر خدای یاری رسان تمام همت خود را بکار گرفتیم تا قدمی برای رفع این مشکل برداریم و در اولین قدم اقدام به برگزاری اردوهای زیارتی- سیاحتی نمودیم که بحمد ا... موفقیت
های بسیاری دست یافتیم و تاکنون در کارنامه گردشگری انجمن سفرهای ذیل را به ثبت رساندیم.

1- 5 مورد سفر زیارتی- سیاحتی به مشهد مقدس
2- 3 مورد سفر زیارتی – سیاحتی به شهر ری
3- 2 مورد سفر زیارتی – سیاحتی به قم و جمکران و دههامورد سفر تفریحی و گردشگری درون استانی


افراد آسیب نخاعی ب
ه دلیل شرایط خاصی که در رفت و آمد و مراقبتهای پرستاری دارند به دو دلیل عمده کمتر متمایل به سفرهای خانوادگی هستند:

1- بار مالی مضاعفی که خانواده متحمل می شود.
2- مشکلات بسیار فراوان جهت فراهم کردن کلیه شرایط از قبیل مناسب سازی وسیله نقلیه، محل اسکان و ...

اما آنچه از زیان خود مددجویان به سمع مددکاران انجمن رسیده است حاکی از این است که ب
ه دلیل حضور در جمعی که مشکلات کمایش یکسانی دارند در سفرهای دسته جمعی برای آرامش و آسایش افراد از قبیل مناسب سازی وسایل نقلیه، محل اسکان، مکان هایی که برای بازدید و تفریح در نظر گرفته می شود و... تمام شرایط لازم مدنظر قرار می گیرد و افرادی که از سوی انجمن با گروه همراه می شوند با آگاهی و تمایل خودشان به این عزیزان یاری می رسانند به همین دلایل فرد تمایل بیشتری برای سفرهای دسته جمعی انجمن دارد که این سفرها ثمرات فراوانی در ارتقاء سلامت روحی و جسمی فرد آسیب دیده داشته است.

ب
ه عنوان نمونه شرح یکی از دهها موردی را ذکر می کنیم که بعد از سفر سلامت روحی اش را بازیافت:


یکی از مددجویان انجمن که در یک حادثه رانندگی ضمن آسیب به مهره کمرش سه فرزند خردسال خود را نیز از دست داده بود به مدت شش سال از خانه خارج نمی شد و تمایلی به رفت و آمد با اقوام و دوستان و حضور در اجتماع را نداشت و همسرش هم بسیار افسرده و پژمرده شده بود اما با اصرار مسئولین انجمن در سال 1385 در اردوی 4 روزه انجمن به مشهد مقدس شرکت نمود. در طول سفر مددکاران انجمن موجبات ارتباط این خانواده با یکی از خانواده های موفق و یکی از جوانان با روحیه و ورزشکار آسیب نخاعی را فراهم آوردند و همین سفر موجب شد که از آن پس این افراد با یکدیگر روابط دوستانه و خانوادگی ایجاد کنند و این فرد ترغیب شود برای ادامه زندگی با روحیه بیشتر که بحمدا... یک ماشین خرید، منزلش را مناسب سازی نمود و رفت و آمد با دوستان و آشنایان را از سرگرفت و در حال حاضر یکی از خانواده های موفق انجمن می باشند.


و آنچه در بهبود سلامت جسمی در طول سفرها برای ما به اثبات رسیده این است که :
سفرهای دسته جمعی به نوعی گروه درمانی محسوب می شود و افراد، بسیاری از مشکلات جسمی خود از قبیل زخم بستر، عفونت ادراری، یبوست و... را از طریق تبادل اطلاعات و تجربیاتشان حل می کنند. همچنین افرادی که برای انجام امور شخصی بسیار به خانواده وابسته شده اند زمانیکه به تنهایی با گروه همراه می شوند سعی می کنند از همسفرانشان یاد بگیرند و بیشتر کارهایشان را خودشان انجام دهند و این امر به استقلال فرد بسیار کمک می کند.


البته برگزاری این سفرها علاوه بر تاثیرات بسزایی که برای افراد آسیب نخاعی داشته است برای انجمن هم خالی از لطف نبوده و این همزیستی چند روزه موجب شده ما هم از نزدیک مشکلات مددجویان را لمس کرده و بیشتر و بهتر آنها را درک کنیم و تجربیات بیشتری کسب نماییم برای خدمت رسانی بهتر و صد البته برگزاری سفرهای دسته جمعی ویژه افراد آسیب نخاعی نیازمند برنامه ریزی و دقت نظر فراوان می باشد.


که بعنوان نمونه نحوه برنامه ریزی انجمن برای یک اردوی 4 روزه مورخ 18/11/89 به مشهد مقدس را به شرح ذیل ذکر می کنیم:

الف ) مشخص نمودن مقصد و زمان سفر
ب ) برآورد هزینه سفر و تامین آن از طریق رایزنی با سازمانهای دولتی، غیردولتی و خیرین محترم
ج ) هماهنگی برای اسکان عزیزان آسیب نخاعی که شرکت آلومرول اراک بذل لطف نموده و 5 سوئیت از مهمانسرای خود در مشهد مقدس را که دارای امکانات رفاهی لازم از قبیل آسانسور، تخت خواب، سرویس بهداشتی مناسب بود را در اختیار انجمن قرار داد.
د ) تهیه بلیط قطار و بازدید از قطار خلیج فارس اراک- مشهد جهت بررسی عرض درب ورودی برای ورود ویلچر، عرض راهروی قطار، سرویس بهداشتی واگن تعیین شده که طی بازدید بعمل آمده با توجه به اینکه عرض قطار برای عبور ویلچر ماسب نبود مهندسین انجمن با تغییر ساختار یکی از ویلچرهای معمولی یک ویلچر آماده کردند برای عبور از راهروی قطار
همچنین بدلیل فاصله طولی زیاد درب ورودی قطار با سطح ایستگاه با مامورین قطار هماهنگی بعمل آمد تا فرصت بیشتری در اختیار ما قرار دهند برای سوار کردن مددجویان


