راهنمای آشنایی با توانبخشی آسیب های نخاعی

 

   
   

www.isaarsci.ir

   

 

 

 

 





موضوع توانبخشی پس از ضایعه نخاعی برای هر کسی تجربه ای منحصر به فرد است و بستگی زیادی به سطح و نوع آسیب نخاع دارد . دسترسی به یک مرکز تخصصی آسیب نخاعی همیشه برای هر کسی امکان پذیر نیست . دراین خصوص عواملی مانند هزینه ها و پتانسیل لازم برای بهبودی و غیره نقش دارند . با این حال برای تمام مبتلایان به آسیب های نخاعی ، توانبخشی در طول یک دوره طولانی مدت مطرح می باشد . به عنوان یک راهنما ، مصدومین نخاعی پاراپلژیک معمولا بین 3 تا 6 ماه پس از آسیب در بیمارستان بستری می شوند و مصدومین تتراپلژی یا کوادری پلژی به دلیل ماهیت آسیب شان به طور معمول بین 6 ماه تا یک سال نیازبه بستری شدن دارند . البته این مدت بدون در نظر گرفتن جراحات و عوارض اضافی است .

توانبخشی در واحدهای تخصصی آسیب نخاعی توسط تیمی متشکل از متخصصان مختلف که هر یک در حوزه خاص خود خبره هستند ، انجام می شود . هر حوزه تخصصی به نوبه خود فواید خاصی را برای بیمار دارد و به همین دلیل کارشناسان هر حوزه یک برنامه مراقبتی خاص را برای مصدوم درنظر می گیرند . اهداف مشخص شده برای هر فرد متفاوت خواهد بود. اینکه فرد از نظر عملکرد چه کاری می تواند انجام دهد متفاوت خواهد بود و تا حد بسیار زیادی به سطح آسیب و کامل یا ناقص بودن آن دارد.

متخصصان شرکت کننده در یک برنامه توانبخشی


مشاوران / پزشکان – در مورد درمان کلی ضایعات نخاع تصمیم می گیرند. به عنوان مثال : اینکه آیا برای ترمیم استخوان های شکسته نیاز به عمل می باشد یا نه و یا اجازه می دهند که بهبودی تحت شرایط طبیعی که اغلب به نام 'استراحت مطلق ' مطرح است ، صورت گیرد . همچنین آنها به درمان عوارض ، هنگام استراحت و بعد از آن می پردازند .

پرسنل پرستاری - به طور معمول یک پرستار به عنوان مسئول برنامه مراقبت پرستاری برای هر بیمارتعیین می شود .

فیزیوتراپ - مسئولیت اجرای تمرینات فیزیکی بیمار را به عهده دارد که ابتدا برای حفظ دامنه حرکتی و بهبود گردش خون حرکات غیرفعال و سپس جهت به حداکثر رساندن بازگشت عملکرد ها حرکات فعال را معمولا" در باشگاه انجام می دهند .

کاردرمان - مسئول برگشت دادن هر نوع عملکردی که در زندگی روز مره مورد استفاده قرار می گیرد ، است . از جمله روش های پوشیدن لباس ها ، شستشو و سایر کارهای مربوط به مراقبت شخصی . همچنین کارشناسان به ارزیابی فرد جهت استفاده از ویلچر مناسب و سایر وسایل کمکی مورد استفاده در منزل می پردازند .

مددکاراجتماعی – مسئولیت حمایت روحی و روانی و پرداختن به مسائل مسکن ، مالی و سایر موضوعات را عهده دار هستند .

موضوع مهم دیگری که برای هر فرد مبتلا به آسیب نخاعی وصرف نظر از سطح ضایعه او مطرح است و باید در مرحله توانبخشی ضایعه نخاعی گنجانده شود ، مسئله " آموزش بیمار " می باشد . به طور معمول آموزش ها در خصوص موضوعاتی از جمله موارد زیر هستند :
- روابط جنسی و باروری
- مناسب سازی منزل به طوری که فرد بتواند در آن زندگی می کنند ، یا در برخی موارد تحقیق در مورد مسکن جدید مناسب
- تجهیزات و وسایل کمکی
- مزایا و مسائل پولی
- دسترسی به آموزش ، اشتغال ، سرگرمی
- نحوه تهیه " بسته های مراقبتی " ازطریق ارائه دهندگان محلی ، زمانی که بیمارازبیمارستان ترخیص می شود
- اهداف برنامه ریزی و آموزش

نکته مهم در مورد هر برنامه توانبخشی این است که اگر کسی بخواهد مجددا" استقلال خود را به دست آورد ،لازم است اطلاعات خوبی در مورد ماهیت آسیب و نحوه مراقبت از بدن خود داشته باشد . بخش عمده ای از روند توانبخشی نیز شامل اهداف برنامه ریزی برای فرد است که با همکاری تیم متخصصان بهداشتی تعیین می شود .

****


منبع " راهنمای آشنایی با توانبخشی آسیب های نخاعی   
" ترجمه و تنظیم : مهندس عباس کاشی – مهرماه  1390  -انتشار : سایت انجمن معلولان آسیب نخاعی استان تهران-منبع مورد استفاده :

" Rehabilitation Guide-   برگرفته از   http://www.spinal-injury.net/spinal-cord-injury-reseach-cure.htm

 

 

 

 

   

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

 

براي اطلاع از به روز رساني سايت  مشترك  شويد

 
 





Powered by WebGozar

 

 

 

مرکز ضايعات نخاعی جانبازان

 مهرماه  هزار سيصد و هشتاد و چهار

info@isaarsci.ir

Copyright © 2005  Isaarsci  Website . All rights reserved