بعلاوه از بین گروه همراه انجمن 5 نفر مشخص شدند برای انتقال هر مددجو به داخل قطار
ه ) تعیین گروه همراه انجمن
1- تیم مدیریت
2- پزشک و مددکار
3- 5 نفر بعنوان سرپرست که هر یک سرپرستی یک گروه از مددجویان را طبق دستورالعمل ذیل بر عهده داشتند:


دستورالعمل اجرایی سرپرستان :
1- شمارش دقیق افراد تحت سرپرستی و تشخیص به موقع غیبت مددجویان یا همراهان ایشان علی الخصوص در هنگام سوار و پیاده شدن از قطار
2- حدالامکان موارد مهم سفر همانند خروج شخصی افراد از گروه را مکتوب نمایند.
3- از راحتی افراد تحت سرپرستی خود بویژه در کوپه قطار و محل اسکان اطمینان حاصل نمایند.
4- قبل از اقدام در مورد هر اتفاقی حتما آنرا به مسئول بالاتر گزارش کرده و بر اساس صلاحدید اعلام شده اقدام نمایند.
5- افراد تحت سرپرستی خود را مقید به رعایت برنامه های مکان- ساعت اعلام شده از طرف مدیریت نمایند.
6- اگر یکی از مددجویان یا افراد همراه ایشان خارج از برنامه های اعلام شده گروهی قصد خروج داشتند حتما خروج ایشان را به مدیریت نیز اطلاع دهند.
7- شمار
ه موبایل مددجو و درصورت تمایل همراهان ایشان را نیز ذخیره و یادداشت نمایند.
8- به محض فارغ شدن از کارهای مربوط به گروه خود، مراتب را به مدیریت اعلام نمایند تا در صورت نیاز از ایشان در گروه های دیگر استفاده گردد.
9- اگر در کوپه، سوئیت و ... مشکل خاصی را حس کردند لطفا اطلاع دهند چون ممکن است همگانی بوده و قابل پیش بینی و پیش گیری باشد.
10- در بعضی از کارها همانند سوار یا پیاده کردن مددجویان از قطار همه سرپرستان به صورت گروهی درگیر هستند.
11- برگه مشخصات را که شامل شماره همراه مدیریت و سرپرستان می باشد را به اعضای گروه تحویل دهند.
12- حق خروج به همراه یکی از اعضای گروه برای موارد غیر ضروری در ساعت مقرر اجرایی ممنوع می باشد زیرا ممکن است مددجویی در همان لحظه نیاز و ضرورتی برایش پیش بیاید.
13- ساعت مسئولیت اجرایی از ساعت 8 صبح تا ساعت 8 شب می باشد.
14- کارت عضویت خود را همراه داشته باشند.
15- به اعضای گروه خود متذکر شوند که آخرین نفر در هنگام خروج از سوئیت مواردی همچون آب، گاز، برق، باز بودن پنجره ها، قفل کردن در و تحویل کلید به پذیرش را انجام دهد.

و ) هماهنگی با مرکز جانبازان ضایعات نخاعی مشهد برای استفاده از اتوبوس مناسب سازی شده آن مرکز در سه نوبت
1- ایستگاه قطار به مهمانسرا در لحظه ورود به مشهد مقدس
2- مهمانسرا به مرکز خرید الماس شرق
3- مهمانسرا به ایستگاه قطار در زمان خروج از مشهد مقدس

ز ) از آنجا که پرستاری از بیماران آسیب نخاعی فشار جسمی و روحی بسیاری بر کلیه اعضای خانواده وارد می کند و برای ارتقاء سلامت بیمار ابتدا باید پرستاران از نظر روحی سلامت باشند بیشتر اردوهای انجمن به صورت گروهی برگزار می شود و در این سفر 20 خانواده از مددجویان که از نظر روحی و جسمی نیاز بیشتری به سفر داشتند مشخص گردیدند و برای آنکه به هدف خود در بهبود کمی و کیفی روحانی و جسمانی این افراد دست یابیم کارشناسان انجمن که شناخت نسبتا خوبی نسبت به روحیات مددجویان دارند نحوه ی استقرار در کوپه قطار و سوئیتهای مهمانسرا را مشخص نمودند تا ضمن اینکه از همنشینی با یکدیگر در طول سفر لذت میبرند با تبادل تجربیاتشان بهره لازم از سفر را ببرند.
با عنایات خاص حضرت علی ابن موسی الرضا علیه السلام و برنامه ریزی انجام شده بحمدا... سفر بسیار خوبی را پشت سر گذاشتیم و امید داریم که این مهم مدنظر مسئولین محترم کشور هم قرار بگیرد و امکاناتی را فراهم آورند تا انجمن ها بتوانند با برگزاری اردوهای متعدد در طول سال به بازتوانی روحی و جسمی افراد و خانواده های آسیب نخاعی کمک نمایند.

 

منبع: گزارش عملکرد سالهای 84 تا 89 انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک .

 

****

 

منبع : مقاله "تجربیات انجمن حمایت از معلولین آسیب نخاعی اراک در خصوص سفرهای جمعی  " - نویسنده  : خانم چقایی

 -اولین کنفرانس اینترنتی نقش سفر در سلامتی افراد نخاعی و فراهم سازی تسهیلات برای آنان-مرداد 1390

 

 

 

 

 

 

 

www.isaarsci.ir